06.06.2012. / 11:49

Autor: Hina , Nacional.hr

Luka Podrug & pajdaši na sceni

Čisto političko nasilje i nečiste gradske odluke

Prihvaćanju zaključaka prethodila je oštra polemika Luke Podruga i vijećnika oporbenih SDP-a i HNS-a. Podrug je za potporu ministra unutarnjih poslova Ostojića održavanju parade na Rivi, a ne kako su odlučile gradske vlasti na Prokurativama, rekao da je akt "čistog političkog nasilja", jer ne može ministar određivati lokaciju održavanja gej parade, nego je to u ovlasti Grada

Luka Podrug: Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL (arhiva)Luka Podrug: Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL (arhiva)Splitsko Gradsko vijeće uoči današnjeg prihvaćanja dnevnoga reda tematske sjednice posvećene Hajduku, prihvatilo je zaključke kojim se podupiru nedavne odluke Grada da se gej parada 9. lipnja ove godine održi na Prokurativama, a ne na Rivi.

Takve zaključke predložio je vijećnik HČSP-a Luka Podruga, a od 23 nazočna vijećnika 13 ih je javnim glasovanjem poduprlo tu odluku.

Desni radikal o pitanjima manjina

U prihvaćenim zaključcima, kojima se podupire odluka Grada da se gej parada održi na Prokurativama, a ne na Rivi, izražen je i, kako je rečeno, prosvjed protiv ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, koji podupirući održavanje parade na Rivi ne priznaje legitimne i legalne odluke gradske vlasti. U zaključcima se također poziva građane Splita na mirno i dostojanstveno ponašanje u vrijeme održavanja gej parade.

Prihvaćanju zaključaka prethodila je oštra polemika Luke Podruga i vijećnika oporbenih SDP-a i HNS-a. Podrug je za potporu ministra unutarnjih poslova Ostojića održavanju parade na Rivi, a ne kako su odlučile gradske vlasti na Prokurativama, rekao da je akt "čistog političkog nasilja", jer ne može ministar određivati lokaciju održavanja gej parade, nego je to u ovlasti Grada.

Teške riječi, laka pamet

"Ministar Ostojić je takvim ponašanjem doveo u neugodnu u poziciju pripadnike MUP-a, koji će osiguravati splitsku gej paradu", istaknuo je Podrug, dodavši kako se radi o "iznimno ozbiljnom nesporazumu".

Reagirao je i SDP-ov vijećnik Marin Jurjević, ocjenivši Podrugov istup kao "dolijevanje ulja na vatru". "Ministar (Ostojić) je zadužen za sigurnost svakoga građanina RH, on je postupio sukladno zakonu, a ne mimo zakona", rekao je Jurjević. Naglasio je kako ne vidi elemente "za tako teške riječi na račun ministra Ostojića i njegova ministarstva", što ih je izgovorio Podrug te ocijenio kako bi ministarstvo unutarnjih poslova postupilo protuzakonito da nije postupilo onako kako je postupilo.

Što se ima tko petljati u diskriminatorne odluke Grada Splita?

Podrug je uzvratio kako je Grad dužan odrediti lokaciju gej parade, što je i učinio, a ne "ministar i ministarstvo unutarnjih poslova". "Ne može se ministar (Ostojić) tako ponašati, pa nije on dobio izbore u Splitu", rekao je Podrug.

Jurjević je povišenim tonom za takav Podrugov istup rekao da "prelazi sve granice i ne može ga se više tolerirati" na što je Podrug Jurjeviću uzvratio riječima: "Ne vičite, niste Vi Ranko Ostojić"!

HNS-ov vijećnik Goran Kovačević je za istup Luke Podruga protiv ministra Ostojića, rekao da predstavlja "pamflet".

Najgrublje miješanje u ingerenciju homofobne samouprave

U polemiku se umiješao i HDZ-ov vijećnik Mirko Ramljak rekavši kako je potpora ministra Ostojića održavanju gej parade na Rivi "najgrublje miješanje u ingerencije lokalne samouprave, a opasno je da se policija miješa u ono što treba odlučivati gradska vlast".

Jurjević je replicirao Ramljaku ocjenivši njegov istup provokacijom, pa mu je Ramljak uzvratio: "Provokacija je kad ministar Ostojić kaže - gej parada mora biti na Rivi"!

Vijećnik SDP-a Gojko Čepo stajući u obranu ministra Ostojića, rekao je kako se, po zakonu, javno okupljanje prijavljuje policiji, a ne gradu.

Nakon žučne polemike i prihvaćanja zaključaka klub vijećnika SDP/HNS je zatražio stanku.

Planski izvedeno nasilje

Jurjević je za vrijeme stanke Podrugov istup na početku današnje sjednice nazvao nasiljem kako bi se zasjenila i zakukuljila glavna tema sjednice Gradskog vijeća - stanje u HNK Hajduku. "Podrug je ovo smišljeno napravio, napao je ministra (Ostojića) i ministarstvo unutarnjih poslova pod izlikom poziva na dostojanstvo u vezi gej parade pa mi se čini da se želi stvoriti izgred na početku današnje sjednice", rekao je Jurjević.

Nakon stanke prihvaćen je sa 17 glasova potpore i Jurjevićev prijedlog po kojem Gradsko vijeće poziva građane, u vezi gej parade, na mirno i dostojanstveno ponašanje te da time Split pokazuje da je otvoren i civiliziran grad, koji se ne protivi izražavanju različitosti. Predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić je pri prihvaćanju Jurjevićeva zaključka podsjetila da je dio takvog zaključka već prihvaćen na prijedlog Luke Podruga.

Sjednica Gradskog vijeća je potom nastavljena iza zatvorenih vrata, jer je dio podataka glede Hajduka, kako je obrazloženo "poslovna tajna". Zatvaranje za javnost dijela sjednice Gradskog vijeća o kojem se govori o "poslovnoj tajni" zatražili su Uprava i Nadzorni odbor Hajduka te vijećnici HDZ-a.

Vezane vijesti

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

Drugi Split Pride, u čijoj je povorci po procjenama policije bilo oko 700 ljudi, protekao je u najboljem redu bez incidenata, a privedene su 73… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika