Objavljeno u Nacionalu br. 398, 2003-07-02

Autor: Marko Ćustić

VLASNIK NAJBOLJEG HRVATSKOG PORTALA S VIJESTIMA

'Prihvatio sam Sanaderovu okladu jer mi se gadi ponašanje HDZ-a'

Matija Babić, osnivač i urednik Internet portala s vijestima Index.hr, došao je prošlog tjedna u središte pozornosti javnosti jer je ponudivši tri tisuće kuna odgovorio na ponudu predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, koji je najavio da će se kladiti za bilo koju svotu da će HDZ pobijediti na izborima i vratiti se na vlast

“Sanaderova ponuda da će se okladiti s bilo kim za bilo koju svotu novca da će HDZ pobijediti na izborima i vratiti se na vlast mi se gadi. Gadi mi se jer je sve to skupa bilo nedavno, HDZ i Tuđman su nanijeli previše zla Hrvatskoj, a nismo valjda svi idioti i čovječje ribice da ne pamtimo dulje od tjedan dana.

'Oklada da će se HDZ vratiti na vlast je kao da se muž koji je pretukao ženu okladi da će mu se ona, kad se probudi iz kome, vratiti'Istina, svatko ima pravo na drugu priliku, ali trebao bi prvo priznati pogreške, a ne kao on, naglašavati da slijedi Tuđmanov put u svakoj prilici. Cijela ta situacija izgleda mi kao da muž pretuče ženu toliko da padne u komu, a onda se okladi da će mu se žena vratiti kad se probudi iz kome”, kazao je Matija Babić, urednik i vlasnik medijskog portala Index.hr. Babić se u središtu pozornosti javnost našao prošlog tjedna nakon što je predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ponudio da će se s bilo kime okladiti u bilo koju svotu novca da će se njegova stranka na predstojećim izborima vratiti na vlast. Babić je reagirao brzo: već nekoliko dana poslije ponudio je Sanaderu tri tisuće kuna na ime oklade. HDZ je brže-bolje odbio ponudu uz obrazloženje da je bila namijenjena samo čelnicima vladajuće koalicije. Babić pak kaže da je on svoje ciljeve postigao: “Meni je to jako smiješno, ali od HDZ-a ništa drugo i ne očekujem. Bio je to kafanski odgovor na kafansku ponudu, ali mi smo svoje ciljeve postigli. Nismo u situaciji kao HTnet ili VIP ili Iskon da možemo platiti stranicu reklame u dnevnim novinama.”

Matija Babić široj je javnosti poznat od kraja 1999., kad je pokrenuo dva sitea koji su odigrali vrlo važnu ulogu u turbulentnim političkim zbivanjima u vrijeme Tuđmanove smrti i sloma HDZ-ova režima. Vlast.net i Izbori.net bili su u to vrijeme najposjećeniji web siteovi na hrvatskom Internetu. Dok se Vlast.net bavio političkim vijestima, Izbori.net donosili su dnevne rezultate predizbornih anketa i omogućavali kontakte s političarima. Na tim se stranicama pratilo i prvo privremene i neslužbene, a zatim i službene rezultate izbora: samo 3. siječnja 2000. naslovna stranica web sitea učitana je sto tisuća puta.

“Mi smo imali prvi chat s Račanom i Budišom, u to vrijeme mnogi političari nisu ni znali što je Internet, a da bismo dobili tadašnje oporbene čelnike na chat, morali smo se služiti trikovima”, kaže Babić.

Kad su tek bili osnovani, Babićevi portali bili su pod okriljem Iskon Interneta, a u jednom se intervjuu požalio da ne uspije platiti niti telefonske račune. Poslije je prešao pod okrilje Globalneta i njihova portala s vijestima Online.hr.

Portal Index.hr star je samo nekoliko mjeseci. Nastao je kad se Babić razišao s Globalnetom. Na prvi pogled, site je vrlo jednostavan: kolona izbornika s lijeve strane, u sredini vijesti iz zemlje, svijeta i sporta, na desnoj strani tablice sa servisnim informacijama i oglasi. Međutim, iza njih se kriju tehnološka rješenja koja nikad prije nisu viđena u Hrvatskoj. Kad je Matt Drudge pokretao svoj proslavljeni Drudge Report, on i jedan prijatelj morali su ustajati nekoliko puta tijekom noći da bi napravili update na stranicama. Babić objašnjava: “Kod nas nitko ne mora ustajati noću, a updatei se rade 24 sata dnevno. To je stoga što zahvaljujući našim revolucionarnim programskim rješenjima 90 posto uređivačkog posla na siteu rade sami čitatelji, i to u svim područjima, od recepata do vijesti. Nama je to vrlo jeftino, a čitatelji uvijek vide ono što javnost najviše zanima.”

Vrlo grubo pojednostavljeno, sadržaj portala Index.hr se, uz uredničke korekcije, odabire tako da programsko rješenje u prvi plan stavlja vijesti i linkove koje u tom trenutku traži najviše čitatelja. Još je zanimljiviji novi servis na portal zvan Index Media. Po načinu funkcioniranja s njim se mogu usporediti jedino Google News i jedan britanski servis. Naime, Index Media prati nekoliko stotina važnijih on-line medija iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Slično programsko rješenje odabire vijesti po važnosti i stavlja ih u prvi plan, te ih raspoređuje po tematskim rubrikama.

Babićevi portali povremeno imaju izlete u satiru. Primjerice, kad je prije tri godine objavljen detaljan izvještaj o Iviću Pašaliću, kao grafička ilustracija upotrijebljeno je ime tada HDZ-ova političara ispisano masnim bijelim fontom na crnoj podlozi uz ruku koja drži križ iz kojeg izlaze konci za upravljanje marionetama kao na plakatu za film “Kum”, sagu o mafijaškoj obitelji Corleone režisera Francisa Forda Coppole.

Katkad su reakcije na satiru bile vrlo loše. Nedavna kampanja za novi Audi A3, koja je naglašavala odvažnost, brzinu i dobro držanje u zavojima, koincidirala je s pogibijom trojice Varteksovih nogometaša u istom takvom automobilu, i to zbog neprilagođene brzine. Index.hr komentirao je fotomontažom smrskanog Audija u kojem su poginuli Silvester Sabolčki, Kristijan Kitner i Krunoslav Sabolić, te Audijeva oglasa. Babić kaže da su ih odmah kontaktirali Audijevi odvjetnici koji su zaprijetili tužbom za neovlašteno korištenje logotipa i zaštitnih znakova te tvrtke. Također, prijetilo se i zajedničkom presicom roditelja poginulih nogometaša i predstavnika automobilske tvrtke na kojoj bi se Index.hr optužilo za ismijavanje njihove tragedije. Babić je odlučio povući fotomontažu, ali kaže da je siguran da bi je uspio pred sudom obraniti kao satiru, međutim troškovi parnice i odvjetnika previše bi financijski iscrpili Index.hr.

Index.hr se inače financira isključivo od prodaje oglasnog prostora: “Došlo je vrijeme kad se u Hrvatskoj može živjeti od prodaje oglasnog prostora na Internetu. Kad se zbroje stalno zaposleni, honorarni i vanjski suradnici, ima nas desetak, i svi redovito dobivaju plaću svakog mjeseca. Radimo s minimalnim proračunom a isporučujemo vrhunski proizvod, hrvatske vijesti dvadeset i četiri sata dnevno”, kaže Babić i dodaje da se najbolje ideje rađaju iz bijede: “Mi smo medij, ali i tvrtka kojoj je cilj zaraditi. Naš minimalan proračun pokriva prodaja oglasa, a obogatit ćemo se prodajom i razvojem Internet aplikacija, odnosno servisa za tvrtke. Ipak, moja novinarska strast katkad šteti poslovnom dijelu, ali drago mi je što smo, uz Monitor, jedini neovisni medij na hrvatskom Internetu.”

Babić se ovih dana intenzivno priprema za ponovno aktiviranje stranice Izbori.net. Ona se, naime, stavlja u mirovanje dok nema potrebe za njenim radom, a u posljednje se vrijeme aktivirala za praćenje izbora u Americi, Francuskoj i Srbiji.

“Zna se tko je najbolji: Izbori.net bit će mjesto na koje će ljudi na dan izbora pratiti privremene i neslužbene rezultate. Imat ćemo ljude u sjedištima stranaka koji će izvještavati i dojavljivati rezultate. Naravno, prije toga ćemo iznimno atraktivno i bogato pratiti sve događaje oko predizborne kampanje i izbora. Razvili smo sustav za konstantno ispitivanje javnog mnijenja, radit ćemo grafove s aktualnim raspoloženjem birača iz dana u dan i iz tjedna u tjedan. Uz njih ćemo donositi događaje, pa će se na grafovima moći vidjeti koje su vijesti ili potezi političara strankama donijeli ili oduzeli glasove. Imat ćemo i podatke o spolu, dobi i obrazovanju birača, te će se odmah znati i za koga glasuju mladi, stari, oni sa završenom srednjom školom i tako dalje”, najavljuje Babić novosti koje će Izbori.net donijeti za predstojeće izbore.

Izbori.net omogućit će i komunikaciju sa strankama i pojedinim političarima, jer, kako kaže Babić, za stranke interaktivnost znači staviti na web stranice e-mail adresu. Babić obećava još novosti, koje će otkriti kad se približe izbori.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika