Objavljeno u Nacionalu br. 392, 2003-05-20

Autor: Marina Biluš

TAE KWON DO MANEKENKA

'Mogu složiti na pod svakog muškarca'

Juniorska prvakinja Europe i treća na svijetu u tae kwon dou, Lana Baneli (17), otkriva zašto radije rješava sukobe verbalno nego silom, govori o tome kako zbog sporta odbija brojne ponude za bavljenje manekenstvom i najavljuje svoju kvalifikaciju na iduće Olimpijske igre

Juniorska prvakinja Europe i treća na svijetu u tae kwon dou, Lana Baneli (17)Juniorska prvakinja Europe i treća na svijetu u tae kwon dou, Lana Baneli (17)Na prvi pogled malo bi tko pogodio čime se bavi mlada gimnazijalka Lana Baneli. Atraktivna sedamnaestogodišnjakinja već se osam godina bavi tae kwon doom i vlasnica je brojnih medalja na natjecanjima u toj borilačkoj vještini. U to je gotovo teško povjerovati jer Lana Baneli zbog atraktivna izgleda više podsjeća na manekenku nego na prvakinju u sportu u kojem je presudna vještina borbe. No u slučaju Lane Baneli izgled definitivno vara. Juniorska je prvakinja Europe i treća na svijetu. Također, pobjednica je Svjetskog kupa za kadete, višestruka kadetska, juniorska i seniorska prvakinja Hrvatske, seniorska viceprvakinja Europe i treća na Svjetskom kupu. Tae kwon doom počela se baviti 1995. kada se, na nagovor prijateljice, učlanila u zagrebački Tae kwon do klub klub Metalac

“Vidjeli smo plakat u školi i onako iz štosa otišle probati, a da uopće nismo znale što je tae kwon do. U početku smo ostale zbog dobrog društva i zabave, a poslije mi je trening prerastao u naviku. Ubrzo su počeli stizati i dobri rezultat, treneri su u meni vidjeli dobar potencijal i tako sam do danas ostala u tom sportu”, priča Lana Baneli. Poput ostalih sportskih kolega Lana nema slobodnog vremena jer trenira dva puta dnevno ukupno četiri sata. To ostavlja tek mali dio vremena za druge stvari, no kada se vremena ipak nađe, najradije ga troši na odmor i dečka. Unatoč zahtjevnim treninzima, iz Lane Baneli gotovo doslovce pršti energija pa i sama priznaje da je jako temperamentna. Kao i većina vršnjakinja uživa u izlascima i dobroj glazbi. Na pitanje bi li mogla prosječnog muškarca složiti na pod, Lana Baneli kroz smijeh odgovara potvrdno, ali dodaje kako se nikada do sada nije našla u situaciji da na ulici iskoristi svoju borilačku vještinu. Sve eventualne sukobe rješava verbalno, što je sudeći po njenim sportskim rezultatima sreća za one koji joj ponekad možda dignu tlak.

Ova vrhunska sportašica već pri prvom susretu ostavlja dojam izuzetno komunikativne, energične i pristupačne djevojke, no zbog ljepote i nježnog izgleda ljude iznenađuje ono čime se bavi. “Obično me ljudi doživljavaj kao krhku djevojčicu i čudi ih što se bavim takvim sportom, a i bliski prijatelji, kada me vide na natjecanju, ponekad se ne mogu dovoljno načuditi u što sam se to pretvorila. Teško im je povjerovati da je to ona Lana koju poznaju. U borbi sam prilično agresivna, što je poželjno za ovaj sport, no zbog toga često ispada da sam dvije potpuno različite osobe u jednoj”, kaže kroz šalu.

Na pitanje kako se muške kolege sportaši odnose prema ženama u njenom sportu, ali i u sportu općenito, Lana Baneli bez dileme kaže kako u njenom sportu nema nikakve razlike među sportašima i sportašicama te da nikad nije osjetila da je netko podcjenjuje zato što je žena. “Naprotiv. Mi smo svi jedna velika ekipa. Podjele takve vrste kod nas se nikad nisu radile”, kaže Lana Baneli. Budući da se kaže kako lijepe žene bolje prolaze u životu, pitali smo Lanu Baneli je li i u sportu tako.

“Tae kwon do je takav sport da ovisiš sam o sebi i nema šanse da ti pomognu izgled i ljepota. Ovisiš o svom mozgu i vještini pa nitko nema razloga gledati jesi li lijep ili ne.” Ni na suce, kaže, ljepota nema utjecaja. Priznaje da svojim izgledom u početku zavara suparnice koje ponekad prije borbe možda i podcjenjuju njene vještine, no kada uđe u borbu vrlo brzo mijenjaju mišljenje. Posljednjih godinu dana Lanu Baneli je privukao i svijet mode.

“Djevojke iz agencije Management primijetile su me na ulici i pitale bih li se htjela okušati kao fotomodel.” Zbog njena izgleda ponude za poslove manekenke odnosno fotomodela stizale su i prije, neke čak iz Milana i Pariza. O manekenskim angažmanima Lane Baneli sada se brine se manekenska agencija Management, no izgleda da Lana Baneli ipak ne planira ring zamijeniti modnom pistom. “Meni je sport primaran i definitivno prva stvar u životu i ne bih mogla otići negdje mjesec ili dva raditi kao model i na račun toga zapustiti tae kwon do. Da ne treniram, mislim da bih poludjela. Jednom zbog ozlijede noge nisam trenirala mjesec dana i nisam znala što bih sa sobom. Kao da mi je netko oduzeo veliki dio onoga što jesam. Nikada ne bih riskirala sport ni za što drugo i to sam odmah naglasila ljudima iz modne agencije, koji zaista imaju puno razumijevanja za takvu odluku”, priča Lana Baneli. Iako tek povremeno radi kao model, već se na naslovnicama i editorijalima brojnih hrvatskih časopisa. O crnim stranama modnog biznisa Lana Baneli ima vrlo jasan stav koji dokazuje da nije fascinirana površnim blještavilom karijere modela.

“Ružnih stvari u modi vjerojatno ima, ali ja sam sportašica i drugačije razmišljam. Izgradila sam karakter koji nije lako poljuljati. Mislim da od same osobe zavisi hoće li pokleknuti pred nekakvim nemoralnim ponudama ili nečem sličnom. Svatko odlučuje sam o sebi”, odlučna je Lana Baneli. U sportu, kaže ona, nema nemoralnih ponuda. “Sport i manekenstvo dva su potpuno različita svijeta. Nemaju veze ni po ponašanju, ni po karakteru ljudi. U sportu je atmosfera nekako ležernija, svi smo opušteni i neopterećeni stvarima koje zaokupljaju pažnju modnog svijeta”. Iako nema nemoralnih ponuda, u sportu ipak postoji nešto što Lanu Baneli posebno ljuti i vrijeđa. Stvar je u preferiranju sportaša ovisno o zemlji iz koje dolaze. Kako je Koreja domovina tae kwon doa, njihovi su sportaši, kaže Lana Baneli, često povlašteni kod sudaca. Osjetila je to na vlastitoj koži kada se na Svjetskom juniorskom prvenstvu borila s Korejankom. Mada je Lana Baneli vodila 4:2, no na kraju je izgubila zbog očite naklonosti sudaca korejskoj sportašici.

“To me jako pogodilo i nisam se oporavila skoro mjesec dana. Kod kuće sam stalno iznova gledala snimku meča gdje se zaista vidi da sam bila bolja. Eto, takve me stvari smetaju, ali što ću, ne mogu to promijeniti.” I u ljubavi Lana Baneli ima sreće. Dečka je prestala tražiti prije tri mjeseca i zadovoljna je privatnim životom.

O planovima Lana Baneli kaže: “Planiram upisati studij managemanta i naravno ostati u sportu. Želim biti uspješna u svemu što radim i raditi to zato što to volim. Olimpijada mi je najveći san i dat ću sve od sebe da se probam kvalificirati za Olimpijske igre.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika