Objavljeno u Nacionalu br. 367, 2002-11-27

Autor: Dean Sinovčić

Rade Šerbedžija o bunkeriranom filmu Phillipa Noycea

Cenzura me u 'Mirnom Amerikancu' pretvorila u epizodni lik

Film 'Mirni Amerikanac' u kojem uz Michaela Cainea i Brendana Frasera glumi i Rade Šerbedžija, nakon napada 11. rujna bio je bunkeriran te se počeo prikazivati tek prošlog vikenda: Rade Šerbedžija govori zašto Amerikancima nije bilo dopušteno gledati film snimljen po romanu Grahama Greena čija se radnja zbiva u Vijetnamu 1952. godine

Rade ŠerbedžijaRade ŠerbedžijaProteklog vikenda u američkim se kinima počeo prikazivati film “Mirni Amerikanac” (Quiet American) australskog redatelja Phillipa Noycea s Michaelom Caineom, Brendanom Fraserom i Radom Šerbedžijom u glavnim ulogama. Film je nastao prema istoimenom djelu pisca Grahama Greena iz 1955. godine koji je u Saigon 1952. smjestio priču o novinaru Thomasu Fowleru (Caine) koji se zaljubljuje u lijepu Vijetnamku, ali se u nju zaljubljuje i mladi Amerikanac Pyle (Fraser) za kojeg se isprva misli da je humanitarni djelatnik a zapravo je CIA-in agent. Takav film možda ne bi privukao nikakvu pažnju, ali nakon što je prošle godine napadnut New York producenti iz filmske kompanije Miramax zaključili su kako nije dobro prikazati film u kojem se implicira da Amerika podržava terorizam diljem svijeta. Godinu dana film je bio u bunkeru, činilo se da nikada neće biti prikazan, sve do rujna ove godine kada je nakon pritisaka redatelja Noycea i Michaela Cainea film ipak prikazan na filmskom festivalu u Torontu. Kritičari koji su ga tada vidjeli bili su njime oduševljeni, najavili su kako Caine mora biti nominiran za Oscara tako da je pod pritiskom kritičara kompanija Miramax odlučila prikazati film u redovitoj kinodistribuciji. Međutim, tada se dobar dio američke javnosti oglasio tvrdeći kako se takav film ne treba prikazivati, a čak je i sam američki predsjednik George W. Bush rekao da nije zadovoljan prikazivanjem filma “Mirni Amerikanac”.

'Zbog cenzure su izbačene gotovo sve moje scene jer se u njima otkriva kakve je terorističke metode upotrebljavala CIA u Vijetnamu' 'Da bi se udovoljilo producentima, film je pretvoren u akcijski ljubavni film, iako u njemu nema ni akcije niti previše ljubavi' O svemu tome razgovarali smo s Radom Šerbedžijom koji u filmu glumi francuskog inspektora Vigota koji sumnjiči novinara Fowlera za ubojstvo. Šerbedžija je velik prijatelj s redateljem Phillipom Noyceom koji je poznat po filmovima “Neposredna opasnost” i “Patriotske igre” s Harrisonom Fordom, “Sliver” sa Sharon Stone i “Sakupljač kostiju” sa Angelinom Jolie, a njih dvojica već su radili zajedno na filmu “Svetac”. Međutim, cijela buka oko ovog filma pomalo mu je smiješna jer smatra kako u filmu nema “opasnih” elemenata za Ameriku zato što je film cenzuriran i prije napada na New York.

NACIONAL: Kako objašnjavate reakciju američke publike pa i predsjednika Georgea W. Busha koji se ne slaže s prikazivanjem filma “Mirni Amerikanac” jer daje sliku Amerike u negativnom svjetlu? – Nevjerojatno je što američka publika reagira i na ovako izrezanu verziju filma. Pa što bi tek bilo da je prikazana originalna verzija? Na početku snimanja “Mirni Amerikanac” je imao oštar scenarij koji postavlja pitanja o američkoj politici, CIA-i i agresiji na Vijetnam. U prvoj verziji film je postavljao vrlo zanimljiva pitanja. Međutim, redatelj Noyce ga je pod pritiskom producenata iz kompanije Miramax premontirao tako da je već na prvoj test-projekciji za odabranu publiku, što je održana 10. rujna prošle godine, dan prije napada na New York, prikazan cenzurirani film. Nakon rezanja mnogih scena taj film uopće nije oštar i provokativan za Ameriku da bi trebao izazvati takve reakcije. Međutim, alarmantno je što i takav film, koji je zapravo blag, pravi strašnu frku u Americi. To pokazuje današnje stanje duha u američkom narodu, uzdrmanost, strah i želju da se pokažu kako su oni jedini u pravu na ovom svijetu, što nije istina. Nemam ništa protiv američkog naroda, i sam se u siječnju s obitelji selim zbog posla u Los Angeles. Jasno je da su veliki narodi arogantni, a Amerikanci su u tom pogledu još i blagi.

NACIONAL: Kako ste uopće dobili ulogu u filmu “Mirni Amerikanac”? – Film “Mirni Amerikanac” snimao sam prije godinu i pol dana. U to sam vrijeme imao ponudu da glumim u “Cijeni straha” s Benom Affleckom i Morganom Freemanom, koju je režirao moj prijatelj Phil Robinson. Dodijelio mi je značajnu ulogu u tom filmu, ali sam istodobno dobio Noyceovu ponudu da glumim inspektora Vigota u filmu “Mirni Amerikanac” jer je tu ulogu u posljednjem trenutku odbio Jean Reno. Pročitao sam scenarij i odlučio se za “Mirnog Amerikanca”. Nisam se pokajao, snimanje je bilo divno, imao sam 13 velikih scena u filmu, uglavnom s Michaelom Caineom. Međutim, Noyce je premontirao film i izbačena je gotovo cijela priča o inspektoru Vigotu koji ispituje novinara Thomasa Fowlera i pokušava ga uloviti u zamku kako bi dokazao da je on ubojica mladog Amerikanca. U razgovorima Vigota i Fowlera često se govori o terorizmu. Primjerice, u jednoj sceni oni gledaju smaknuće jednog Vijetnamca, pobunjenika koji se bori protiv francuskih kolonijalista. U tom trenutku Vigot pita Fowlera: ”Što mislite, je li ovaj čovjek kojeg smo upravo ubili bandit ili heroj?” Izbacujući cijelu priču oko inspektora Vigota i Fowlera došlo je do cenzure, a naglasak je stavljen na ljubavni trokut. Po meni, scenarij je bio mnogo bolji od onog što se vidi u konačnoj verziji filma. Bio sam na londonskoj premijeri, Noyce me je prije projekcije izveo na scenu zajedno s Caineom. No žao mi je jer je moja uloga izrezana pa su ostale samo dvije scene, na početku i na kraju filma.

NACIONAL: Koje su još scene zabrinule Amerikance zbog čega je film izazvao i političko zanimanje? – Snimljena je, primjerice, scena u kojoj 30 ljudi pogiba u terorističkom napadu na autobus, za što se optužuju vijetnamski pobunjenici, ali novinar Fowler otkriva kako iza terorističkog napada stoji CIA. Ta scena je ostala, ali ne u prvotnom opsegu. Scenarij je imao dvije razine, na jednoj se razini radnja filma odvija u sadašnjosti, gdje je Fowler priveden u policiju, ja ga ispitujem, a zatim kreće druga razina filma, flashbackovi u kojima Vigot traži i lovi Fowlera. Po meni je ta verzija bolja, dobivena je atmosfera, Graham Greene je fantastično opisivao atmosferu, što je novom verzijom izgubljeno. Odjednom je film pretvoren u akcijski iako akcije nema, pretvoren je u ljubavni iako ljubavi nema previše. No film je divno snimljen, Noyce je majstor.

NACIONAL: Jeste li razgovarali s redateljem Phillipom Noyceom nakon što ste shvatili da film zbog svoje kontroverzne teme možda nikada neće biti prikazan? – Razgovarao sam s Noyceom o tome jer mi je on odmah po završetku snimanja rekao da su se pojavile teškoće s filmom u Americi. Počeo mi se ispričavati zbog toga što su mnoge moje scene trebale biti žrtvovane. Noyce je sjajan čovjek, ali, na žalost, redateljeva riječ nije posljednja. Primjerice, njegova verzija filma “Svetac” bila je mnogo bolja od finalne iako je i finalna verzija dobila dobre kritike i bila je financijski uspješna. Producenti su odjednom tražili od Noycea promjenu priče i, nažalost, opet je moja uloga stradala jer su agenti Vala Kilmera, koji je glumio glavnu ulogu, tražili da se moja uloga smanji 30 posto. Ipak, u razgovoru s Noyceom saznao sam da postoji šansa da bude objavljena njegova verzija filma “Svetac”, što bih jako volio jer sam napravio odličnu ulogu.

NACIONAL: Kako je na sve reagirao Michael Caine koji se iznimno angažirao na tome da se film ipak prikaže? – Michaela Cainea sam vidio na premijeri filma u Londonu i bili smo vrlo kratko zajedno. Nakon premijere nije došao na party jer je morao putovati na snimanje novog filma. Dogovorili smo se da ćemo se vidjeti u prosincu u Londonu pa ćemo tada popričati o ovom filmu. Tada će biti zanimljivije čuti njegovo mišljenje. Vjerujem da će Caine biti nominiran za Oscara jer je briljantan. Ipak, sve je to na kraju biznis, kompanija “Miramax” pustila je “Mirnog Amerikanca” u kina jer će publika nahrliti da vidi u čemu je problem, zbog čega se toliko piše o tom filmu.

NACIONAL: Kakvi su Noyceovi politički pogledi jer smatralo ga se desničarom nakon što je režirao filmove “Neposredna opasnost” i “Patriotske igre”, a nakon ovoga ga smatraju ljevičarom? – Phillip Noyce je ljevičar, ali ne komunist, daleko od toga. On nije osobito oduševljen komunizmom, ali je socijalist, lijevo orijentiran čovjek. I ja sebe doživljavam kao ljevičara, ali ne u smislu da je ljevičar automatski komunist i komunjara. Nisam bio komunist, a još manje komunjara, ali sam za socijalizam, socijalnu pravdu i za što manje siromašnih ljudi. Noyce je snimio i film “Rabbit-Proof Fence” što se počinje prikazivati sljedećeg vikenda u Americi. To je film o Aboridžinima u Australiji, o tome kako su Englezi i Australci organizirali posebne domove i škole koje su ograđivali žicom i u koje su trpali djecu otetu od Aboridžina a rođenu u mješovitim brakovima jer su htjeli toj djeci dati potpuno anglosaksonsko obrazovanje i kulturu. Sledio sam se kad sam saznao da se to radilo sve do 1970. godine. Film je nastao prema istinitoj priči kćeri djevojke koja je bila zatočena, ali je uspjela pobjeći sa svojom mlađom sestrom. Film je vrlo potresan, plakao sam u kinu. S filmovima “Mirni Amerikanac” i “Rabbit-Proof Fence”, ovo je godina Philipa Noycea.

NACIONAL: Biste li odustali od preseljenja u Ameriku da film “Mirni Amerikanac” na kraju nije uopće prikazan? – Ne, jer stanje u Americi ipak nije toliko alarmantno koliko bi se moglo zaključiti iz ovakvih primjera. Želio sam se preseliti u Ameriku u rujnu prošle godine, ali nakon 11. rujna sam odustao. Sada se situacija smirila tako da se u Americi normalno živi. S druge strane, euforija, kolektivni nacionalizam, pojava je koja se susreće svuda u svijetu, to je nažalost danas moda. Grozno je što se to u Americi diktira iz vrha države, a tako je zato što je desnica na vlasti.

NACIONAL: Kako objašnjavate činjenicu da je američka kritika oduševljena i ovom verzijom filma koja se vama ne sviđa? – Phillip Noyce je spretan režiser i napravio je sjajan redateljski posao, a Michael Caine je fantastičan, što su već dva dovoljna razloga za oduševljenje. Osim toga, svi znamo tko je Graham Greene.

NACIONAL: Pomalo je apsurdno što glumite u filmu koji kritički gleda na Ameriku, a umalo ste glumili u filmu “Cijena straha” koji glorificira američki narod i njegova predsjednika u borbi protiv svjetskog terorizma. – To je točno, ali ja nisam u situaciji da u američkim A produkcijama biram uloge. No postoje granice koje ne mogu prijeći. Odbio sam ulogu u filmu “Iza neprijateljske linije” s Geneom Hackmanom jer sam trebao glumiti poznatog srpskog ratnika. U filmu “Cijena straha” trebao sam glumiti dvostrukog ruskog agenta koji na kraju filma razgovara s Benom Affleckom. Uloga mi se svidjela. Redatelja Phila Robinsona upoznao sam prije šest godina dok sam snimao “Praški duet” s Ginom Gershon i on mi je rekao da je napisao ulogu za mene u filmu “Doba vodenjaka”. Bila je to druga uloga u filmu, odmah nakon glavne uloge koju je trebao glumiti Harrison Ford. Mjesec dana prije početka snimanja cijeli je projekt propao. Već sam bio dobio financijsku ponudu, no moji je agenti nisu željeli odmah prihvatiti jer su rekli da trebam dobiti više novca. Da sam potpisao ponudu, dobio bih novac bez obzira na to što film nije nikada snimljen. Robinson sada pokušava aktualizirati temu filma “Doba vodenjaka”.

NACIONAL: Kakvi su vam hollywoodski planovi s obzirom na to da se uskoro selite u Los Angeles? – Imam ponude za uloge u tri filma, ali je problem što se sva tri počinju snimati u veljači, otprilike u isto vrijeme. Jedan se zove “Miracle” i priča istinitu priču o američkoj hokejaškoj reprezentaciji koja je pobijedila SSSR u finalu Zimskih olimpijskih igara 1980., kada je zbog toga cijela Amerika bila izvan sebe. Ja bih trebao glumiti liječnika američke reprezentacije koji je iz Litve. Drugi je film “Swedish Job”, nešto u stilu “Paklenog šunda”, u kojem bi Harvey Keitel imao glavnu ulogu. Moja uloga bi bila slična ulozi Borisa the Bladea koju sam imao u filmu “Snatch” Guya Ritchieja. Volim takve filmove, a moja bi uloga bila jedna od glavnih. Treći film je “Cellular”, scenarij je sjajan, trenutačno se traži glavna glumica nakon što je Michelle Pfeiffer odbila glumiti u tom filmu. Ja bih glumio negativca a moja uloga bi bila poprilično velika. Osim toga interesiram se za filmski projekt “Troja” koji bi režirao Wolfgang Petersen, moji agenti pokušavaju doći do njega.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika