21.05.2012. / 15:56

Autor: Hina

Kotromanović ponovno zaposlio službenika koji je dobio otpremninu

Ministar obrane Ante Kotromanović ovih je dana ponovno zaposlio službenika kojem je prethodno omogućio izlazak iz sustava obrane uz poticajnu otpremninu, priopćio je danas Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske koji kao izvor te informacije navodi "zviždača" u MORH-u.

Ante KotromanovićAnte KotromanovićMinistar obrane Ante Kotromanović ovih je dana ponovno zaposlio službenika kojem je prethodno omogućio izlazak iz sustava obrane uz poticajnu otpremninu, priopćio je danas Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske koji kao izvor te informacije navodi "zviždača" u MORH-u.

Radi se o Branku Pribolšanu, načelniku odjela u Službi za ugovaranje i nabavu MORH-a, kojem je s 28. ožujka sporazumno prestala državna služba, temeljem čega je ostvario pravo na isplatu uvećane otpremnine u iznosu većem od 300.000 kuna, sukladno Odluci o visini otpremnine za državne službenike i namještenike MORH-a i OSRH-a kojima služba prestaje zbog preustroja ili smanjenja snaga, koju je 2. ožujka donio ministar Kotromanović.

Međutim, peti dan nakon izlaska iz sustava obrane Pribolšan je ponovno zaposlen u Ministarstvu obrane, ali ovoga puta temeljem ugovora o djelu koji je potpisao sam Kotromanović, kaže se u priopćenju.

Takvu "proračunsku muljažu" omogućila je upravo Kotromanovićeva Odluka o visini otpremnine koja, za razliku od prethodne odluke koju je donio bivši ministar Branko Vukelić, ne sadrži zaštitnu odredbu kojom se zabranjuje ponovno zapošljavanje službenika kojima je prethodno isplaćena poticajna otpremnina za izlazak iz sustava obrane, ističe sindikat.

Također je problem što Kotromanovićeva uredba, za razliku od Vukelićeve, omogućava izlazak iz sustava kadrova koji su u Ministarstvu obrane i OSRH deficitarni i neophodni. Za razliku od Kotromanovića, njegovi su prethodnici otpremnine omogućili samo zaposlenicima koje je poslodavac sam stavio na raspolaganje, odnosno prethodno ukinuo njihovo radno mjesto, dok je Kotromanović omogućio izlazak iz sustava svima koji to žele, neovisno o tome je li njihovo radno mjesto ukinuto ili nije.

Istovremeno dok se pojedincima omogućava isplata visokih otpremnina i ponovno zapošljavanje u sustavu obrane, MORH je odbacio prigovore sindikata o diskriminaciji službenica kojima je Kotromanovićevom odlukom uskraćena mogućnost ostvarenja prava na uvećanu otpremninu jer ispunjavaju uvjete za odlazak u starosnu mirovinu po Zakonu o mirovinskom osiguranju u prijelaznom razdoblju, odnosno ove godine imaju 60 godina i šest mjeseci života, dok je muškarcima to omogućeno sve dok ne napune 65 godina života.

Sindikat zbog toga traži hitnu izmjenu Odluke o visini otpremnine, kako bi se u nju ugradila odredba kojom se štiti državni proračun i onemogućava fiktivni otkaz službe radi isplate otpremnine te nakon toga ponovno zapošljavanje, ali i izjednačavanje žena i muškaraca kao ravnopravnih građana u pogledu ostvarenja prava na otpremninu u sustavu obrane.

Vezane vijesti

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas kako je potrebno najkasnije u sljedećih 45 dana donijeti odluku o tome hoće li Hrvatska nabaviti… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 21.05.12. 18:26

Kotromanović polaku sakuplja "prljavi veš".Samo da mu u skoroj budućnosti to ne postane prevelik teret za nositi! Najprije KIO Orahovica pa nepotizam direktnim učešćem... ! Nisam siguran da se radi o ispravnim odlukama.Čak što više,to smatram lošim potezima i u neku ruku,sramotnim.Kotromanović pre olako stavlja svoj status poštenog i pravog branitelja ,koji ima u javnoj percepciji,na vrlo sklisku stazu birokratske muteži i nepotizma .Ako on smatra da je to u redu.morati će snositi i konzekvence koje će,kad-tad,izbiti kao kruna teških pogrešaka.Niti je moralno niti je etično.Sa pozicije sile,vlasti i trenutne moći,često se vrati kao bumerang nakon čega može usljediti i pad.Kotromanoviću otrijezni se i razmisli šta radiš.
Sakupljaš nepotreban teret i rušiš više nego što misliš da dobivaš !


registracija
14/11/07

laufer, 22.05.12. 11:05

Proračun - bure bez dna.
Bajka za ovakve koji ga nemilice troše i noćna mora za one koji ga moraju puniti.
Naravno, ovi prvi su puno "efikasniji" od ovih drugih.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika