04.06.2012. / 08:50

Autor: Nacional.hr

Počinje vladina kampanja

Uvod u rezanje radničkih prava

TKU, kojim se uređuju radna i materijalna prava javnih službenika, potpisan je u listopadu 2010., a vrijedi do 31. srpnja 2013., pa sindikati zasad ne moraju prihvatiti pregovore o njegovim izmjenama

Arhiva (Photo: Patrik Macek/PIXSELL )Arhiva (Photo: Patrik Macek/PIXSELL )Vlada i sindikati javnih službi danas počinju pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU). Potpredsjednik Vlade Neven Mimica, kao predsjednik Vladina odbora za pregovore o TKU, pozvao je na sastanak osam reprezentativnih sindikata s područja obrazovanja i znanosti, zdravstva, socijalne skrbi i kulture, navodi Hrt.hr. TKU, kojim se uređuju radna i materijalna prava javnih službenika, potpisan je u listopadu 2010., a vrijedi do 31. srpnja 2013., pa sindikati zasad ne moraju prihvatiti pregovore o njegovim izmjenama.

Vlada ukidanjem dodataka poput božićnice, javnog prijevoza i regresa - želi uštedjeti 800 milijuna kuna. No konačni je cilj ušteda od dvije milijarde, koliko su početkom godine ministri trebali, a nisu - uštedjeti u svojim resorima. Zato će uskoro pregovorati i sa sindikatima državnih namještenika i službenika o ukidanju njihovih prava - ili privilegija.

Prije dva dana predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da se sindikalni čelnici još nisu konzultirali o zajedničkom stajalištu. Očekuje se da pregovori neće teći glatko. Vlada traži odricanje od nekih stečenih prava u javnome sektoru, a sindikati ne daju da se diraju radnička prava u državnim, javnim i gradskim službama, ali ni u velikim tvrtkama s dobro dogovorenim kolektivnim ugovorima.

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja neće se odazvati Vladinu pozivu na pregovore. Prvi čovjek sindikata Vilim Ribić o Vladinim najavama rezanja regresa i božićnica kazao je: "Naše su božićnice ionako već dali HEP-u". I čelnik Preporoda Željko Stipić rekao je da je Vlada pala na nekoliko ispita vjerodostojnosti, pa i u partnerskome odnosu sa sindikatima, te teško da će dobiti njihovu potporu, navodi Hrt.hr.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

registracija
22/3/11

vferari, 04.06.12. 09:47

Sindikati moraju shvatiti da vlada ne želi rezati nkakva radnička prava već odgoditi ona davanja za koje nema novaca i na taj način sačuvati isplatu redovite plaće i sačuvanje radnih mjesta.Sindikati kažu da će teško pristati na ta odricanja,pristali ili ne novaca nema,prema tome najlogičnije da se ta davanja zamrznu dok se ne oporavi bdp a onda normalno nastavi koristiti ta prava iz kolektivnog ugovora.U ostalom koja prava imaju radnici iz realnog sektora sretni su ako imaju radno mjesti i kakvu takvu plaću uglavnom neredovitu ili nikakvu.Mislim da u jednoj demokratskoj ,socijalnoj državi takva razlika u načinu stjecanja prihda nebi trebala ni postojat.Kada se država oporavi i stane na noge božićnice,regresi,darovi za djecu trebaju biti dostupni svako radniku ma gdje radio.Gospodo sindikalisti razmislite o tome i vi ovisite o budućnosti ove države a ne neke drug kojima se prijetite tužbama protiv svoje države kako biste još više otežali što skoriji izlazak iz krize.


registracija
6/4/12

elem, 04.06.12. 09:51

Neka biraju između dviju opcija. Ili rezanje darova (božićnica, regres su darovi) ili otkazi. A Ugovori se ionako moraju mijenjati.
Ne mogu oni koji bi trebali biti *zbog građana a ne građani zbog njih* imati veće privilegije od radnika koji stvaraju nove vrijednosti.
Mislim da se tu treba nešto pitati i nas koji radimo da bi oni dobili plaće i poklone.


registracija
9/3/10

nostradurus, 04.06.12. 09:52

Imamo sada primjer da sindikat ZNANOSTI i visokog obrazovanja ima na čelu ljude koji ne znaju matematiku iz osnovne škole. Jer da znaju, zaključili bi lako da: "U sistemu gdje je novac dug, a država ima trgovinski deficit sa inozemstvom, se ne mogu održati radnička prava". Tj. radnička prava bi se održala samo kada bi svi poslodavci išli u bankrot. U prevodu imamo poker sustav u kojem dobivaju ili kapitalisti ili radnici. Ne mogu i radnici i kapitalisti biti u plusu jer je uz gornji (bold) uslov to nemoguće. scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac


registracija
19/4/11

aircanada, 04.06.12. 12:40

Ne treba rezati proporcionalno, nego napraviti sistematizaciju i višak odrezati. A npr. u HŽ ni ne pomišljaju dirati gdje SSS ima puno veću plaću od VSS u osnovnom i srednjem obrazovanju.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 04.06.12. 12:58

Da je u Vladi bilo pameti
onda bi počeli prvo rezati od sebe,
smanjivati broj savjetnika i nepotrebni veliki broj činovnika
a ne da počnu dovoditi nove bez natječaja
jer
kako reče bahati Čačić : Ja ću kao trener određivati tko će igrati u mojem sastavu.
Pametna Vlada
ponudila bi sindikatima da jedan dio prava ostane
(recimo božićnice)
a ostalo da se odgodi na dvije - tri godine, dok ne dođe do rasta BDP-a.
Pametna Vlada
ne bi dala HEP-u 400 milijuna kredita
a taj isti HEP
ČAČIĆ-KORAČEVIĆ
povećali su cijenu struje više nego je ikada prije bila povećana.
I td, itd.
Sindikati na vašoj sam strani iako ne radim u javnim službama.


registracija
10/2/12

Hazu, 04.06.12. 15:57

Radnici ,vi samo šutite pa neka vaM KIDAJU


registracija
10/2/12

Hazu, 04.06.12. 15:57

Radnici ,vi samo šutite pa neka vaM KIDAJU


registracija
10/2/12

Hazu, 04.06.12. 18:40

TO nije kidanje ,nego trenutno na jednu godinu ukidanje pravakoje ni svezte krave u Indiji nemaju


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika