Objavljeno u Nacionalu br. 421, 2003-12-09

Autor: Maroje Mihovilović

NOVI SKANDAL NA NEKAD PRESTIŽNOM NATJECANJU

Izbor za Miss svijeta je namješten

Prošlotjedni izbor za Miss svijeta ponovno se našao u središtu skandala: svi dokazi upućuju da je pobjeda Rosanne Davison, kćer pop-pjevača iz 80-ih Chrisa De Burgha, bila namještena kako bi se vratilo zanimanje medija za to natjecanje u razvijenim zemljama

Ovogodišnja Miss svijeta 19-godišnja Irkinja Rosanna Davison kći je slavnog britanskog pop pjevača Chrisa de Burgha, koji već godinama živi u Irskoj. Ona je prva irska predstavnica koja je pobijedila u 53-godišnjoj povijesti izbora.Ovogodišnja Miss svijeta 19-godišnja Irkinja Rosanna Davison kći je slavnog britanskog pop pjevača Chrisa de Burgha, koji već godinama živi u Irskoj. Ona je prva irska predstavnica koja je pobijedila u 53-godišnjoj povijesti izbora.Veliki skandal potresa ovogodišnji izbor za Miss svijeta. Upravo u trenucima kada se činilo da je ovogodišnji izbor ? po prvi put nakon nekoliko godina ? prošao mirno, bez kontroverzi, sumnji i svađa, cijelo je natjecanje postalo upitno zbog ozbiljnih sumnji da je lažirano. Za organizatoricu natjecanja Juliju Morley to je težak udarac jer su sumnje prilično ozbiljne. Iako ona sve niječe, čuju se prvi zahtjevi da se cijeli izbor preispita, i poništi ako se stvarno ustanovi da je riječ o velikoj prijevari. Ova bi kontroverza mogla ugroziti budućnost natjecanja čiji je opstanak već prošle godine bilo u velikoj opasnosti, kada su protiv natjecanja u Nigeriji, gdje se trebalo održati, izbile velike muslimanske demonstracije u kojima je poginulo 200 osoba.

Zato se Julia Morley ove godine trudila naći zemlju organizatora gdje bi se natjecanje održalo u punoj sigurnosti i miru. Donesena je odluka da se natjecanje održi na južnom kineskom otoku Hainanu, koji se trudi postati jedan od najznačajnijih svjetskih turističkih centara. Kineske komunističke vlasti donedavno su natjecanja ljepote smatrale buržoaskom dekadencijom, ali su počele mijenjati svoj stav kada su ustanovile da bi natjecanje za Miss svijeta moglo pridonijeti turističkoj propagandi Hainana i cijele Kine. Julia Morley je stoga s Kinom potpisala ugovor da se natjecanje u Kini održi ove i sljedeće godine.

Na otok Hainan došle su ljepotice iz 80 zemalja svijeta, a cijelo je natjecanje prošlo iznimno dobro, na zadovoljstvo i kineskih domaćina i vlasnice licence za organiziranje tog natjecanja Julije Morley, ali i rekordnog broja gledatelja televizijskog prijenosa izbora za Miss svijeta, kojih je ove godine bilo oko dvije milijarde zahvaljujući i činjenici da se ovaj puta televizijski prijenos uživo emitirao i za kineske gledatelje.

Sam tijek izbora izazvao je veliko uzbuđenje, a proglašenje pobjednice izazvalo je senzaciju. Po prvi put u povijesti natjecanja pobjednica je osoba iz slavne obitelji. Ovogodišnja Miss svijeta 19-godišnja Irkinja Rosanna Davison kći je slavnog britanskog pop pjevača Chrisa de Burgha, koji već godinama živi u Irskoj. Ona je prva irska predstavnica koja je pobijedila u 53-godišnjoj povijesti izbora.

Njen otac Chris de Burgh, koji je bio u publici i kćeri davao podršku, proslavio se svojom pjesmom “The Lady in Red” 1986. Rodio se 1948. u Argentini, pravo mu je ime Christopher Davison, a otac mu je bio britanski diplomat. Kada je završio diplomatsku karijeru, otac mu se stalno nastanio u Irskoj, tamo kupio dvorac Bargy, burg iz 12. stoljeća, koji je pretvorio u hotel. Nakon što je u Irskoj završio srednju školu i studij jezika, Davison je sedamdesetih godina započeo pjevačku karijeru nastupajući pod umjetničkim imenom Chris de Burgh. Izdao je cijeli niz ploča, ali je na početku mnogo više uspjeha imao u Brazilu, Njemačkoj, Norveškoj a mnogo manje u Velikoj Britaniji i SAD-u, gdje je postao poznat tek nakon uspjeha pjesme “The Lady in Red”. On je iznimno marljivi pisac pjesama i izvođač, pa je do sada održao preko 3000 koncerata.

De Burgh je otac troje djece, a njegova najstarija kći Rosanne, rođena 1984., studira novinarstvo. Kada se rodila, on je za nju napisao pjesmu “For Rosanna”. Izrasla je u prekrasnu djevojku, pa je na očev poticaj krenula u svijet show businessa. U kolovozu je pobijedila na natjecanju za Miss Irske te je kasnije objasnila da joj je u tome dosta pomogao otac dajući joj savjete kako da suzbije tremu. Nakon te pobjede oduševljeni otac izjavio je novinarima: “Drago mi je što u našoj obitelji sada postoje dvije osobe koje su uspjele u show businessu.” Nakon pobjede na Hainanu, gdje mu je kćer proglašena za najljepšu ženu na svijetu, Chris de Burgh je izjavio: “Jako sam ponosan, jer je moja Rosie da bi ovo postigla uložila jako mnogo truda. Ona će sljedeću godinu dana biti veliki promotor ovog natjecanja.”

Osim pobjednice, veliku je pozornost izazvala i drugoplasirana djevojka, Kanađanka iranskog podrijetla Nazanin Afshin-Jam. Za nju su mnogi govorili da je mnogo ljepša od pobjednice. Svi su isticali njeno iransko porijeklo, jer je to prvi put da je djevojka rođena u Iranu bila tako visoko plasirana. Treća je bila Kineskinja Guan Qi, čime su bili zadovoljni domaćini natjecanja.

Izborom je bila jako zadovoljna i organizatorica Julia Morley, jer je zbog interesa za tri pobjednice ? za svaku iz posebnih razloga – cijelo natjecanje dobilo dodatni pozitivni publicitet, što je zbog sveopće krize ovakvih izbora ljepote Juliji Morley bilo jako važno. Ovo natjecanje dalo joj je nadu da bi se najteža kriza od početka ovakvih natjecanja mogla prebroditi.

Natjecanje za Miss svijeta osnovao je londonski poduzetnik Eric Morley. Rodio se 20-ih godina 20. stoljeća u vrlo siromašnoj obitelji u londonskoj četvrti East End, poznatoj po bijedi i kriminalu. S deset godina ostao je siroče i bio prisiljen brinuti se sam za sebe. Kao tinejdžer pristupio je britanskoj ratnoj mornarici, no nije mu se sviđalo mornarsko zvanje, pa se prebacio u vojsku kao glazbenik u duhačkom orkestru. Došao je rat, tijekom kojeg je Morley jedva preživio britansko povlačenje iz Dunkerquea. Rat je završio kao časnik i demobiliziran je u činu bojnika. Zaposlio se u maloj kompaniji “Mecca”, koja se bavila turističkim promocijama, i tu dobio ideju da organizira svjetsko natjecanje ljepote te tako pridonese turističkom imidžu Londona. Prvo je natjecanje održano 1951., a pobijedila je Šveđanka Kiki Haakanson. Bio je to veliki uspjeh pa je smjesta odlučeno da se natjecanje nastavi održavati svake godine. Morley je bio glavni organizator, a kasnije mu je pomagala njegova dvadeset godina mlađa supruga Julia Morley, koja je i preuzela sve poslove nakon njegove smrti. Godinu dana nakon što je pokrenuo natjecanje za Miss World rodilo se i konkurentsko natjecanje Miss Universe. Tako – zapravo – svijet svake godine dobiva dvije najljepše djevojke na svijetu.

Način na koji je Morley organizirao natjecanje bio je jednostavan. Na svjetskom natjecanju nastupale su predstavnice zemalja izabrane na nacionalnim natjecanjima. Tijekom godina pravila su se nadopunjavala, prije svega zbog raznih nepredvidivih situacija, i to većim dijelom zbog promjena morala. U početku organizatori ovakvih natjecanja ni na nacionalnoj ni na svjetskoj razini nisu imali mnogo problema koji bi prerasli u pikantne skandale, no i to se dosta brzo počelo događati. Tako je 1958. donesena odluka da na natjecanjima u sklopu izbora za Miss svijeta smiju nastupati samo neudate djevojke. Odluka je donesena zbog skandala koji je nastao kada je jedna natjecateljica na britanskom izboru započela vruću ljubavnu vezu s članom žirija. Skandal je izazvao njen suprug, za kojeg se do izbora uopće nije znalo.

Donijevši odluku o zabrani natjecanja udatim ženama, organizatori su mislili da su glavne probleme riješili. No 1974. je nastao novi veliki skandal, s britanskom natjecateljicom Helen Morgan. Ta ljepotica iz Walesa pobijedila je na nacionalnom natjecanju i trebala nastupiti na svjetskom. Neposredno prije početka natjecanja, na kojem je bila proglašena za favoritkinju, novinari su otkrili da je majka izvanbračnog petogodišnjeg dječaka. Ona je unatoč tom otkriću namjeravala nastupiti, jer u pravilima nigdje nije pisalo da majke ne smiju nastupati, no tada su novine počele objavljivati nova otkrića o njenom burnom ljubavnom životu, čak i o tome da je kriva za raspad jednog braka, pa je zbog skandala odustala. Tada su još više zaoštrena pravila, pa su uvedene nove ćudoredne zabrane.

Imidž natjecanja rušili su i skandali povezani s bivšim Miss svijeta. Jedan od najgorih takvih skandala bio je onaj u čijem je središtu bila Alicia Machado, koja je titulu osvojila 1996. Policija ju je, naime, optužila da je pomogla svojem zaručniku da ubije muža njegove pokojne sestre, kojeg je optuživao da je odgovoran za sestrino samoubojstvo.

U posljednje doba i same izbore za najljepšu djevojku svijeta prate kojekakvi neugodni događaji. Zamijećeno je da ta natjecanja izazivaju sve manje interesa u razvijenim zemljama a sve više u manjim zemljama i zemljama u razvoju. U razvijenim zemljama sve je više onih koji smatraju da ovakva natjecanja zapravo degradiraju žene jer ih tretiraju samo kao objekte muške požude. Bilo je i zamjerki da su organizatori preveliki konzervativci i moralisti, da diskriminiraju djevojke koje slobodnije žive. Značajno je opao i interes televizijske publike za takva natjecanja, pa primjerice u Velikoj Britaniji već godinama dvije najveće mreže BBC i ITV ne prenose takva natjecanja. Bilo je i neugodnih pojedinačnih skandala, na primjer prije nekoliko godina u Italiji, kada je za najljepšu izabrana djevojka crne boje kože, pa su se neki tradicionalisti pobunili i davali rasističke primjedbe kako “ona ne može predstavljati Italiju jer nije izraz tradicionalne talijanske ljepote”. U posljednje se vrijeme govori kako bi natjecanja za najljepše djevojke svijeta trebala doživjeti značajne organizacijske promjene. Zato je i natjecanje za Miss svijeta u posljednje vrijeme preseljeno izvan Evrope. Četiri godine održavano je u Sun Cityju u Južnoafričkoj Republici, jednu godinu bilo je održano u Bangaloreu u Indiji, a potom na Sejšelskim otocima u Indijskom oceanu.

No najveći skandal s izborom za Miss svijeta izbio je prošle godine, kada se natjecanje trebalo održati u Nigeriji. Nigerija se prihvatila organiziranja natjecanja nakon što je njena predstavnica Agbani Darego 2001. postala prva afrička djevojka proglašena za najljepšu ženu svijeta. Ta je priredba u nigerijskom glavnom gradu Abuji trebala ? po zamisli nigerijskih organizatora – biti novi znak emancipacije afričkih žena. No Nigerija je podijeljena na kršćanski jug i konzervativni muslimanski sjever, gdje vladaju strogi šerijatski zakoni. Neki tamošnji islamski svećenici počeli su prosvjedovati zbog organiziranja natjecanja u Nigeriji pa je zbog toga došlo do žive rasprave u medijima u Nigeriji. U tu se raspravu uključila jednim komentarom u dnevnom listu This Day i mlada 21-godišnja novinarka Isioma Daniel, koja je napisala da bi islamski prorok Muhamed sigurno podržao to natjecanje, čak se oženio jednom od natjecateljica. Taj je članak izazvao takvo ogorčenje među muslimanima da su islamski svećenici na sjeveru Nigerije izdali fetvu i Isiomu Daniel osudili na smrt, a muslimanima naredili da je ubiju čim je vide. Zbog tog su članka u Nigeriji izbili golemi neredi u kojima je 200 osoba izgubilo život. Zbog svega toga Isioma Daniel morala je potajno pobjeći iz Nigerije, a organizatori natjecanja za Miss svijeta, u strahu da ogorčeni muslimani ne napadnu i natjecateljice, koje su se već nalazile u Nigeriji, završnu su priredbu preselili u London.

Ovogodišnje natjecanje u Kini, gdje su kineske vlasti provele stroge sigurnosne mjere, prošlo je bez teškoća i incidenata, no problemi su nastali nakon što je natjecanje završeno. Samo dan nakon završne večeri izbora izbio je skandal, jer su se pojavile ozbiljne sumnje da je natjecanje bilo namješteno. Smjesta su se pojavile tvrdnje da je pobjedu Rosanni Davison osigurao njen slavni otac Chris de Burgh. Bogati i slavni De Burgh optužen je da je povukao svoje veze kako bi kćeri osigurao titulu. To je ? tvrdi se – prvi put napravio u kolovozu kada je njegova kći proglašena za Miss Irske. Već tada su se pojavile sumnje da je stvar namještena, jer je De Burgh 17 godina blizak prijatelj organizatora natjecanja za Miss Irske, a nekoliko njegovih drugih prijatelja bilo je u žiriju natjecanja. Louis Walsh, jedan od članova žirija na natjecanju za Miss Irske, rekao je novinarima tri sata prije završne večeri da će Rosanna Davison pobijediti.

Navodno je De Burgh, koji je s kćeri otputovao na Hainan, istu stvar organizirao i kada je u pitanju bilo natjecanje za Miss svijeta. Krish Naidoo, jedan od njegovih irskih prijatelja koji je bio u žiriju za Miss Irske, bio je i u žiriju za Miss svijeta. Među članovima žirija bio je i britanski televizijski zabavljač, veteran Bruce Forsyth, koji je također dugogodišnji De Burghov prijatelj. Forsyth i njegova supruga Wilnelia, i sama bivša Miss svijeta, bliski su prijatelji glavne organizatorice natjecanja Julije Morley. Navodno se i ona već ranije složila da Rosanna Davison bude izabrana za Miss svijeta, jer joj je to poslovno odgovaralo, pa je i ona ? budući da je i sama bila članica žirija ? glasovala za nju.

Navodno je De Burgh obećao Juliji Morley da će svoje velike veze u svijetu zabave pokrenuti kako bi joj pomogao da povrati ugled tom natjecanju. Uz to, za Juliju Morley je bilo dobro da pobijedi kći slavnog oca, jer će to skrenuti pozornost medija na natjecanje.

Neki svjetski listovi tvrde da se u nekim krugovima u Irskoj ? čini se ? unaprijed znalo da će pobijediti Rosanna Davison. Naime, do prije nekoliko tjedana na londonskim kladionicama sve su natjecateljice bile prilično podjednako rangirane, nije bilo izrazitog favorita, a izgledi za pobjedu Rosanne Davison procjenjivali su se na 1:40, pa se ona nalazila čak i među slabije rangiranim natjecateljicama. No nekoliko dana prije natjecanja odjednom su iz Irske počele stizati brojne uplate za oklade u njenu korist, pa je ona postala veliki favorit s izgledima od 1:4, što je nezabilježeno u natjecanjima posljednjih godina.

Chris de Burgh se sa suprugom i kćeri u nedjelju vratio iz Hainana u London, te je potom privatnim avionom odletio za Irsku. Novinarima je u Londonu sve optužbe na svoj račun najenergičnije demantirao tvrdeći da je njegova kći zasluženo pobijedila jer je bila “najljepša, najelegantnija i najelokventnija”.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika