Objavljeno u Nacionalu br. 430, 2004-02-10

Autor: Maroje Mihovilović

POSLJEDICE INCIDENTA NA SUPERBOWLU

Skandal s Janet Jackson izlika je Bushu za uvođenje cenzure

Konzervativna vlada Georgea W. Busha iskoristit će to što je Janet Jackson obnažila dojku na finalu američkog nogometa da srežu liberalnu ideologiju, koju TV mreže najviše šire: akciju predvodi Michael Powell, sin ministra vanjskih poslova, šef savezne komisije za komunikacije

U jednom trenutku, dok je pjevao "skinut ću te do gola prije kraja ove pjesme", uhvatio ju je za desnu naramenicu korzeta, povukao je, a korzet se otvorio i iz njega je ispala njena desna dojka.U jednom trenutku, dok je pjevao "skinut ću te do gola prije kraja ove pjesme", uhvatio ju je za desnu naramenicu korzeta, povukao je, a korzet se otvorio i iz njega je ispala njena desna dojka.Konzervativna Bushova vlada već je dugo nezadovoljna načinom na koji američki liberalni mediji izvještavaju o političkim događajima i utječu na moral Amerikanaca. Sada joj je bezazleni incident dao priliku da i pokrene priželjkivane promjene na američkoj televizijskoj sceni.

POLA AMERIKANACA PRED TELEVIZORIMA Superbowl je najveći sportski događaj u SAD-u, gleda ga više od 140 milijuna Amerikanaca, točno polovica stanovništva ODLUKA MICHAELA POWELLA Šef Savezne komisije za komunikcije sada će povećati globe za deset puta, jer smatra da seks i nasilje s televizije potiču Amerikance na nemoral KAZNA ZA SLAVNU PJEVAČICU Kompanija CBS sada je u opasnosti da sljedeće godine izgubi prijenos Superbowla, pa je isključila Janet Jackson iz svečanosti dodjele Grammyja MORALNA CENZURA VEĆ DJELUJE Iz posljednje epizode 'Hitne službe' NBC je izbacio scenu u kojoj se vide grudi 80-godišnje pacijenticeU nedjelju, 1. veljače, u Houstonu se igrao finale prvenstva u američkom nogometu, Superbowl, najveći sportski događaj u SAD-u. Posljednjih godina u televizijskom prijenosu gleda ga 140 milijuna Amerikanaca, gotovo svaki drugi. Ove godine u finale su ušli klubovi New England Patriots i Carolina Panthers i zbog tako velike gledanosti najveće američke kompanije reklamiraju se u prekidima utakmice i za to plaćaju milijune dolara. Oglašivači za Superbowl pripremaju posebno atraktivne reklame koje tada premijerno prikazuju. CBS je zahvaljujući golemom interesu oglašivača prijenosom Superbowla zaradio basnoslovan novac.

Budući da je američki nogomet sport s mnogo prekida, u stankama utakmica na stadionu se organizira zabavni program u kojem sudjeluju najpopularniji američki zabavljači. Ove je godine zabavni program u poluvremenu producirao MTV. Zbog atraktivnog zabavnog pjevačkog programa prijenos Superbowla gledaju i mnogi koji nisu ljubitelji sporta, a o pjevačkom dijelu programa trenutačno se govori više nego o senzacionalnoj pobjedi New England Patriotsa slobodnim udarcem u posljednjim sekundama, drugoj pobjedi tog kluba u Superbowlu u tri godine.

O Superbowlu se sada toliko govori zbog gole desne dojke pjevačice Janet Jackson, mlađe sestre bivšeg “kralja popa” Michaela Jacksona, kojoj ovih dana izlazi novi album. Nastupila je u poluvremenu Superbowla pred gledateljima na stadionu u Houstonu i pred televizijskim gledateljima u duet sa mladim pjevačem Justinom Timberlakeom, nekadašnjim članom grupe N’Sync i bivšim mladićem pop-zvijezde Britney Spears. Zajedno su pjevali pjesmu “Rock Your Body” i plesali na pozornici, a Timberlake je pjevačicu dirao rukama. U jednom trenutku, dok je pjevao “skinut ću te do gola prije kraja ove pjesme”, uhvatio ju je za desnu naramenicu korzeta, povukao je, a korzet se otvorio i iz njega je ispala njena desna dojka. Televizijski gledatelji to su vidjeli samo na sekundu, jer je redatelj smjesta prekinuo kadar. No i ta sekunda golotinje izazvala je pravu buru.

Još iste večeri CBS je dobio tisuće prosvjednih elektronskih poruka, brzojava i telefonskih poziva, gledatelji su bili ogorčeni. No prosvjedi nisu bili upućeni samo CBS-u nego i Saveznoj komisiji za komunikacije, državnoj ustanovi koja nadzire elektronske medije u SAD-u a na čelu joj je Michael Powell, sin američkog ministra vanjskih poslova Colina Powella. Gledatelji su tražili da ona hitno intervenira.

Michael Powell vrlo je ambiciozan mlad čovjek. Predlagao je mjere za veću kontrolu vlade nad medijima, posebno kad je sadržaj zabavnog programa u pitanju, jer je uvjeren da su TV mreže emitiraju previše seksa i nasilja i Amerikom šire nemoral. Njegova agencija izdaje licence TV mrežama i lokalnim televizijama a on zagovara strožu kontrolu sadržaja pri odobravanju novih licenci i produljivanju starih. Smatra nedopustivim ono što se dogodilo u vrijeme kad su televiziju masovno gledala i djeca: “Ogorčen sam onim što sam vidio u poluvremenu Superbowla. Kao i milijuni drugih Amerikanaca, moja obitelj i ja okupili smo se pred televizorom da gledamo tu svečanost sporta. No vidjeli smo besraman i ružan akt za svaku osudu. Naša djeca, nađi roditelji, naši građani zaslužuju bolje.” Smjesta je najavio novčane kazne za CBS i sve lokalne postaje koje su prenosile Superbowl. Ne može ih kazniti globom većom od po 27.000 dolara, no sve televizijee koje su prenosile utakmicu ukupno će se platiti nekoliko milijuna dolara. Najavio je i povećanje globa, koje će se možda čak i – udeseterostručiti.

Kompanija CBS, koja je sada u opasnosti da joj Nacionalna nogometna liga sljedeće godine ne dodijeli prijenos Superbowla, odmah se javno ispričala za incident, tvrdeći da producenti CBS-a nisu znali što će se dogoditi, jer je taj program producirao MTV. I MTV se ispričao, tvrdeći da to nije bilo planirano i da Janet Jackson i Justina Timberlake nisu namjeravali pokazati njene dojke nego se to dogodilo zbog “greške u funkcioniranju odjeće”. To su tvrdili i Janet Jackson i Justin Timberlake, ali isprika pjevača i MTV-ija je neuvjerljiva jer je MTV na Internetu dan prije Superbowla najavio da će se pri njihovu nastupu dogoditi nešto o čemu će svi pričati. A Janet Jackson je bradavicu svoje desne dojke ukrasila brošem u obliku sunca, koji je očito namjeravala javno pokazati.

CBS ju je zbog toga isključio iz svečanosti dodjele glazbene nagrade Grammy, gdje je bila predviđena kao jedna od najavljivačica. Čulo se i da je ona sve to smislila samo zato da poboljša prodaju svog tek izdanog albuma, o čijoj prođi ovisi njena karijera, koja je već neko vrijeme u krizi. Ona je i u središtu privatnog skandala koji je htjela prikriti događajem o kojem će se pričati. No izabrala je pogrešno mjesto.

Kad joj je 90-ih karijera bila na vrhuncu, Janet Jackson je svojim velikim uspjesima opovrgnula tvrdnje da je slavu stekla zahvaljujući mnogo slavnijem bratu Michaelu Jacksonu. Popularnost je stekla zahvaljujući vlastitim hitovima, svojoj vedroj naravi i privlačnosti, muzikalnosti i plesnoom umijeću.

Janet Jackson rodila se 16. svibnja 1966. u industrijskom gradu Garyju u Indiani kao posljednje, deveto dijete Joea i Kathleen Jackson. Joe Jackson bio je neuspjeli glazbenik koji je radio kao vozač dizalice u željezari. Kathleen Jackson povremeno je radila kao prodavačica u robnoj kući. Bili su vrlo siromašni i da bi sačuvali djecu od lošeg utjecaja u gradu koji je propadao tjerali su ih da se bave sportom i glazbom. Treći sin Tito bio je izvrstan gitarist i ocu je palo na pamet da od sinova stvori kvartet u kojem su bili Sigmund Esco zvani Jackie, Toriano Adaryll zvani Tito, Jermaine i Marlon Jackson. Počeli su nastupati 1962. u lokalnim klubovima, ali otac je zamijetio da je glazbeno kudikamo najdarovitiji peti sin Michael pa je i njega uključio u grupu iako mu je bilo samo pet godina. Tada je grupa dobila ime Jackson 5 koje je smislio njihov susjed. Pjevali su dječju verziju soula i svoje nastupe pratili izvrsno uvježbanim plesom koji je oduševljavao publiku. Zapazio ih je menadžer Bobby Taylor i 1968. preporučio tada najjačoj crnačkoj gramofonskoj tvrtki “Motown” iz obližnjeg Detroita. Čula ih je i Diana Ross, zvijezda “Motowna”, pa je i ona predložila upravi da ih angažira. Uprava je naložila svojim najboljim skladateljima i aranžerima da rade s dječacima a 1969. je izišla njihova prva ploča “I Want You Back” i najbrže se prodala u povijesti “Motowna”. I četiri sljedeće ploče probile su se na prva mjesta američke rang-liste.

Početkom 70-ih Jackson 5 bili su na vrhuncu slave. Dobili su i vlastitu TV emisiju, o njima je snimljena i popularna crtana serija. No postali su nezadovoljni promocijom svoje posljednje ploče pa su 1975. odlučili prijeći u “Epic”, zbog čega je nastao velik spor između Jacksona i “Motowna” te se grupa raspala. Jermaine Jackson postao je zet vlasnika “Motowna” Berryja Gordyja pa nije želio otići iz “Motowna” s ostalima. Pokušao je solo karijeru, ali bez uspjeha. No nakon odlaska iz “Motowna” i grupa Jackson 5 je propala.

Najistaknutiji i najmlađi Michael Jackson već je počeo blistavu solo karijeru i više nije bio zainteresiran za grupu. Izdao je 1982. LP “Thriller” koji je postigao blistav uspjeh i snažno utjecao na diskografsku industriju. Prodan je u 42 milijuna primjeraka, što je bio nevjerojatan uspjeh u ono doba, kako za Jacksona, tako i za producenta i aranžera Quincyja Jonesa. Slijedio je niz velikih hitova 80-ih, kao što su “Beat It” ili “Billie Jean”, čiji je video revolucionirao način na koji su se radili videospotovi u SAD-u. Michael Jackson je zaradio velik novac i nekoliko godina bio najveća glazbena zvijezda SAD-a. Kupio je ranč nedaleko od Los Angelesa, na koji je naselio egzotične životinje i živio uglavnom u izolaciji. Podvrgnuo se nizu plastičnih operacija kako bi bio što sličniji svojoj prijateljici i pjevačkom idolu Diani Ross, eksperimentirao je i s vlastitom kožom kako bi pobijeljela. Zbog tih operacija imao je mnogo zdravstvenih tegoba. Na svoj ranč pozivao je često jedino dječake s kojima se družio, a početkom 90-ih štampa je počela tvrditi da je pedofil.

Unjegovoj sjeni počele su karijeru i dvije njegove najmlađe sestre LaToya i Janet Jackson. LaToya je pokušala solo karijeru, ali se pokazalo da je bez talenta. I ona je plastičnom operacijom lica htjela postati sličnom Diani Ross i bratu Michaelu. S njim se 90-ih posvađala nakon što je u autobiografiji napala cijelu obitelj a njega optužila za pedofiliju. Nisu joj pomogli ni selidba u Europu ni to što se slikala gola za erotske časopise.

Mnogo više uspjeha imala je najmlađa sestra Janet. Vrlo mlada počela je pjevati kao prateći vokal uz braću. Kad su braća dobila televizijsku seriju, nastupala je u emisijama s njima i pokazala veliku glumačku nadarenost pa je kao djevojčica dobila uloge u popularnim serijama “Good Times” i “Different Strokes” i u njima nastupala od 1977. do 1982. Te godine potpisala je i svoj prvi profesionalni pjevački ugovor s “A&M Recordsom” i izdala prvi album. Pjesme su joj dospjele najviše do desetog mjesta rang-liste. No treći album “Control” probio se na prvo mjesto američke rang-liste i bio prodan u više od 4 milijuna primjeraka. I četvrti album “Rhythm Nation 1814” dospio je na prvo mjesto s kojeg je nekoliko pjesama bilo i na prvom mjestu liste singlica. Krenula je 1990. na prvu koncertnu turneju i te i sljedeće godine dobila niz glazbenih nagrada. Izdala je 1991. album “Janet”, koji se prodavao još bolje, bolje i od ploče brata Michaela koja je izišla istodobno.

Ona danas prodaje više ploča od brata i u glazbenim krugovima smatra se većom zvijezdom. Potpisala je 1996. ugovor s tvrtkom “Virgin” vrijedan 70 milijuna dolara. Nikad nije bila umiješana u skandale a privatni joj je život daleko od javnosti. Prvi se put udala 80-ih za pjevača Jamesa DeBargea, ali brak nije uspio, djelomice i stoga što je on bio narkoman. Zbog toga je uvijek bila velika aktivistica protiv droge. Potom je ušla u drugi brak sa svojim skladateljskim partnerom i glazbenikom Reneom Elizondom i poslije tvrdila da je to u javnosti prešutjela jer se on nije htio javno eksponirati, on sad tvrdi da je na to bio prisiljen.

Za taj se brak nije znalo sve do 2000. kad se raspao. Tada je Elizondo, koji je karijeru počeo kao plesač i u vezu s njom ušao 1986., otkrio da su oni u braku i da traži svoja bračna prava. Tvrdio je da su se vjenčali u njenoj kući dok je ona još bila nepoznata pjevačica, u prisutnosti svećenika i vrlo uskog obiteljskog kruga. Svi su obećali da će o tome šutjeti. On je morao potpisati nepovoljan predbračni ugovor u kojem se odrekao svih svojih prava. Iako su zajedno pisali pjesme, a on je radio i kao njen menadžer, ona mu nakon raspada braka ništa nije htjela materijalno priznati i izbacila ga je iz kuće. On ju je tužio sudu.

Taj se proces još razvlači jer njeni odvjetnici osporavaju sve njegove tvrdnje osim da su bili u braku. Prije nekoliko mjeseci Elizondo je obnovio tužbu i iznio u javnost nove neugodne pojedinosti o njoj i njenoj obitelji, što je jako naštetilo njenoj karijeri. Zato je od nove ploče mnogo očekivala a Superbowl nastojala iskoristiti za svoju promociju. Na kraju je priznala da je nagovorila Timberlakea da razgoliti njenu dojku.

Nije se prva poslužila tim trikom. Golotinja i seksualno izazivanje postali su uobičajeni. Samo nekoliko dana prije glumica Nicole Kidman došla je na dodjelu Zlatnog globusa u haljini kroz koju se štošta vidjelo. Glumice često nose haljine koje više otkrivaju nego pokrivaju, kao Elizabeth Hurley i Jennifer Lopez. Lani su se pjevačice Madonna, Christina Aguilera i Britney Spears ljubile su se u usta na dodjeli MTV-jevih nagrada. Pjevačica L’il Kim je na dodjelu MTV-ijevih video nagrada 1999. došla u ljubičastom kostimu koji je pokrivao samo jednu dojku, dok joj je druga bila gola, jedino je bradavica bila pokrivena ljubičastom tkaninom. Pjevačica Courtney Love prije nekoliko godina na dodjelu glazbenih nagrada došla je u haljini koja joj je spala i otkrila grudi dok je nagradu dodjeljivala Philu Collinsu. Prije nekoliko godina glumica Lucy Lawless pjevala je himnu na početku hokejaške utakmice i kad je podigla ruke, spala joj je haljina i pokazale su se njene dojke.

Takvih je incidenata bilo mnogo pa se sada mnogi pitaju zašto je ovaj događaj izazvao tako veliku pozornost. Superbowl je ne samo najgledaniji sportski događaj nego i jedan od najvažnijih događaja za primitivnije i konzervativnije Amerikance koji prate američki nogomet. Za razliku od košarke, koji je prvenstveno urbani sport, američki se nogomet sviđa priprostim provincijalcima koji veličaju američku snagu, ljudima sklonim konzervativnoj, patriotskoj i tradicionalnoj ideologiji. Ta je populacija moralistička i često licemjerna prema tzv. američkim vrijednostima. Mnogima od onih koji gledaju natjecanje američkih nogometaša strano je ponašanje pjevača poput Janet Jackson i Justina Timberlakea.

Američki desničari sada žele iskoristiti ovaj incident za svoje ciljeve u medijskoj sferi. Osjetili su da je ovo trenutak pogodan za pritisak na liberalnost američkih komercijalnih televizijskih mreža. Michael Powell i njegovi istomišljenici pokušat će to iskoristiti da prisilee američke TV mreže da više pokoravaju vladi barem u sferi morala, da na televiziji puštaju konzervativniju zabavu nego dosad. Powell je svojom najavom povećanja globa, ali i mogućnošću oduzimanja licenci za emitiranje televizijama stanicama koje budu emitirale ovakav nemoral zapravo najavio uvođenje moralne cenzure na američkoj televiziji kakva dosad nije postojala, a kakvu američki konzervativci zagovaraju već niz godina. Svojedobno je američki potpredsjednik Dan Quayle tražio zabranu serije “Murphy Brown” jer je naslovni lik novinarka koja je rodila izvanbračno dijete. I predsjednik Bush jednom je kritizirao crtanu seriju ” Simpsoni”.

Kako se nešto slično ne bi dogodilo i na dodjeli najveće američke glazbene nagrade Grammy, odlučeno je da se izravni prijenos emitira s petominutnom odgodom, što će redateljima omogućiti da izbace svaki eventualni nedoličan prizor. Da je cenzura već počela djelovati, vidjelo se i po tome što se dogodilo s epizodom “Hitne službe” koja je prošlog tjedna trebala biti emitirana u SAD-u. Zbog velikih globa najavljenih za Janet Jackson, iz straha da se to i njima ne dogodi, mnoge su postaje najavile da neće prikazati epizodi u kojoj se u jednom kadru prilikom liječničke intervencije u bolnici vide gole dojke starije pacijentice. NBC, producent serije, prikazao je nedavno tu epizodu urednicima lokalnih televizija i tada nije bilo nikakvih primjedaba. No nakon Superbowla mnogi su od njih – u strahu od globa – najavili da je neće prikazati ako se taj kadar ne izreže. Isprva su producenti tvrdili da je to nemoguće, jer je upravo u tom kadru i važan dijalog između glumaca Noaha Wylea i Thandie Newton, bez kojeg se ne bi mogla pratiti daljnja radnja. Na kraju su kadar ipak izbacili.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika