12.06.2012. / 14:41

Autor: Hina

'Uklonite zapreke investicijama'

Bavarska će i dalje podupirati Hrvatsku na putu u EU i ulagati u hrvatsko gospodarstvo, a Zagreb bi trebao smanjiti zapreke investicijama, osobito na lokalnoj razini, izjavila je u utorak u Zagrebu bavarska ministrica za savezna i europska pitanja Emilia Mueller.

Emilia MuellerEmilia MuellerBavarska će i dalje podupirati Hrvatsku na putu u EU i ulagati u hrvatsko gospodarstvo, a Zagreb bi trebao smanjiti zapreke investicijama, osobito na lokalnoj razini, izjavila je u utorak u Zagrebu bavarska ministrica za savezna i europska pitanja Emilia Mueller.

"Potrebna su poboljšanja u upravi, osobito na lokalnoj razini i pronalaženje dobra odnosa između gospodarstva i zaštite okoliša", rekla je Mueller na konferenciji za novinare u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Bavarska dužnosnica i pomoćnik ministrice za europska pitanja Hrvoje Marušić izvijestili su o rezultatima 31. sjednice Stalne bavarsko-hrvatske komisije koja je dva dana zasjedala u Zagrebu u povodu 40. obljetnice osnutka.

Supredsjedatelj komisije Marušić upoznao je bavarsku ministricu s vladinim mjerama za uklanjanje administrativnih i tehničkih barijera ulaganjima, poreznim rasterećenjima i smanjenju cijene rada u Hrvatskoj koja je šesti trgovinski partner te njemačke savezne države.

Po njegovim riječima, na sjednici je izravne kontakte ostvarilo više od 20 tvrtki i dogovoren je niz projekata za iduću godinu s područja pravosuđa, unutarnjih poslova, znanosti, obrazovanja, poljoprivrede i turizma.

Mueller je naglasila da je za Bavarsku posebno važna suradnja s Hrvatskom na području pravosuđa i unutarnjih poslova, zbrinjavanju otpada, kao i suradnja u sklopu Dunavske regije.

"Stalo nam je da pružimo potporu Hrvatskoj na svim područjima kako bi spremna ušla u EU", rekla je Mueller i najavila da će se u Muenchenu iduće godine održati Dani hrvatskog gospodarstva na kojima će lokalne tvrtke potaknuti na ulaganja u Hrvatsku.

S Hrvatskom posluje 1.300 bavarskih kompanija, 205 ih ima zastupništvo, a 88 stalna predstavništva u Hrvatskoj, dok 11 poduzeća u bavarskom vlasništvu ima proizvodne pogone na hrvatskom teritoriju.

Robna razmjena između Hrvatske i Bavarske iznosila je prošle godine 562 milijuna eura, a od 1,6 milijuna njemačkih gostiju trećina ih je u Hrvatsku došla iz Bavarske, savezne pokrajine u kojoj živi 50.000 Hrvata.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 12.06.12. 16:44

Ako se u Zagrebu uklone "zapreke za investicije",od čega će se onda bogatiti vladajuća nomenklatura?I ne samo zagrebačka.Posebno bi nestao izvor bogaćenja za lokalne šerife koji su,usput rečeno,glavne zapreke i kočničari bilo kakvoga napretka.To su mufljuzi najtežega kalibra.Neznalice do bola ali zato vatreni držači ruku na srcu za vrijeme sviranja himne.Ovi što ne drže ruku na srcu,dok se svira himna,oni drže figu u džepu i klimanjem glave odobravaju sve što se nudi.Naravno da si tada razmišljaju ovako;"samo si vi pravite računice.Dok meni ne uplatite MOJE,nema vam blagoslova ni za šta"!I tako idu hrvatske investicije galopom nikuda ! Postojeće zapreke za investicije su uhodani birokratski labirinti i biti će uklonjeni tek kada više nebude bilo ničega za "naplatiti" iz svenarodnoga dobra.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika