Objavljeno u Nacionalu br. 864, 2012-06-05

Autor: Sandra Bartolović

Davor Bernardić

Likom Milanović, metodama Bandić

Kolege nezadovoljni djelovanjem nekarizmatičnoga mladog esdepeovca razmišljaju o drugim kandidatima za zagrebačkoga gradonačelnika

Na konvenciji stranke
u subotu Bernardić je
dobio 1472 glasa i ušao u
PredsjedništvoNa konvenciji stranke u subotu Bernardić je dobio 1472 glasa i ušao u PredsjedništvoNe štedeći riječi hvale na račun politike i mudrog vodstva predsjednika stranke Zorana Milanovića, u utrci za šefa zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić je javno učinio i prispodobu na račun njihove fizičke sličnosti. Obojica su, rekao je, visoki i crni, valjda i zgodni, pa ga i to dodatno kvalificira da preuzme najveću stranačku organizaciju, jer se to očito "nosi" u SDP-u. Bernardić nikad nije bio Milanovićev odabir, u zagrebačkoj kampanji u proljeće 2010., nakon odlaska Milana Bandića, šef je favorizirao neuvjerljivog Ivu Jelušića.

Dobio je Bernardića u Zagrebu, a za njega neželjeni scenarij nastavak je dobio i na subotnjoj izbornoj konvenciji stranke na kojoj je Bernardić u Predsjedništvo izabran kao drugi s visokih 1472 glasa, odmah nakon šampiona konvencije, ministra zdravlja Rajka Ostojića, koji je pomeo konkurenciju u izboru i za Predsjedništvo i za potpredsjednička mjesta. Ostojić je Bernardića podupirao i u borbi za zagrebački stranački tron, a od konvencije drugi najjači čovjek SDP-a javno navija i za njegovu nominaciju za budućega gradonačelnika Zagreba koji će se birati za 11 mjeseci.


MINISTAR ZDRAVLJA u manjini je u stranačkom vrhu kad je riječ o oduševljenosti Bernardićevom gradonačelničkom kandidaturom. Navodno se od subote u stranci ponovo ozbiljnije razmišlja o tome da se u boj za Bandićeva nasljednika uime SDP-a upusti nezavisni Josip Kregar, iako se i njega smatra tek "manje lošim rješenjem". "Našli smo se u apsurdnoj situaciji da u lijevo dišućem Zagrebu u kadrovskom bazenu naše najveće organizacije ne možemo naći kvalitetnog kandidata. Nemamo ni ravnopravnog, a kamoli nekog superiornog Bandiću", strahovao je u razgovoru za Nacional jedan od pripadnika stranačkog vrha koji u Bernardiću ne vidi uvjerljiva lidera, nego blijedog aparatčika.

"U zagrebačkom SDP-u već smo dobili Bandića poslije Bandića, jer svoj uspon na stranačkoj hijerarhiji sigurno ne može zahvaliti sposobnosti i rezultatima nego armiji mediokriteta iz Foruma mladih kojom se okružio, a koje je sve obećao zbrinuti na sinekurama u zagrebačkim tvrtkama i u stranci. Po čemu je to korak naprijed u odnosu na Bandića? Bernardić je Bandićevo političko dijete, ali nije ga nadrastao nego je ostao njegova tužna kopija", ustvrdio je Nacionalov sugovornik, upozoravajući da ozbiljna stranka poput SDP-a ne može sebi dopustiti da u glavnom gradu po povjerenje birača ide s nekim poput Bernardića. Gradonačelnik Zagreba, nakon premijerske, najvažnija je dužnost u državi i teško da je može osvojiti netko neprimjetan i nekarizmatičan poput Bernardića, a ne uspijemo li vratiti Zagreb u naše ruke, doći će do tektonskih poremećaja u stranci od kojih ćemo se teško oporaviti, nespokojno analizira, dometnuvši kako ni njihovoj vlasti na državnoj razini ne ide baš najbolje, i teško se može očekivati da će se stvari u godinu dana iz korijena promijeniti nabolje, pa bi kumulativni efekt tih faktora mogao biti duboko poražavajući za stranku, pogotovo pojavi li se u nekoj od konkurentskih stranaka itko imalo suvisliji. Zato moramo razmisliti i o Kregaru, možda čak i o Igoru Rađenoviću, možda ponovo Borisa Šprema zainteresirati za gradonačelnički položaj, jer Bernardić definitivno nije naša dobitna kombinacija, rezignirano zaključuje. Jasno mu je da sjajan unutarstranački izborni rezultat Bernardića kvalificira za tu nominaciju, ali vjeruje i da je Milanović spreman razmotriti druge opcije, jer je u igri prevelik ulog – Zagreb, a Bernardić mu, kaže, nije dorastao. "U Saboru je zastupnik u već drugom mandatu, sjećate li se ijednog njegova istupa?" pita retorički u prilog svojoj tezi da je riječ o kandidatu bez okusa, boje i mirisa i, što je najgore, bez stava.

TRIDESETDVOGODIŠNJI predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, kažu zagrebački insajderi, u pripremi za državnu konvenciju pomno je, preko svojih emisara i namjesnika, pazio da se kroz njegovo sito prosiju delegati koji će birati novo vodstvo, što neodoljivo podsjeća na Bandićev pristup. "Mladoturci", kako u SDP-u posprdno nazivaju pripadnike mlađe stranačke generacije koji su se dočepali važnijih funkcija poput Bernardića, na konvenciji su pokazali da rado posežu za alatima koje je rabio Bandić. Trgovina, dealovi, trgovanje, šalabahteri s imenima koja treba zaokružiti, Bernardić je cijeli dan kružio po maloj dvorani Doma sportova rukujući se sa svakim, a ako je ocijenio potrebnim, nekome nešto i prišapnuo na uho. Stigme bandićevca Bernardić će se teško riješiti, a zacementirao ga je i internetski gerilac bijesprvi (iza kojeg su, naknadno je otkriveno, stajali PR-ovci Krešimir Macan i Zinka Bardić, danas posebna premijerova savjetnica za odnose s javnošću) filmićem "Davor Bernardić – Milan Bandić 2.0" uoči izbora za zagrebačkog šefa. U njemu su pobrojili da je Bernardić naslijedio Bandićevo mjesto u Saboru, da je za novac polagao tuđe ispite na Prometnom fakultetu, da ga financira Bandićev hotelijer, da često gostuje na Kikaševoj Z1televiziji, da mu intervjue dogovara Bandićev PR-ovac Nedžad Haznadar, da se o kandidaturi savjetovao s Bandićem, ali i da je svoju tadašnju djevojku, danas suprugu, zaposlio u ZG Holdingu.

I nedavno neugodno medijsko otkriće kako je Bernardić bez javnog natječaja s jednom lokalnom televizijom potpisao ugovor na više od 2 milijuna kuna godišnje za prijenos sjednica Gradske skupštine, govori o obrascu ponašanja u kojem se ne žali gradski novac za vlastitu promociju. Iz Gradske skupštine napise su demantirali, ali samo navodeći kako je netočan navod da za ugovor između Gradske skupštine i TV Jabuke nije provedena procedura javne nabave, bez specificiranja uvjeta javnog natječaja, datuma njegova raspisivanja, ni bilo kojeg drugog detalja, što s obzirom na to da je riječ o novcu zagrebačkih poreznih obveznika, ne bi smjelo biti poslovna tajna. Zato je veliko pitanje hoće li Davor Bernardić za godinu dana postati SDP-ov kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika. O tome ipak neće odlučivati stranački delegati nego Zoran Milanović.

Vezane vijesti

Bernardić: Holdingom treba upravljati struka, a ne politika

Bernardić: Holdingom treba upravljati struka, a ne politika

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić danas je kazao kako u Skupštini žele da struka upravlja Zagrebačkim holdingom, a ne politika… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika