21.05.2012. / 14:08

Autor: Hina

Forsiranje ratnih igara

Taj projekt energično kritizira Rusija, koja ga smatra prijetnjom svojoj sigurnosti i zahtijeva da bude povezana s tim sustavom ili da dobije jamstva da štit ne ugrožava njezinu sposobnost nuklearnog odvraćanja

ArhivaArhivaŠefovi država ili vlada zemalja članica NATO-a u nedjelju su na summitu u Chicagu proglasili operativnom prvu fazu proturaketnog štita, namijenjenu zaštiti Europe od napada s Bliskog istoka, izjavio je dužnosnik Saveza, kako prenosi AFP.

To je prvi od četiri koraka prema punom ostvarenju tog obrambenog sustava, utemeljenog na američkoj tehnologiji, čiji se dovršetak planira za razdoblje 2018-20.

"Obrana protiv raketa od bitnog je značaja. Suočeni smo sa stvarnim prijetnjama", rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen na summitu u Chicagu.

Taj projekt energično kritizira Rusija, koja ga smatra prijetnjom svojoj sigurnosti i zahtijeva da bude povezana s tim sustavom ili da dobije jamstva da štit ne ugrožava njezinu sposobnost nuklearnog odvraćanja.

NATO pokušava uvjeriti Rusiju da nju ne smatra prijetnjom, za razliku od Irana ili drugih zemalja s balističkim raketama.

Pod zapovjedništvom iz baze u njemačkom Ramsteinu, proturaketni štit činit će radar velike snage instaliran u turskoj Anadoliji i rakete SM-3 na fregatama tipa "Aegis" u Sredozemlju, uz kopnene rakete presretače u Poljskoj i Rumunjskoj.

Vezane vijesti

Strože prema nacionalnim proračunima

Strože prema nacionalnim proračunima

Skupina ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije pozvana da razmotri budućnost Europske unije pozvala je u preliminarnom izvješću,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika