05.06.2012. / 19:30

Autor: Hina

Završena proslava kraljičina jubileja

Četverodnevna proslava dijamantnog jubileja Elizabete II. završena je u utorak popodne pojavom britanske kraljice na balkonu Buckinghamske palače ispred desetaka tisuća ljudi, javlja BBC.

Kraljevska obitelj (Foto: © Buckingham Palace Press Office)Kraljevska obitelj (Foto: © Buckingham Palace Press Office)Četverodnevna proslava dijamantnog jubileja Elizabete II. završena je u utorak popodne pojavom britanske kraljice na balkonu Buckinghamske palače ispred desetaka tisuća ljudi, javlja BBC.

Uz kraljicu su na balkonu bili i ostali članovi kraljevske obitelji osim princa Phillipa koji je u nedjelju prevezen u bolnicu zbog upale mjehura što je bacilo sjenu na završna dva dana proslave.

Uz prelet zrakoplova iz Drugog svjetskog rata i Crvenih strijela, aerobatske zračne skupine RAF-a, kraljica je mahala okupljenom mnoštvu.

Četvrti i završni dan proslava dijamantnog jubileja britanske kraljice Elizabete počeo je u utorak njezinim dolaskom na misu u katedralu sv. Pavla u Londonu.

Gomile ljudi okupile su se na ulicama uzvikujući "Bože čuvaj kraljicu" dok je 86-godišnja Elizabeta išla u crkvu. "Obilježavamo šest desetljeća živućeg dokaza da je javna služba moguća i da je to mjesto na kojem se može naći sreća", rekao je nadbiskup Canteburyja Rowan Williams odajući priznanje kraljici.

Kraljevska obitelj poslije mise se kočijama odvezla do Buckinghamske palače. Po protokolu, u odsutnosti supruga Philipa, u kraljičinoj su kočiji bili prestolonasljednik Charles i njegova supruga Camila Parker-Bowles.

A princa Philipa je u bolnici danas posjetio njegov najmlađi sin princ Edward. "Bolje mu je. Dobra je duha, u dobroj je formi", kazao je novinarima Edward poslije.

Kraljica je snimila dvominutnu poruku zahvale svojim podanicima koja će biti emitirana večeras.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika