08.06.2012. / 19:33

Autor: Hina

Obama: EU razumije da mora što prije odgovoriti na krizu

Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je u petak kako europski čelnici razumiju da moraju "žurno djelovati" u vezi s dužničkom krizom, počevši s konsolidacijom bankarskog sustava i boljom suradnjom na polju proračunske politike.

Barack ObamaBarack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama ocijenio je u petak kako europski čelnici razumiju da moraju "žurno djelovati" u vezi s dužničkom krizom, počevši s konsolidacijom bankarskog sustava i boljom suradnjom na polju proračunske politike.

"(Europski) čelnici su svjesni ozbiljnosti situacije i znaju da moraju što prije reagirati", kazao je Obama u obraćanju novinarima u Bijeloj kući.

Obama, koji je ovih dana telefonski razgovarao s nekoliko čelnika sa Starog kontinenta, rekao je kako "postoje posebne mjere koje možemo odmah donijeti kako se stanje ne bi pogoršalo", a posebno je spomenuo "stabilizaciju financijskog sustava".

"Treba djelovati što prije kako bi se kapital ubrizgao u banke s teškoćama", istaknuo je američki predsjednik, napomenuvši kako je "moguće" riješiti probleme u Europi.

Usto je predložio europskim čelnicima da "donesu okvir i dugoročni plan za čvršću eurozonu, putem bolje suradnje na polju proračunske i bankovne politike".

U vezi s Grčkom koja 17. lipnja treba birati svoje zastupnike u parlamentu, rekao je da bi teškoće te zemlje bile "sigurno gore" da napusti euro.

Obama je također pozvao Kongres da "preispita" plan zapošljavanja koji je predstavio u rujnu, kako bi ublažio utjecaj gospodarskih teškoća u Europi na američko gospodarstvo.

"S obzirom na protivni vjetar s kojim smo sučeljeni u ovom trenutku, pozivam (Kongres) da preispita plan, budući da je riječ o mjerama koje možemo odmah donijeti kako bismo što veći broj ljudi vratili na radna mjesta", kazao je Obama.

Vezane vijesti

Hrvatska u mišolovci

Hrvatska u mišolovci

Centar za politološka istraživanja iz Zagreba i nevladin Znanstveni forum organiziraju u utorak, 19. lipnja u zagrebačkom KIC-u raspravu u kojoj će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika