Objavljeno u Nacionalu br. 344, 2002-06-19

Autor: Robert Bajruši

Odgovor Jasne Ulage Mirku Galiću

Denis Latin – novi urednik dnevnog informativnog programa HRT-a

Nakon što je direktor HRT-a Mirko Galić tri mjeseca odbijao potvrditi Željku Markić za urednicu redakcije dnevnog informativnog programa, glavna urednica HTV-a Jasna Ulaga-Valić predložit će na tu funkciju Denisa Latina, koji će tako postati ključni čovjek Dnevnika, vijesti, Odjeka dana i nove informativne emisije Meridijan 16

Denis Latin je čovjek koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Njegovo ime je sinonim za kvalitetno novinarstvo, ali isto tako znamo da će ovakva odluka podijeliti javnost na one "za" i one "protiv" njegova izbora.Denis Latin je čovjek koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Njegovo ime je sinonim za kvalitetno novinarstvo, ali isto tako znamo da će ovakva odluka podijeliti javnost na one "za" i one "protiv" njegova izbora.Jasna Ulaga-Valić i njezina urednička ekipa odlučili su na najjači raspoloživi način uzvratiti direktoru Mirku Galiću. Kako su za Nacional izjavili neki od članova uredništva, Jasna Ulaga-Valić će tijekom nekoliko sljedećih dana najvjerojatnije Vijeću HRT-a za novog urednika redakcije dnevnoga informativnog programa predložiti Denisa Latina. Nakon što joj je Galić tri mjeseca odbijao prihvatiti Željku Markić, uz prozaično objašnjenje da diploma medicine nije adekvatna akademska titula za ovaj položaj, glavna urednica odlučila je na najvažniju programsku funkciju imenovati urednika “Latinice” Denisa Latina. Do kraja tjedna Ulaga-Valić treba poslati svoj prijedlog na adrese članova Vijeća HRT-a, koje će o Latinovu imenovanju raspravljati na sjednici dogovorenoj za četvrtak, 27. lipnja.

Imenovanje Denisa Latina urednikom dnevnoga informativnog programa kulminacija je višemjesečnoga otvorenog sukoba ravnatelja Mirka Galića i njegove grupe koju sačinjavaju članovi uprave te brojni razvlašteni urednici i novinari, te Jasne Ulage-Valić i desetak njenih najbližih, prema mnogima, i jedinih suradnika u koje se ona može pouzdati. Za razliku od anonimne Željke Markić, koje se sada odriču i dosadašnji urednici, Denis Latin je novinar s respektabilnom profesionalnom karijerom. Na HRT je došao krajem 80-ih, bio je reporter, urednik, voditelj ratnog dopisništva u Sisku, a posljednjih nekoliko godina uređuje “Latinicu”, najgledaniju emisiju HRT-a. Članovi HND-a izabrali su ga 2001. novinarom godine u Hrvatskoj, što je najveća hrvatska nagrada za novinarstvo. Osim toga, zadovoljava i formalne uvjete – ima diplomu društvenog smjera, kao i četverogodišnje uredničko iskustvo – formalnosti zbog kojih Željka Markić nikada neće postati HTV-ova urednica.

Denis Latin i Mirko Galić pripadaju dijametralno suprotnim društvenim svjetonazorima. Galić je prije dolaska na Prisavlje bio zaposlen u Europapress holdingu kao glavni urednik Globusa. Na HTV je došao nakon izravna dogovora Nina Pavića i premijera Ivice Račana, a s prijašnjim poslodavcem ostao je u bliskim odnosima. S druge strane, Latin spada među najžešće medijske kritičare Nina Pavića i EPH. Jedno vrijeme su zajedno surađivali, ali, prema Latinovim riječima, Pavić mu je ostao dužan velik iznos novca, pa se sada sudski spore. Denis Latin je u brojnim navratima javno optuživao Ninu Pavića kao člana konspirativnog kartela Grupo, pomoću kojeg je s tajnim ortacima Ivićem Pašalićem, Vinkom Grubišićem i Miroslavom Kutlom namjeravao protuzakonito zagospodariti cjelokupnim hrvatskim medijskim prostorom. Latin i Galić su lice i naličje današnje Hrvatske i gotovo je nemoguće zamisliti da surađuju na istom projektu.

Toga su svjesni i u krugu sadašnje glavne urednice: “Latin je čovjek koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Njegovo ime je sinonim za kvalitetno novinarstvo, ali isto tako znamo da će ovakva odluka podijeliti javnost na one “za” i one “protiv” njegova izbora. U svojim emisijama razotkrivao je tabu-teme hrvatskog društva, zbog čega ga mnogi poštuju, ali je stekao i niz neprijatelja, posebno na desnici”, tvrdi Nacionalov izvor.

Latinova kandidatura i izbor ne bi trebali biti sporni pred članovima Vijeća, a Galić mu ne može naći ni jednu formalnu zamjerku, kao što je učinio u slučaju Željke Markić. Ako Galić pokuša spriječiti Latinovo imenovanje, bit će potpuno jasno da želi smijeniti Jasnu Ulagu-Valić s mjesta glavne urednice. Tada to više neće biti samo problem HTV-a nego će prerasti u krupan politički problem, što bi Galića moglo stajati ravnateljske funkcije.

No za razliku od početka godine kada je nova urednička ekipa dobila uvjerljivu potporu Vijeća HRT-a, sada su članovi koji biraju urednike puno kritičniji. Nekolicina njih, inače redom Galićevi osporavatelji, posljednjih su dana za Nacional potvrdili svoje nezadovoljstvo uredničkom politikom nove garniture. Zamjeraju prespore promjene, nisku kvalitetu programa i pretjerano medijsko eksponiranje Jasne Ulage-Valić. Takva razočaranost radom urednika, ipak neće odmoći Latinu jer, složila se nekolicina članova Vijeća, njegov izbor bio bi i svojevrsna poruka glavnoj urednici da se nje traži radikalno poboljšanje programske kvalitete te toliko nužne, istinske promjene na HTV-u. U posljednja tri mjeseca ništa bitno nije promijenjeno: dnevnici, informativne i zabavne emisije te sportski prijenosi slabi su kao i prije.

Zanimljivo je da i Denis Latin ocjenjuje da program u kojem bi trebao postati urednik nije na potrebnoj razini. “Čini mi se da dosad nije došlo do očekivanih promjena, osim kad je riječ o manjem utjecaju ideologije na vijesti, što je svakako pozitivno. Budem li izabran, potrudit ću se provesti jedine dvije moguće stvari, a to su reorganizacija programa i podizanje kvalitete emisija”, pojasnio je Latin koji je trenutačno u Vodicama.

Izabere li ga Vijeće HRT-a, on će službeno postati treći najvažniji član uredničkog kolegija, a nadređeni će mu biti samo glavna urednica Jasna Ulaga-Valić i urednik informativno-političkog programa Nikola Kristić. Denis Latin dobiva ingerencije nad Dnevnikom, vijestima, “Odjecima dana” i “Meridijanom 16”, novom emisijom koja će se nakon 1. srpnja emitirati svake večeri u 23 sata. Riječ je o utjecajnu položaju, gdje se izborom vijesti i načinom njihove prezentacije može utjecati na javnost.

Zanimljiv je i odnos Jasne Ulage-Valić i Denisa Latina. Samo nekoliko dana nakon što je izabrana za glavnu urednicu, Jasna Ulaga-Valić zabranila je emitiranje “Latinice” posvećene deustašizaciji. Nekoliko sati prije emitiranja tadašnji urednik zabavnog programa Velimir Đuretić obavijestio ju je da je uočio prilog u kojem se hrvatske vlasti izjednačavaju s onima iz razdoblja NDH, i optužuju za egzodus srpskog stanovništva, pa “Latinica” nije emitirana. Međutim, shvativši da joj je Đuretić podmetnuo kako bi je posvađao s Latinom, Jasna Ulaga-Valić ga je ubrzo smijenila.

Đuretićev odgovor nije trebalo dugo čekati. Kao predsjednik HTV-ova aktiva pri HND-u u ponedjeljak 11. lipnja uputio je Mirku Galiću, Vijeću HRT-a te Upravnom vijeću, pismo u kojem glavnu urednicu izravno optužuje za “kadrovski i generacijski rasizam, diletantizam te narcisoidne i nezrele nastupe u javnosti”. Sastanak HTV-ovih novinara završio je bez zaključaka, no već sljedećeg dana u javnosti se pojavilo bijesno priopćenje Đuretića i njegovih istomišljenika.

Uz Đuretića, glavni sudionici rasprave bili su bivši urednici nezadovoljni sadašnjim statusom: Silvija Luks, Mirjana Rakić i Luka Mitrović. Razlozi njihove ljutnje su transparentni: Silvija Luks nije prošla dva natječaja – za glavnu urednicu i pomoćnicu direktora HRT-a, a Mirjanu Rakić nova je urednička garnitura također razvlastila. Luka Mitrović zamjera Jasni Ulagi-Valić odbijanje njegova prijedloga snimanja basnoslovno skupe serije o uzrocima raspada Jugoslavije. Prema Mitrovićevoj početnoj zamisli, zastarjela priča o nestanku Jugoslavije stajala bi 10 milijuna kuna, a njegov glavni suradnik u izradi bio bi Vanja Sutlić. Nedavno je Mitrović cijenu projekta smanjio na oko pet milijuna kuna, ali opet je odbijen uz logično objašnjenje da HTV u svojoj arhivi već ima oko 200 domaćih i stranih emisija o raspadu bivše države.

Premda se njegovo ime ne spominje, očito je da kritike upućene Jasni Ulagi-Valić najviše odgovaraju Mirku Galiću. Ravnatelj je lobirao za Mariju Nemčić i Božu Sušeca, kao glavne urednike, no baš njegov angažman toliko je iziritirao članove Vijeća HRT-a koji su, gotovo iz osvete izabrali Jasnu Ulagu-Valić. Opravdavajući se proceduralnim preprekama, Galićev pouzdani suradnik šef pravne službe Ante Obuljen nije puna dva mjeseca dopustio imenovanje novoga uredničkog kolegija, uz objašnjenje da prvo treba donijeti novi Pravilnik o unutarnjem ustroju HRT-a. Koliko je stanje na Prisavlju bizarno svjedoči i podatak da šef tamošnje pravne službe Ante Obuljen nije uspio položiti pravosudni ispit, te stoga ne može zastupati HRT u sudskim procesima. Uz Obuljenovu pomoć Galić je, primjenjujući gotovo iste argumente, tri mjeseca opstruirao potpisivanje dokumenat koji bi Željku Markić doveli na mjesto urednice dnevno-informativnog programa.

U nekim drugim prilikama tijekom dosadašnjeg 2,5 godišnjeg mandata na HRT-u Mirko Galić je pokazivao manju principijelnost. Na brojnim istaknutim položajima na HTV-u rade urednici i novinari bez fakultetske naobrazbe: bivši urednik Branimir Dopuđa, Milićev najbliži suradnik Andrej Rora, šef redakcije dopisništava Hrvoje Kelčec, urednik u redakciji unutarnje politike Darko Horvatić, urednica vijesti Lela Knežević, novinarke Gordana Gelenčer, Nensi Brlek i Iva Gačić i dugogodišnji sportski urednik Mićo Dušanović. To što tajnica Marije Nemčić Nena Vignjević ima samo osnovnu školu, nije Galiću smetalo da joj dodijeli koeficijent kakav imaju i vrlo dobro rangirani televizijski urednici.


Denis Latin – Najveća zvijezda televizijskog političkog novinarstva Razgovor s urednikom i voditeljem Latinice, najprovokativnije političke emisije HTV-a koji je Nacional objavio u broju 333


Poslovni ugovori vezani uz Svjetsko nogometno prvenstvo koje je HRT sklopio, tvrde dobro upućeni, u najmanju su ruku vrlo zanimljivi. Tako je glavni pregovarač i voditelj projekta bio Galićev bliski suradnik Božo Sušec. Galić mu je to dopustio iako je prije nekoliko godina izbila afera u kojoj je otkriveno da je Sušecova tvrtka “Mar-gold” pod nejasnim okolnostima prodala HRT-u kviz “Slagalicu”. Sada je s Jutarnjim listom za 5.100.000 kuna dogovoreno emitiranje kviza “Nogometaljka”, pri čemu je natječaj za tako skup projekt objavljen samo na HTV-ovim web stranicama. Voditeljica dosadne nagradne igre “Nogometaljka” postala je Barbara Kolar, koja je nakon što je Sušec izišao iz tvrtke “Mar-gold”, postala u njoj članica uprave. Barbaru Kolar Galićevi su ljudi na sve načine pokušavali progurati za voditeljicu “Milijunaša”, ali izravnom intervencijom Jasne Ulage-Valić prednost je dobio glumac Tarik Filipović.

Pod nepoznatim okolnostima HTV se u cijelosti odrekao i svih prihoda od telefonskih poziva tijekom nogometnog prvenstva u Koreji i Japanu. Unatoč upozorenju urednika zabavnog programa Damira Matkovića, Vanja Sutlić i Mirko Galić su cjelokupni prihod prepustili poduzeću “Markot.tel” u vlasništvu Željke Markote. Da su zadržana ta prava, HRT je mogao ostvariti dobit od gotovo dva milijuna kuna. Računica je jasna: tijekom SP-a u Francuskoj prije četiri godine, primano je oko 30.000 poziva dnevno, a svaki impuls vrijedi 2,20 kuna. Poslije ispadanja hrvatske reprezentacije, zasigurno će se smanjiti broj poziva, ali i dalje je riječ o golemu iznosu jer, usporedbe radi, zbog “Milijunaša” HTV svakog dana nazove prosječno osam tisuća ljudi. No odlukom uprave, HRT se dobrovoljno odrekao visokih prihoda.

Vezane vijesti

Latinov povratak u Dnevnik

Latinov povratak u Dnevnik

Denis Latin vraća se u središnji Dnevnik. Godinu i pol od ukidanja njegove 'Latinice' i preseljenja na poslove 'osmišljavanja nove unutarnjopolitičke… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika