Objavljeno u Nacionalu br. 450, 2004-06-29

Autor: Berislav Jelinić

NOVA ZVIJEZDA TENISA

Zbog Wimbledona meta svjetskih sponzora

Sportski razvoj mlade Varaždinke Karoline Šprem financirali su od njene devete godine roditelji, međutim zbog senzacionalnog uspjeha na Wimbledonu uskoro će dobiti unosne sponzorske ugovore koji će joj osigurati karijeru

U ponedjeljak rano poslijepodne hrvatska tenisačica Karolina Šprem napokon je postala metom svjetskih sponzora.U ponedjeljak rano poslijepodne hrvatska tenisačica Karolina Šprem napokon je postala metom svjetskih sponzora.U ponedjeljak rano poslijepodne hrvatska tenisačica Karolina Šprem napokon je postala metom svjetskih sponzora. Razlog tome je što se ona na vjerojatno najcjenjenijem svjetskom Grand Slam teniskom turniru u engleskom Wimbledonu uspjela plasirati među osam najboljih tenisačica, pobijedivši u osmini finala iskusnu bugarsku tenisačicu Magdalenu Maleevu, u dva seta rezultatom 6:4 6:4. Na taj način je Karolina Šprem ostvarila zasad najbolji rezultat svoje profesionalne karijere i dodatno privukla pozornost vodećih svjetskih medija, koji joj od nedavno prognoziraju brzi uspon među najbolje svjetske tenisačice. Tako je, po svemu sudeći, sa sretnim epilogom završena mučna borba njenih roditelja Gabre i Božene, koji su većinu novca zarađenog od prodaje umjetnog cvijeća u Varaždinu ulagali u sportski razvoj svoje kćeri. Susret s bugarskom tenisačicom Magdalenom Maleevom bio je za Karolinu Šprem veliki izazov, prvenstveno zbog toga što je hrvatska tenisačica u taj susret ušla kao favorit, a što uoči ovogodišnjeg Wimbledona gotovo nitko nije predviđao. Takav status Karolini Šprem donijela je prošlotjedna pobjeda nad slavnom američkom tenisačicom Venus Williams u drugom kolu tog turnira.

Karolina Šprem već se ove godine jednom susrela s Venus Williams – početkom svibnja u polufinalu teniskog turnira u Berlinu zamalo ju je pobijedila. Dobila je uvjerljivo prvi set, u drugom vodila s 3:0, ali nije izdržala pritisak američke tenisačice. Poslije tog susreta Karolina Šprem dospjela je s 29. na 23. mjesto službene rang liste tenisačica, što joj je bio najbolji plasman u karijeri. Svjetski mediji tada su se počeli i prvi put ozbiljnije zanimati za tu tenisačicu. Kada je nepuna dva mjeseca poslije, u prošli četvrtak, ždrijeb teniskog turnira u Wimbledonu ponovo suočio dvije suparnice iz Berlina, Karolina Šprem dobila je priliku pokazati je li sposobna ponoviti dobru igru iz Berlina i iznova se ozbiljnije suprotstaviti vodećim svjetskim tenisačicama. Svoju priliku Karolina Šprem je iskoristila i pobijedila Venus Williams s 2:0 u setovima, oba puta nakon doigravanja, rezultatom 7:6. Po ocjeni vodećih svjetskih novinskih agencija, bio je to najeksplozivniji i najdramatičniji ženski teniski meč u Wimbledonu posljednjih nekoliko godina koji je na Karolinu Šprem navukao i bijes nekih američkih novinara.

Oni su Karolinu Šprem napali jer nije upozorila suca Teda Wattsa da joj je krivo pripisao jedan osvojeni bod u doigravanju drugog seta, zbog čega on ove godine više neće suditi na turniru. Bio je to početak doigravanja i poslije toga je čak Venus Williams povela sa 6:3, ali je izgubila pet sljedećih bodova za redom i izgubila meč. “U trenutku kad mi je sudac zabunom dosudio bod to me je jednako zbunilo kao i suparnicu. Bila sam uvjerena da ona sigurno broji i da će reagirati ako nešto nije u redu, a naročito sam bila sigurna da se takve greške ne mogu događati na velikim natjecanjima kao što je Wimbledon, uz toliko ljudi koji su zaduženi za praćenje rezultata, ali se pokazalo da je i to moguće. Tada nisam bila sigurna ni u što, pa sam čak u iduća dva do tri poena lopticu pogodila s rubom reketa, jer me sve to dekoncentriralo kao i nju. Neprekidno sam gledala na tribine u tatu i trenera očekujući njihov znak ili reakciju. Jedva sam se vratila u meč”, rekla je za magazin Extra! i Nacional Karolina Šprem.

Karolinu Šprem kritizirali su američki tenisač Andy Roddick i sestra njene suparnice Serena Williams, jer nije rekla sucu da je pogriješio, ali je Venus Williams priznala da ju je zasluženo pobijedila. Kako je Venus Williams poraz od Karoline Šprem bio ujedno i najranije turnirsko ispadanje još od 1997., hrvatska tenisačica prometnula se u najveće iznenađenje ovogodišnjeg turnira u Wimbledonu. Na susret protiv Venus Williams pojavila se poput djevojčice koja izlazi na školski ispit, a svjetski mediji s posebnom pažnjom su opisivali i dvije lutke koje je prije početka meča izvadila iz teniske torbe i stavila pokraj sebe na klupu. Poslije 102 minute djevojka iz Varaždina kvalitetom svoje igre pozitivno je šokirala svjetske teniske stručnjake. Da pobjeda protiv slavne američke tenisačice nije bila slučajnost Karolina Šprem potvrdila je prvo u nedjelju, kada je pobijedila iskusnu Amerikanku Meghann Shaughnessy, također s 2:0 u setovima nakon doigravanja. Kada je u ponedjeljak pobijedila i Bugarku Magdalenu Maleevu, Karolina Šprem definitivno je potvrdila da bi uskoro mogla postati nova, velika svjetska teniska zvijezda. Bez obzira na njen konačni doseg na ovogodišnjem teniskom turniru u Wimbledonu, već je plasman u četvrtfinale najvjerojatnije otvorio posve novo poglavlje u njenom profesionalnom životu.

U samo dvije godine Karolina Šprem je od 273. mjesta na službenoj rang ljestvici napredovala do ponajboljih svjetskih tenisačica. Tenisom se počela baviti u devetoj godini života, kada ju je otac Gabro Šprem odveo na zatvoreno tenisko igralište u Varaždinu. Iako na početku nije ozbiljno trenirala već se kao dijete igrala crtajući po pijesku, brzo se vidjelo da je Karolina Šprem za tenis vrlo talentirana. To je navelo njene roditelje da počnu ulagati u njen teniski razvoj. Najveći dio zarade od proizvodnje umjetnog cvijeća Gabro Šprem i danas ulaže u sportski razvoj svoje kćeri, ali to zbog njenih dobrih rezultata vjerojatno još neće dugo trajati. Nakon ulaska među 8 najboljih tenisačica u Wimbledonu, Karolina Šprem mogla bi vrlo brzo početi potpisivati i unosne sponzorske ugovore. Ako nastavi s jednako kvalitetnim igrama, već bi u Wimbledonu mogla osvojiti i turnirsku novčanu nagradu od koje bi joj se moglo zavrtjeti u glavi. Vodeći svjetski mediji najavili su da Karolina Šprem nije tenisačica trenutnog bljeska, već je spremna i za kontinuirane vrhunske igre. Kako je takve ocjene Karolina Šprem zaradila tek s navršenih 19 godina svjetski tenis je, po svemu sudeći u istom tjednu kada se od aktivnog igranja tenisa oprostio Goran Ivanišević, dobio novu tenisku senzaciju iz Hrvatske.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika