23.05.2012. / 09:12

Autor: Nacional.hr

Rušenje kolektivnih ugovora

Otvaranje baražne vatre na radnička prava

Uprave 21 javnog poduzeća uskoro će dobiti naputak da krenu u kolektivno pregovaranje sa sindikatima kako bi se postigle uštede na izdacima za plaće, odnosno ostalim materijalnim pravima, poput božićnica i regresa

Vlada bi se uskoro mogla suočiti sa širokom frontom nezadovoljnika s obzirom da priprema koordiniranu akciju rezanja prava oko 315 tisuća radnika zaposlenih u državnim i javnim službama te javnim poduzećima. Kako doznaje Novi list iz krugova bliskih Vladi, uprave 21 javnog poduzeća uskoro će dobiti naputak da krenu u kolektivno pregovaranje sa sindikatima kako bi se postigle uštede na izdacima za plaće, odnosno ostalim materijalnim pravima, poput božićnica i regresa.

No, koliko god je od početka godine jasno da će Vlada u ovoj godini nastojati neisplatiti božićnice i regrese direktnim proračunskim korisnicima, pitanje je hoće li u tome uspjeti. U zdravstvu, koje je božićnice ukalkuliralo u bolničke limite, isplata regresa već je započela. A to znači da bi regres trebao biti isplaćen i svim ostalima u javnim službama, ali i državnim službama. U protivnom, Vlada bi se mogla suočiti s masovnim tužbama. Tako da vlada, realno, s direktnim proračunskim korisnicima može razgovarati tek o isplati božićnice.
Sindikati javnih poduzeća su se osvrnuli na medijske napise o rastu mase za plaće u javnim poduzećima u prvom tromjesječju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani. Vlada je, poručuju, otvorila baražnu vatru na sindikate i kolektivne ugovore u javnom sektoru. No, taj politički udar, kako vele, neće proći jer sindikati neće dozvoliti miješanje politike u slobodu kolektivnog pregovaranja.

"Vlada pokušava anatemizirati sindikate javnog sektora i razjediniti radnike i sindikate realnog i javnog sektora, kako bi im smanjila prava", kazao je Krešimir Sever , predsjednik NHS-a dodajući kako su pod posebnim pritiskom zaposleni u državnim poduzećima za koje se tvrdi da imaju prevelika prava. No, riječ je, kako je objasnio Sever, o čvrstoj sprezi vlasti i poslodavaca protiv kolektivnih ugovora, pa će nakon sindikata javnih i državnih službi te sindikata državnih tvrtki na red doći i cijeli privatni sektor.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

registracija
2/1/11

prohujalo, 23.05.12. 09:32

Na moju nesrecu, memorija mi jos dobro radi.....
sjetimo se pocetka nase samostalnosti, bez obzira sto smo raskinuli sa bivsom zajednicom, grcajuci u negativi, nasi domoljubi da bi se pokazali kao opravdanje sto smo ih izabrali, pocese pokazivati svoju moc-i to carobnim stapicem.....besplatne knjige za ucenike, porodiljske isplate cak i zenama koje nikad nisu radile......
Nigdje jos ne vidjeh pravu istinu naseg gospodarstva, duzni smo vise nego sto je bila zemlja iz koje smo pobjegli.....tako lijepo zaigrase na kartu Crkve i dragog nam Pape, a pogledajmo sta nam isti rade....kako nam isti zive bezbrizno, dok mi mali neznamo kako da prezivimo.....Zivjela nam lijepa nasi i nasi dragi domoljubi, koji samo lijepo pricaju, a dok pricaju vec gledaju sta mogu metnuti u vlastiti dep.....
samo se pitam dokle cemo mi biti glupi pa da to sve prihvacamo, isti samo uzimaju kredite i tako ladno ih trose na kojekave gluposti, dok mi ni ne shvacamo da otplata tih isti ide na nasu grbacu......


registracija
28/4/10

Zvonko, 23.05.12. 09:34

Čačić: "Nastavak proizvodnje u Diokiju se ne isplati, borit ćemo se za Dinu na Krku"

Imajući u vidu činjenice da upravo Mađari imaju industriju granulata te činjenicu da je Čačiću odgođeno suđenje na mig iz politike, jasno je da se čeka da Čačić zasluži oslobađajuću presudu. Ovo je sumrak saga! Ugasit će se 450 radnih mjesta poduzeća koje je 90% svoje proizvodnje izvozilo. S druge strane Hrvatska, trenutno ili sutra, da poželi izgraditi takvu jednu industriju, nema kapaciteta. Ali ima kompromitirane lopove političare koji će uništiti i ono malo što je ostalo, upravo one industrije koja nas može izvući iz krize; izvozne.


registracija
25/10/10

cuma, 23.05.12. 09:35

E moj Sver da si tako bio žestok proteklih 20-tak godina, gdje bi nam bio kraj,,,,,sjećam te se 90-tih, nigdje te nije bilo,,,,braniš posljednji bastion propalogsustava, djelatnike u javnim poduzećima, koji ne znaju u kojoj državi žive, koji ne znaju da je Hrvatska bila u ratu, da je opljačkana, i da postoji i druga strana medalje, koju i sam spominješ, realni sektor. To je naša hrvatska zbilja, koju djelatnici iz javnih poduteća nikako ne mogu prihvatiti,,,dolazi ipak vrijeme kada će i oni upoznati život na HZZ-e, neka onda testiraju svoje sposobnosti, pa da vidimo koliko će ih se uopće ponovno zaposliti,,,,,,želim im poručiti ne gubite vrijeme, tesari, zidari konobari, to su zanimanja koja će ih uhjebiti, povratka na staro nema!


registracija
10/5/12

psyop, 23.05.12. 09:42

"uprave 21 javnog poduzeća" kaj sdp-ovci i hns-ovci imaju fetis na broj 21?


registracija
17/6/05

torpedo, 23.05.12. 09:53

Ugovori se naravno moraju postivati... ali ako se nema novaca onda se za ove isplate u javnim sluzbama drzava mora dodatno zaduziti - a svi znamo kako ce to zavrstit.

Jasno mi je da ljudi tesko zive, jasno mi je da su place niske a troskovi zivota visoki. No takodjer je jasno da se na ovaj nacin ne moze dovijeka funkcionirati.

S obzirom da ova vlada nije potpisivala kolektivne ugovore (vec pretpostavljam prethodna HDZ-ova vlada) vec ih je nasljedila kao i tesku gospodarsku situaciju, onda je odgovornost na sindikatima da ne traze ono cega se nema.

Prisiljavanjem drzave na isplatu regresa i bozicnice iako na to prema kolektivnom ugovoru ocito imaju pravo, znci u konacnici prisiljavanje na dodatno zaduzivanje. Ne bih niti rijec rekao da nismo u banani i da se svaka stavka proracuna gleda i da o tome ne ovisi kreditni rejting.
A svaka kuna/euro koji se vise mora platiti za uzimanje kredita znaci ta ista kuna manje u drzavnom proracunu za socijalne i ostale programe

Iako posao sindikalnih celnika nije da vode gospodarsku politiku zemlje vec da se bore za interese svojih clanova, ne mogu se oteti dojmu da su zaradi ostvarenja kratkorocnog interesa u stanju doprinjeti pojavljivanju jos veceg problema na globlanom planu kojeg ce svi gradjani RH onda morati rjesavati. (vracanje dodatnih dugova)

A to mi sve izgleda pomalo i egoisticno i neodgovorno.


registracija
22/4/11

www, 23.05.12. 10:23

Sav višak na zavod za zapošljavanje! Bili su čitav život privilegirani (ne)radeći u državnim institucijama i na pristojinim plaćama, dok smo mi u privatnom sektoru šikanirani bez ikakvih prava pa i plaća i još ih nakon što smo odbačeni na zavod moramo i dalje hraniti.


registracija
22/4/11

www, 23.05.12. 10:33

A i te sindikate koji štite samo zaposlene u državnim službama treba ukinuti. Od samoga početka državne institucije i poduzeća žive u komunizmu (jer komunjare i vode cijelo to vrijeme državnu politiku) a ostatak sitnozubog naroda, zajedno sa njihovim pravima i pravom na nasljiđenu imovinu su predali u ruke svojih krvoločnih robovlasnika.


registracija
30/12/10

putusvemir, 23.05.12. 11:48

To nije nikakva baražna vatra na radnike, nego na neradnike koje je kradeze nakotio u proteklih 20 godina. Preporučam novoj vlasti neka im testira znanje. Sve polupismena gamad zna se od kud je došla. Odmah dobili posao u javnim i državnim službama, pa trebaju još i stan, pa ovo pa ono. A pravi šljakeri na ulicu bez ičega, pa i onog što im najmanje po zakonu pripada. A sindikati su gamad. Pogledajte samo koliko sindikata ima HŽ. I kolike su im plaće. Odmah otkazati kolektivne ugovore. Bili su apsolutno zaštičeni 20 godina. Nitko nije dobio otkaz čak niti onda kada je napravio sranje na svom radnom mjestu.


registracija
12/12/10

hazl113, 23.05.12. 14:14

Dosta je bilo da mi iz privatnog sektora financiramo neradnike i gubitaše iz javnog sektora i k tome još imaju 30% veću plaću od mene što radim skoro svaki dan 10 sati. Ne samo neka im ukinu božičnice i regres, nego ih treba otpustit bez otpremnine bar 30%, a pogotovo one koji su došli zadnjih godina na simnjiv načn do zaposlenja u takvim firmama. Vjerijte, ako oni organiziraju štrajk, onda ćemo mi organizirat nešto drugo. Dosta je bilo mužnje.


registracija
31/1/10

STTony, 23.05.12. 15:21

I red je više da se stane na kraj tim bahatim i nesposobnim parazitima (djelatnicima javnih službi i državnih poduzeća) i da počnu dijeliti sudbinu realnog sektora, kako u plaćama tako i u odgovornosti za svoj (ne)rad.


registracija
15/8/09

vergilia, 23.05.12. 18:57

Kakva radnička prava?? Očito smo zaboravili da smo u kapitalizmu, a taj kapitalizam ne poznaje ni božićnice ni regrese ni naknade troškova prijevoza na posao, ni jubilarne nagrade. Poznaje samo PLAĆU, bila to plaća radnika u nekoj privatnoj firmi ili u javnoj službi. Kroz božićnice, regrese i ine nagrade došlo je do neravnopravnog položaja radnika u privatnim i javnim firmama i to ne s naslova boljeg ili lošijeg rada, nego upravo zbog nečeg što s radom nema veze. A sindikati su tu debelo kumovali, ne razumijevajući da su upravo kroz borbu za ove razne nagrade i naknade doveli do ove situacije. Kako možeš tražiti nešto za što očito novaca nema, a možda ga za to i ne treba biti!Podrška Vladi da se sve to ukine, a da se onda, kad se steknu uvjeti podignu - plaće. Prema rezultatima rada, bilo privatne ili javne firme.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika