20.05.2012. / 10:25

Autor: Deutsche Welle

Trenutak odluke u Srbiji

Drugi krug predsjedničkih izbora danas (20.5.) odlučuje o tomu tko će biti novi predsjednik Srbije. Protekla dva tjedna prošla su u međusobnom optuživanju kandidata Borisa Tadića i Tomislava Nikolića

Photo: Antonio Bronic/PIXSELL (ilustracija)Photo: Antonio Bronic/PIXSELL (ilustracija)Razdoblje između dva kruga predsjedničkih izbora u Srbiji obilježile su optužbe za izbornu krađu. No na razrješenju tih optužbi nitko od političkih sudionika nije previše insistirao. Nakon početnih prijetnji uličnim prosvjedima i bojkotom, čelnici Srpske napredne stranke (SNS) su od toga odustali i najavili da će se ipak boriti samo u institucijama sustava.

Duel u znaku optužbi

Predsjednički kandidati Boris Tadić i Tomislav Nikolić suočili su se i tijekom TV duela na Radio-televiziji Srbije a analitičari ocjenjuju da je Tadić u tom sučeljavanju ostavio nešto bolji dojam. U svojim posljednjim porukama Nikolić je poručio biračima kako je došao „krajnji trenutak za promjene“, te da bi „Tadića trebalo kazniti za sva neispunjena obećanja“. Tadić je sa druge strane poručio kako Nikolić vodi „opasnu politiku“, dok naprotiv on (Tadić) neće odustati od politike „i Europa i Kosovo“.

No Boris Tadić, kako ocjenjuje Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih znanosti u Beogradu, ipak uživa izvjesnu prednost u drugom krugu izbora, i to iz dva razloga. „Osnovni razlog je to što Boris Tadić ima daleko veći koalicijski potencijal. Drugi razlog je taj što je raspoloženje biračkog tijela onih kandidata koji su otpali u prvom krugu, a uputili su podršku za drugi krug Tadiću, također daleko veće za izlazak na izbore. Naravno, neće svi oni glasati za Tadića, doći će i do neke podjele glasova, ali ipak se očekuje da će veći dio glasača SPS-a, URS-a te LDP-a svakako donijeti prednost Tadiću“.

Zoran Stojiljković smatra da je u samoj kampanji, kao i u TV sučeljavanju, Tadić ostvario prednost u odnosu na Nikolića. Iako je između dva kruga uslijedio i poziv srbijanske demokratske ikone Vesne Pešić da se u drugom krugu glasa za Tomislava Nikolića, kako bi se, po njenim riječima, nekako uspostavila ravnoteža vlasti, jer je Tadić koncentrirao previše vlasti u svojim rukama, Stojiljković smatra da to neće previše utjecati na ponašanje birača. „Mislim da to poslije ovih karata koje su igrane između dva kruga, i poslije nepotrebnog zaoštravanje priče o izbornoj krađi, neće biti naročito veliki ulog, kao što je to možda mogao biti da nije bilo svih tih događaja i duha izbornog TV duela“.

Stojiljković smatra da će različiti faktori usloviti konačno opredjeljivanje birača, ali da to svakako neće biti programske razlike, jer je i SNS ušao u, kako kaže, politički mainstream. „Više će ovog puta igrati procjena tko može koliko poslova obaviti za Srbiju, tko ima koliko kapaciteta i tko koliko ostavlja dojam, ili stvara imidž, nekoga tko se može baviti ovom politikom, što je jedna od prednosti dosadašnjeg predsednika Borisa Tadića“.

Porazna slika demokracije

Predsjednik nevladinog i proreformskog Naprednog kluba Čedomir Antić također smatra da je prednost za pobjedu na strani Tadića. Međutim, nedostatak ozbiljne alternative dosadašnjem predsjedniku Srbije, kao i grčevitu borbu za mjesto koje po Ustavu pruža mala ovlašćenja, Antić vidi kao poraznu sliku demokracije u Srbiji. „Mislim da je to možda i najveći propust što mi od 5. listopada nismo stvorili ustanove i institucije. Mi smo i dalje jedna autoritarna monarhija, koja samo ima vanjski republikanski oblik, i koja samo ima neke demokratske karakteristike. Idemo dakle u susret očekivanom rezultatu izbora. Male su šanse da će se nezadovoljnici ujediniti oko Tomislava Nikolića. On je pokazao poslije više kandidatura, i poslije gaženja vlastite riječi kako se više neće kandidirati, da je njegovo vrijeme prošlo. U slučaju da bude izabran, to će dati malo impulsa demokratizaciji zemlje, ali to kod nas znači i destabilizaciju, jer se kohabitacija pokazala kao nešto što loše funkcionra u praksi“.

Čedomir Antić smatra da će na konačnu odluku birača utjecat više čimbenika. "Tadićev najveći uspjeh je to što je u predizbornoj kampanji uspio održati gospodarsku stabilnost u zemlji, ali je cijena toga velika i tek ćemo je plaćati u narednim mjesecima i godinama. Tomislav Nikolić je s druge strane pojava koja je više vezana za 90-e i prošlo desetljeće, i njegovi izgledi su stoga mali", zaključuje Antić.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

Predstavnici Europske unije pozvali su u četvrtak novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da "riječima i djelima" igra pozitivnu i konstruktivnu… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 20.05.12. 11:33

koga boli KITA za srbiju::::


registracija
30/12/08

csiki, 20.05.12. 12:27

Hrvatska kultura


registracija
24/7/11

mrvek, 20.05.12. 17:16

csiki kitu mi siki. MRŠ govno četničko. Idi im tamo ljubi guzicu. Vi srbi niste ni blizu hrvatskoj kulturi. Posrbljeni mađar, najveće moguće govno. MRŠ. Vas su turci jebali 500 i nemate pojma što znači riječ kultura. Vidi se po vašim srbendama u Hagu kako se ponašaju za razliku od naših čestitih i pametnih ljudi.


registracija
30/12/08

csiki, 20.05.12. 19:00

Dicite se hrvatski junaci svaka Vam cast za recnik iako ste bili okupirani od strane madjara nekoliko stotina godina mnogo Vas poreklom ste madjari mozda i ne znate a sto se tice razlika izmedju Vas i srba mozda i nema cast izuzecima


registracija
30/12/08

csiki, 20.05.12. 19:16

mrvek u hrvatsko-srpskom recniku nema reci mrs (makar pisali i sa velikim slovima) zao mi je da ste polupismeni ali vise se okupirate sa mrznjom nego sa kulturom, trebalo bi obratno


registracija
24/7/11

mrvek, 20.05.12. 20:32

to ti pišem debilu na turski da možeš razmjeti BRE. A kad već toliko voliš srbe onda znaš što to znači.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika