02.06.2012. / 15:26

Autor: Hina

Treba pripremiti projekte za milijardu eura iz EU fondova

Hrvatskoj će nakon ulaska u Europsku uniju (EU) godišnje biti na raspolaganju oko milijardu eura sredstava iz fondova EU-a, što je znatno više od sredstava iz pretpristupnih fondova, a za njihovo povlačenje ključna je dobra priprema države i poduzetnika, zaključeno je na drugom danu 16. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu koje je, u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta, održano u Svetom Martinu na Muri.

Na raspolaganju će biti milijardu eura Na raspolaganju će biti milijardu eura Hrvatskoj će nakon ulaska u Europsku uniju (EU) godišnje biti na raspolaganju oko milijardu eura sredstava iz fondova EU-a, što je znatno više od sredstava iz pretpristupnih fondova, a za njihovo povlačenje ključna je dobra priprema države i poduzetnika, zaključeno je na drugom danu 16. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu koje je, u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta, održano u Svetom Martinu na Muri.

Voditeljica službe u Upravi za programe EU-a Ministarstva poduzetništva i obrta Suzana Vračević kaže kako se očekuje da će većina sredstava biti korištena za regionalni razvoj, koja su u 35-postotnom udjelu bila korištena i iz pretpristupnog programa IPA.

EU, po njezinim riječima, inzistira na obrazloženju i praćenju učinaka prijavljenih projekata, te se preporučuje poduzetnicima angažiranje projektnih menadžera.

Konzultant na IPA projektima Robert McKean kaže kako je za hrvatske poduzetnike, od osobite važnosti dostizanje tehničkih i ekoloških standarda EU-a, jer inače neće moći poslovati na zajedničkom tržištu Unije. Problem je, kaže McKean, što je manje od 5 posto tih propisa prevedeno na hrvatski jezik.

Prema njegovim riječima, najveće šanse u EU-u imat će mali poduzetnici iz drvoprerađivačke industrije, a poteškoće mogu očekivati poduzetnici iz prehrambenog sektora.

Savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu okupilo je oko 500 sudionika koji su tijekom petka i subote raspravljali o pripremi malog i srednjeg poduzetništva za tržište EU-a te o iskustvima poduzetnika iz zemalja prethodnih krugova proširenja.

Na savjetovanju je zaključeno kako je uloga države da kroz institucionalnu podršku i zakonski okvir osigura povoljne uvjete poslovanja i olakša ulaganja u cilju otvaranja novih radnih mjesta.

Potrebno je izmijeniti lošu percepciju o poduzetništvu mjerama i aktivnostima za poboljšanje poduzetničke kulture od vrtića, škola do fakulteta. Uspostava partnerskih odnosa između države i privatnog sektora, konsenzus oko ciljeva i zajednički rad svih dionika temelj je za uspjeh, istaknuto je na konferenciji.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika