26.05.2012. / 17:06

Autor: Hina

'Splitski gay pride je test naše demokratičnosti'

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas nakon sastanka s organizatorima splitske Povorke ponosa da će to biti test naše demokratičnosti te kako ne vjeruje da će doći do promjene lokacije njezina održavanja, što traži skupina protivnika gay pridea, budući da je pravo na mirno okupljanje ustavno pravo.

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas nakon sastanka s organizatorima splitske Povorke ponosa da će to biti test naše demokratičnosti te kako ne vjeruje da će doći do promjene lokacije njezina održavanja, što traži skupina protivnika gay pridea, budući da je pravo na mirno okupljanje ustavno pravo.

"Gay pride u Splitu je test naše demokratičnosti i spremnosti da svakog čovjeka i jedinku prihvatimo kao ravnopravnu i jednaku nama. Taj test svi možemo i moramo položiti", rekao je Josipović nakon što je razgovarao s predstavnicima udruga Domine, Kontra i Iskorak koje 9. lipnja organiziraju drugu splitsku Povorku ponosa.

Kazao je kako neće doći na Split Pride, ali je danas došao izraziti podršku organizatorima.

"Informiran sam da se pripreme odvijaju u redu i uvjereni smo da će sve dobro proći. Možda će biti malo nervoze, ali sam siguran da će Split gay paradu odraditi u najboljem demokratskom duhu", rekao je Josipović.

Bez obzira kakav netko ima osoban odnos prema istospolnim zajednicama, moramo prihvatiti ljude kao ravnopravne, dodao je.

Na upit kako komentira zahtjev skupine Splićana okupljenih u incijativi da se promijeni lokacija održavanja ovogodišnjeg gay pridea i da se ne dopusti povorci da se kreće kao prošle godine od Đardina kroz Marmontovu ulicu do Rive, Josipović je kazao kako ne vjeruje da će se to dogoditi.

"Znamo da je pravo na mirno okupljanje ustavno pravo, a policija će, odnosno Ministarstvo unutarnjih poslova, u okviru svojih nadležnosti donijeti odgovarajuću odluku", dodao je Josipović.

Koordinatorica udruge "Domine" Mirjana Kučer rekla je kako postoji suglasnost potpisana od strane nadležnih osoba u gradu, a na temelju sastanka s organizatorima i predstavncima splitske Policijske uprave, da se ovogodišnji gay pride održi od Đardina kroz Marmontovu ulicu do Rive.

"Ruta koja je izabrana ni na koji način ne zaustavlja promet i izvan je gradskih zidina i bolje rute u Splitu nema", istaknula je Kučer izrazivši uvjerenje kako na ovogišnjem splitskom gay prideu, za razliku od prošlogodišnjeg, neće biti nasilja i nereda.

Splitski gradonačelnik Jure Šundov je prije dva dana, nakon sastanka s građanskom inicijativom koja traži promjenu lokacije za gay paradu, izjavio da je Grad dužan korigirati svoje rješenje i tražiti neko drugo ako postoje indicije da Grad Split svojim davanjem rješenja o javnom okupljanju krši prava drugih građana u Splitu.

Protivnici Povorke ponosa traže da se ne dopusti održavanje gay pridea rutom Đardin-Marmontova ulica-Riva jer tvrde da se u vrijeme parade ne mogu slobodno kretati tim dijelom Splita te da se time krši njihovo pravo.

Nakon Splita Josipović je otputovao u Makarsku gdje će posjetiti festival stripa, a večeras će na Visu nazočiti 20. obljetnici odlaska JNA s tog otoka.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
22/4/12

nesolipamet, 26.05.12. 18:31

Sve i jedana pederčina bi završili na Marsu na minus 300 stepeni.A i oni koji ih podržavaju.Dosta je zagađivanja i perverzije na zemlji.I Bog je protiv njih.


registracija
28/1/12

Bvalen16, 26.05.12. 19:14

Kakva parada ponosa? Valjda pederbal...Ponosan zato što ga prima u bulju?Radi u svojoj kući što god želiš ali nemoj to naturati drugima kao ispravno i napadati normalne ljude da su zaostali i primitivni..


registracija
30/12/08

csiki, 26.05.12. 19:15

Gay parade pocinje sa povorkom sveatenika kao obicajno na kriznim putevima


registracija
1/3/11

Laudate, 26.05.12. 19:28

Svima kojima se povorka homića ne sviđa mogu okrenuti glavu ili jednostavno otići s tog mjesta što dalje.

Oni kojima se sviđa mogu doći što bliže i naslađivati se u demokratski zajamčenom prizoru.

@csiki
vi ćete sigurno biti na paradi, ali ćete zato u velikom luku zaobići vjerničku povorku. Svatko voli svoje.


registracija
3/3/11

bljesak4, 26.05.12. 19:44

Žalosno je da predsjednik države,
svojim građanima,
podžavajući paradu sramotnih strasti,
govori nešto poput;

Ako ste muškarci,
tada stavite jedan drugom jezik u uista
i onu stvar u dupe
Ako ste žene,
opet jedna dugoj jezik u usta
i poližite dobro jedna drugoj međunožje
jer to je; Život, Istina i Ljubav.

Užas, postaviti različitost kao mjerilo vrijednosti
to ide uz bezbožnog predsjednika
jer različitost je od stvoritelja
i nema dva ista bića na planeti.
sve je različito od svega.

Sve to za; Istinu i Život i lJUBAV
ili za ono što homoseksualnost nije.

Žalosno je čuti da predsjednik priča o demokraciji, slijep da
pljucajući u lice 90 % građana države
kojoj na ćelu stoji.

Da, glasao sam za njega,
ali pogriješio jesam
taj čovjek ne zaslužuiju poštovanje
život istinu i ljubav taj čovjek ne poznaje
ta bezbožnik on jeste !!


registracija
3/3/11

bljesak4, 26.05.12. 19:53

demokracija je pravo na izražavanje
ali ne i pravo da se drugima nameće;
-odvratnost
-smrtonosnost,
-lažljivost,
- i mržnju,
kao Životnost, Ugoda, Istina, do Ljubav.
a baš to homoseksualnošću zaražena bića čine

a predsjednik im kaže:
Ćinite tako i dalje,
i nemoj da čujem da netko govori protiv vas !
Užas !!!!


registracija
1/3/11

Laudate, 27.05.12. 07:52

Predsjednik Josipović ima dovoljno godina pa razumije i sjeća se. Što se silom nameće traje dok traje sila.
Kako smo svi dočekivali prolaz štafete mladosti i pljeskali, pljeskali, pljeskali......
i trajalo je dok je trajala sila.

A razlika između vjerničke procesije i povorke LGTB je i u manifestacijskom smislu ogromna.

Da sam kojim slučajem homoseksualnen orijentacije nikada, ali baš nikada ne bih inzistirao na provokativnoj manifestaciji koja izaziva konflikt i javnu sablazan, bez obzira tko bio u pravu ili krivu.
Zadovoljio bih se sa okupljanjem u zatvorenoj dvorani i dobrom medijskom praćenju.

Ovo lomljenje društvenih normi ponašanja preko koljena nije dobro. Oni koji su to spremni raditi dok su manjina što bi tek radili kad budu ili kad bi bili većina ne smijem ni pomisliti.

Podržavam LGTB zajednicu da žive svoju seksualnost i različitost, ali sam protiv guranja pod nos nekome nečega što se ovome blago rečeno ne dopada da ne upotrijebim koju goru riječ.


registracija
1/3/11

Laudate, 27.05.12. 08:04

Svaka manjina, pod tim podrazumijevam cijelu lepezu od nacionalane, seksualne pa čega god se možete sjetiti, treba biti obazriva i ne korisiti naklonost političkog i represivnog aparata jer kad taj aparat popusti bumerang se vraća i stradaju nedužni.

Englezi su u svojoj kolonijalnoj prošlosti uvijek u nekoj zemlji na vlast instalirali manjinu koja se mogla održati samo uz pomoć represivnog aparata i ..... kad su Englezi otišli došlo je društvenih konflikata koji su često završavali u krvi.... Sjetite se tamilskih tigrova.

Uostalom i Srbi u Hrvatskoj koji su bili manjina čini su neproporcionalni dio u vlasti.
itd
itd
I tako je u svim zemljama po cijelom svijetu. U onoj većini uvijek ima ekstremista koji promjenu društvneih snaga iskoriste za niveliranje po njihovim metodama.
Oni koji sada vrše ovo niveliranje trebaju biti obazrivi da za 20 ili 50 godina neki ekstremisti ne bi popravljali stvari na svoj način.

Znači sve promjene trebaju ići nježnije i sporije. A Europa ako joj se žuri, treba otići tamo i objasniti im na njihovom primjeru iz prošlosti.


registracija
29/4/09

florenz, 27.05.12. 11:08

Ja to ipak smatram neklom vrstom terora i samoreklamom manjine nad većinom. Toleranciju prema sebi svejedno neće naći na ulicama već pred nadležnima.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 27.05.12. 14:31

Test demokratičnosti je Ivo tvoja neopoziva ostavka i duboko izvinjenje Hrvatskoj za sve laži kojima si nas obsipao u kampanji i nakon nje.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 27.05.12. 14:45

I što je ikoga briga s koje strane netko vodi ljubav?
Sprijeda ili straga.Je li to u Hrvata baš najveći problem ?Ne vjerujem.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika