18.06.2012. / 08:22

Autor: Hina , Nacional.hr

Grčka nakon izbora

Povratak diktatu trojke

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble kazao je da put na koji su se Grci odlučili neće biti ni kratak ni lak ali je nužan kako bi grčki narod imao izgleda za bolju budućnost

IlustracijaIlustracija

Grčka stranka desnog centra Nova demokracija u ponedjeljak će, neposredno nakon izbora u nedjelju na kojima je ostvarila tijesnu pobjedu nad strankama ljevice, pokušati dogovoriti koaliciju s drugim strankama koje podipiru međunarodne napore za ostanak zemlje u euro zoni.

Predsjednik Nove demokracije Antonis Samaras u ponedjeljak ujutro pozvao je na brzo formiranje nove vlade, rekavši kako "nema vremena za gubljenje".

Nekoć moćna socijalistička stranka PASOK, koja je na izborima završila na trećem mjestu, signalizirala je da će poduprijeti Samarasa, ali se još nije odlučila hoće li sudjelovati u vladi ili će ju samo podupirati u parlamentu.

"Narod je jučer progovorio i dao jasan mandat proeuropskim strankama kako bi surađivale i borile se za ostanak zemlje u eurozoni", piše u ponedjeljak Kathimerini, najveći grčki dnevni list.

"Ali sutra, zemlja će trebati vladu s najvećom mogućom podrškom, s političarima i tehnokratima. PASOK mora poduprijeti tu vladu", zaključio je list.

U dubokoj recesiji, pritisnuta velikim javnim dugom i suočena s rastućim socijalnim napetostima, Grčka ulazi u borbu za obnovu svoga narušenog gospodarskog stanja, a nova vlada mogla bi se odmah nakon stupanja na dužnost suočiti s novim valom prosvjeda.

Otpor bolnim štednjama

Radikalno lijevi blok SYRIZA, koji je najavljivao da će u slučaju pobjede razvrgnuti dogovor o očuvanju eurozone sklopljen u ožujku s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, na izborima je dobio veliku potporu, nakon čega je obećao da će nastaviti opirati se bolnim mjerama štednje što ih međunarodna zajednica zahtijeva od Grčke.

Nakon što je prebrojano gotovo 100 posto glasova nedjeljnih izbora, Nova demokracija pobijedila je s 29,7 posto, slijedi SYRIZA s 27 posto glasova, dok je PASOK dobio 12,3 posto glasova.

Prema grčkom izbornom zakonu, koji pobjedničkoj stranci automatski omogućuje bonus od 50 mjesta u parlamentu, moguća koalicija Nove demokracije i PASOK-a imala bi 162 zastupnika od ukupno 300 koliko ih ima grčki parlament.

Čelnici PASOK-a izjavili su za Reuters da će na sastanku u ponedjeljak odlučiti na koji će način poduprijeti Samarasa, sudjelovanjem u vladi ili pak samo glasovanjem za nju u parlamentu.

Bijela kuća je priopćila kako se nadala da će grčki izborni rezultat dovesti do brzog formiranja vlade koja bi ostvarila "pravodobni napredak" glede gospodarskih izazova.

"Vjerujemo da je u interesu svih nas da Grčka ostane u eurozoni, poštujući svoje reformske obveze", izjavio je glasnogovornik američkog predsjednika Baracka Obame Jay Carney.

Parlamentarni državni tajnik u njemačkom ministarstvu financija Steffen Kampeter izjavio je da predstavnici EU i Međunarodnog monetarnog fonda trebaju potvrditi napredak, ali da se Grčku ne može previše gurati u reforme.

"Jasno nam je da se Grčku ne može previše opteretiti", rekao je Kampeter u ponedjeljak za njemačku televizijsku mrežu ARD.

Europa zadovoljna

Ministri financija euro zone su u nedjelju nakon objave privremenih rezultata parlamentarnih izbora u Grčkoj izrazili želju da zemlja brzo dobije novu vladu kako bi provela u djelo obećane reforme u zamjenu za financijsku pomoć.

"Euroskupina očekuje brzo formiranje nove grčke vlade koja bi provela u djelo program na koji su se Grčka i eurozona obvezale početkom godine", kaže se u priopćenju objavljenom u nedjelju navečer.

Bijela kuća je također izrazila nadu u brzo formiranje vlade u Ateni kako bi se mogla "pravovremeno" nositi s ekonomskim izazovima.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble kazao je da put na koji su se Grci odlučili neće biti ni kratak ni lak ali je nužan kako bi grčki narod imao izgleda za bolju budućnost.

Nova demokracija zauzela je čelnu poziciju na grčkim parlamentarnim izborima u nedjelju i u položaju je da formira koalicijsku vladu za ostanak u euro zoni zajedno sa socijalističkim Pasokom, prema prvoj službenoj procjeni ministarstva unutarnjih poslova.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika