18.05.2012. / 18:42

Autor: Hina

Objavljen Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o HRT-u

Ministarstvo kulture na svojim je mrežnim stranicama objavilo Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), prema kojemu će glavni ravnatelj te ustanove dobiti sve ovlasti, a birat će ga izravno Hrvatski sabor.

Zakon donosi neke bitne promjeneZakon donosi neke bitne promjeneMinistarstvo kulture na svojim je mrežnim stranicama objavilo Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), prema kojemu će glavni ravnatelj te ustanove dobiti sve ovlasti, a birat će ga izravno Hrvatski sabor.

Osim što će u rukama imati sve ovlasti - upravljati poslovanjem, raspolagati nekretninama i imovinom, predlagati Nadzorom odboru Statut HRT-a, donositi opće akte, te predlagati program rada i financijski plan HRT-a, glavni će ravnatelj na prijedlog glavnoga urednika HRT-a imenovati i razrješavati glavnog urednika Hrvatske televizije i glavnoga urednika Hrvatskog radija. No, u tome će se morati savjetovati s novinarima i drugim zaposlenicima "koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa".

U tome će mu pomagati zamjenik glavnoga ravnatelja HRT-a, kojeg bira sam glavni ravnatelj iz redova članova Ravnateljstva HRT-a.

Nadalje, glavnoga ravnatelja u budućnosti više neće imenovati Programsko vijeće i Nadzorni odbor, već izravno Hrvatski sabor, na mandat od pet godina, no ravnatelj će Programskom vijeću i Nadzornom odboru i dalje morati barem jednom godišnje podnositi izvješće o svom radu.

Prijedlog za razrješenje glavnog ravnatelja HRT-a utvrđivat će Nadzorni odbor HRT-a, koji prema predloženom nacrtu ima pet članova, od čega četiri člana imenuje i razrješava Hrvatski sabor temeljem javnog natječaja, dok se peti imenuje iz redova radnika. Zadaća je Nadzornoga odbora donošenje Statuta HRT-a i nadzor poslovanja HRT-a te njegove usklađenosti sa zakonima, a u slučaju utvrđenih nepravilnosti, ima pravo naložiti Ravnateljstvu HRT-a da nepravilnosti ispravi.

Zadaća Programskoga vijeća HRT-a definirana je kao provođenje nadzora programa radi zaštite javnoga interesa, a imat će 11 članova. Od toga će njih devet birati i razrješavati Sabor, dok dva člana biraju novinari i drugi zaposlenici HRT-a. U cilju osiguravanja autonomnosti uredničkoga i novinarskog rada, Vijeće HRT-a neće smjeti pregledavati ili slušati pojedine emisije ili druge dijelove programa prije nego su objavljeni, niti donositi odluke i stavove o njihovu objavljivanju.

Danom stupanja na snagu ovoga Zakona, predsjednik Uprave HRT-a postat će privremeni glavni ravnatelj HRT-a. Na toj će dužnosti biti 30 dana, u kojem roku Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora mora bez provedbe javnoga natječaja predložiti Hrvatskom saboru imenovanje vršitelja dužnosti glavnoga ravnatelja HRT-a na rok od 6 mjeseci. U tom će razdoblju Sabor imenovati novoga glavnog ravnatelja, na mandat od pet godina.

Također, danom stupanja na snagu ovoga Zakona, ravnatelji ustrojbenih jedinica HRT-a, glavni urednici Hrvatske televizije, Hrvatskog radija i Multimedije HRT-a postaju privremeni ravnatelji ustrojbenih jedinica HRT-a, odnosno privremeni urednici.

U roku godine dana, od dana stupanja na snagu toga Zakona, Nadzorni odbor HRT-a mora utvrditi program preustroja HRT-a, te ga uputiti na prihvaćanje Vladi RH.

Nacrt prijedloga programa preustroja nadzorni odbor će zatražiti od glavnoga ravnatelja HRT-a.

Vezane vijesti

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Zakonski prijedlog o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nije samo pravno nego i moralno pitanje, no s rješavanjem tog problema više ne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika