Objavljeno u Nacionalu br. 339, 2002-05-15

Autor: Silvia Praprotnik

Zašto muškarci više vole plavuše

Plavuše su ponovo u trendu

Plava je definitivno boja za proljeće i ljeto

Angelina JolieAngelina Jolie“Zašto plavuša sjedi u kinu u prvom redu? Zato da bi prva vidjela film.” ili “Zašto plavuši ne treba putovnica? Zato jer glupost ne poznaje granice.” Posljednjih nekoliko godina svijet su preplavili vicevi o plavušama i njihovoj neizmjernoj gluposti – tako da su blondine postale mjerna jedinica za glupost. Pa ipak, trend bojenja kose u plavo i biti plavuša ne posustaje. Možda je paradoksalno, ali svakim danom broj blondina sve je veći, a na ovogodišnjem međunarodnom frizerskom showu plava boja bila je pravi hit. Što je to u ljudskoj psihi da su svi tako opčinjeni njima? To nije samo trend današnjice. Fenomen plave kose datira još iz rimskih vremena, kada su plavuše bile najprivlačnije, no rimski zakon ih je obilježio kao “žene noći”. Renesansna plavuša ocrtavala je vrhunac ženske ljepote, poistovjećena s nebeskim bićem, nedodirljiva bila je glavni motiv ondašnjih pjesnika. Stoljećima poslije zaluđenost tim mitom nije jenjavala. Otkad se usavršila formula plave boje za kosu pošast je poprimala sve veće razmjere. U posljednjih stotinu godina najveći boom zabilježen je pojavom platinastih hollywoodskih zvijezda: Jean Harlow, Jane Mansfield, Marilyn Monroe, Grace Kelly, Brigitte Bardot, Julie Christie… Na primjer, po mnogima, najbolji potezi u karijerama Jean Harlow i Mae West bili su kad su obojile svoju kosu u plavo.
Međutim, to nije bilo ništa prema transformaciji iz sive i prosječne Norme Jean Baker u blještavu Marilyn Monroe. Njezina putovnica za trajno obožavanje i divljenje muškaraca, ali i žena, bili su česti odlasci frizeru. Mary Spillane, koja vodi organizaciju za imidž-savjete, kaže da imati plavu kosu jamči pažnju.
Usprkos bujanju viceva o plavušama, njihov broj je iz dana u dan sve veći, a na ovogodišnjem međunarodnom frizerskom showu plava boja bila je pravi hit “To je kao kad imaš trajni reflektor koji te prati. To je, uglavnom, razlog zbog čega većina žena boji kosu u plavu – žele da ih se primijeti.” Mary Spillane također potvrđuje da muškarci misle kako su plavuše više seksi. “Plava kosa je primamljivija. Muškarci žele prolaziti svojim prstima kroz nju – ona kao da moli da je se dira. Psihološki, muškarci misle da su plavuše bezopasne, misle da je njima lakše dominirati. U drugu ruku, oni misle da su brinete izazov, svadljivije, svojeglavije i osobe s težim karakterom. Problem počinje kad senzualna plavuša želi da je se shvaća ozbiljno”, kaže Mary Spillane. Ona dodaje: “To u poslu može biti teškoća. Plavuša stoga treba izgraditi imidž sposobne, samouvjerene osobe, a izbjegavati imidž nevinašca koje moli pažnju. Stoji činjenica da je plava kosa povezana s mladošću i svježinom. Žene sa svijetlom kosom tretirane su, iako nesvjesno, kao ranjive osobe i nesposobnjakovićke. Problem je oduvijek bio u tome što mladost (i plava kosa) znači nedostatak iskustva, znanja i mudrosti. Mlado znači ludo, odnosno u mnogim slučajevima i glupo, pa je tako rođena ‘nacija glupih plavuša’.”
U svojim istraživačkim radovima neuropsiholog V. S. Ramachandran piše da “muškarci više vole plavuše. Smatraju ih ženstvenijima i seksualno privlačnijima od crnki i brineta”. U djelima znanstvenice Diane Kyle s kalifornijskog sveučilišta stoji da “biti plavuša može pomoći ženi u društvu, ali stvara kontraefekt u svijetu biznisa i budućoj karijeri”.
Međutim, ne mogu se sve žene riješiti seksi imidža koji plavuše predstavljaju. “Pahuljasta plavuša sa sobom nosi teško breme – od nje se očekuje da se stalno ljubaka i hihoće”, kaže Mary Spillane i dodaje: “Goldie Hawn i Kim Basinger odlični su primjeri glumica koje su se htjele riješiti te percepcije, ali bez uspjeha.”
Unatoč tome što je Goldie Hawn bistra, lukava poslovna žena, sposobna za sve vrste uloga, bila je uspješna samo u filmovima u kojima je glumila kukavne, smušene plavuše kojima trebaju muškarčine da je zaštite. Slično je, prije javne svađe sa stvarateljima filma “Helenina kutija”, Kim Basinger mudro investirala svoju filmsku zaradu u nekretnine. Paradoksalno, njezin uspjeh u muško dominirajućem poslovnom svijetu izbrisan je preko noći zbog njezina straha od uloge kojom bi joj se pokvario imidž.
No plavuše ne moraju biti zarobljene rutinskim ulogama. Pametno bojenje kose u kojem se koriste blage nijanse, umjesto preplave, mjedene boje, emitira diskretnije seksi signale. Hillary Rodham Clinton također stavlja tamnije tonove na plavo obojeno kosu kako ne bi izgledala prevulgarno. Mary Spillane objašnjava: “Kad je njezin muž agitirao u predizbornoj kampanji za predsjednika, Hillary je svoju kosu, koja je inače bila ‘mišje boje’, obojila u preplavo, tako da izgleda što bezazlenije. Sada kada je i sama dio političkog establishmenta malo ju je potamnila i tako je sad shvaćaju ozbiljnije.” Hollywoodska glumica Sharon Stone i kolumbijska pop-diva Shakira također su plavuše, a njihov kvocijent inteligencije iznimno je visok, gotovo da graniči s genijalnošću. “Plavojke” Ivana Trump, Madonna, Dolly Parton i mlađahna Britney Spears tako “vrte lovu” da čovjeku pamet stane. Zaključak – ako si plav – ne znači da je to propuh u glavi!
Pogledajmo koliko statistički podaci idu u prilog plavušama: čini se da plava boja kose ima velike veze sa ženskom seksualnošću. Marilyn Monroe je s očitim razlogom izabrala baš platinasto plavu boju kao svoj zaštitni znak. Bilo kako bilo, muškarci se opredjeljuju za potpunu suprotnost –crnu boju. Elvis Presley izabrao je izrazito crnu boju kako bi naglasio svoju muževnost. Nadalje, jeste li znali da se godišnje potroši oko 200 milijuna dolara na sredstva za posvjetljivanje kose? U medicinskom smislu ima također zapanjujućih podataka: u donaciji jajašaca veća je potražnja za jajašcima plavuša, a u Danskoj su plavokosi donatori sperme najtraženiji! “Krhke plave šupljoglavke” toliko su zapalile svijet da se 9. srpnja slavi kao Dan plavuša!
O tome koliko anđeoski izgled može pridonijeti uspjehu u svijetu showbiza i glamoura govorio je i legendarni modni mag Gianni Versace: “Sve dok je manekenka plavokosa njezina će karijera imati uzlaznu putanju.” Ta se teza potvrdila i na ovogodišnjem međunarodnom frizerskom showu gdje je plava boja apsolutno dominirala. Ako želite biti u trendu, morate pod hitno na glavu “nabaciti” jednu od nijansi plave boje. Dosad je vrijedilo pravilo da se kosa ne smije posvijetliti za više od tri tona, no više nije tako. Preporučuje se da prema svom tipu kože izaberete tople ili hladne tipove plave boje. I tu postoji pravilo: što je prirodna boja kose tamnija, to toplije tonove plave boje treba izabrati (npr. boju meda, vanilije ili bež). No onaj/ona tko se odluči imati plavu kosu mora biti svjestan da će njezino održavanje biti zahtjevnije od brige za tamniju kosu. Budući da je kosa svijetla, na njoj se vide i najmanja oštećenja, stoga i njega mora biti intenzivnija.
Kod plavuša je najvažnije da koriste pravu šminku, jer pogreške mogu biti kobne. Jo Carter kaže da pepeljaste plavuše imaju ružičasto-hladnu, a zlatne plavuše “topliju” kožu. Vrlo je bitno naći pravu nijansu: pretamna nijansa može ženu učiniti starom. Svaku boju najprije treba testirati odgovara li koži. Puder za lice uvijek bi se trebao slagati s podlogom. Pepeljaste plavuše trebale bi se opredijeliti za rumenila ružičaste boje a toplije, zlatne plavuše najbolje izgledaju u zagasitim ružičastim ili u boji koralja. Jagodice se trebaju pojačati rumenilom meke, blijede boje kako ne bi dominirale blijedom puti plavuša. Sjenilo treba birati prema boji očiju i kose, a u odabiru ruževa plavuše trebaju zapamtiti da što su svjetlije kosa i oči, toliko treba biti svjetlija boja usnica. Sarah Griffiths iz “Estee Laudera” objašnjava da je “česta pogreška kod neprirodnih plavuša da zaborave posvijetliti svoju šminku.”
Stručnjaci iz svjetski poznatih kozmetičkih tvrtki “L’Oreal”, “Wella” i “Schwarzkopf” tvrde da je plava definitivno boja za proljeće i ljeto. Ako namjeravate posvijetliti kosu, preporučuju da vam to naprave profesionalci jer je učinak blaži. “Trik nije u tome da se kosa prejako posvijetli, nego da ostane ulaštena i sjajna, tako da svjetlo hvata kosu. Previše obojena kosa ima suprotan učinak jer na kraju ispadne obična i dosadna.”
Kaže se da plavuše imaju više od života. Je li to točno? To se ne zna. No sigurno je da nije važno jeste li prirodna ili umjetna plavuša, važno je kakav je krajnji izgled. Biti plavokos znači biti na centru pozornice, ali kakvu ćete ulogu glumiti potpuno je na vama. I na kraju: “Zašto su vicevi o plavušama tako kratki? Zato da bi ih crnke mogle razumjeti.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika