Objavljeno u Nacionalu br. 459, 2004-08-31

Autor: Dean Sinovčić

OBEZGLAVLJEN KLUB IZ MAKSIMIRA POD OPSADOM

Dinamovi igrači zbog Mamića dobivaju batine

Katastrofalni sportski rezultati NK Dinamo u ovogodišnjoj sezoni rezultat su loših poteza dopredsjednika Zdravka Mamića koji je momčad posložio na osnovu savjeta svog prijatelja Božidara Šikića, kojeg je sam prije dvije godine postavio na mjesto direktora omladinske škole

Zdravko Mamić u Zaprešiću za vrijeme utakmice Inter-DinamoZdravko Mamić u Zaprešiću za vrijeme utakmice Inter-DinamoNikada, otkako je samostalne Hrvatske, nogometni klub Dinamo nije ovako loše počeo nogometnu sezonu. U šest prvenstvenih kola Dinamo je pobijedio samo u pretkolu Kupa UEFA-e. Uspjeli su izgubiti od Primorja, slabe slovenske momčadi, ali svi neuspjesi i afere nisu nagnali Zdravka Mamića, šefa Dinama, da prizna kako je on kriv za stanje u klubu. Mamić je mijenjao trenere, kupovao i prodavao igrače, prijetio novinarima te financijski kažnjavao igrače. Klub je potpuno ovisan o Mamiću, ali ni u jednom trenutku šef kluba nije priznao da je kriv što se novinari i publika smiju kako Dinamo izgleda.

LEAD Pitanje je vremena kada će puknuti živci Mirka Barišića, zbog čega će Dinamo ostati bez sponzora Siemensa i 10 milijuna eura godišnje Kada je u pretprošloj sezoni Dinamo, s trenerom Miroslavom Blaževićem, osvojio posljednji put prvenstvo Hrvatske, činilo se da će sljedećih nekoliko godina Dinamo za ostale hrvatske klubove biti Real iz Madrida. Već tada su bili jedini hrvatski klub koji je dobro i redovito plaćao igrače, imali su i imaju najjačeg sponzora – tvrtku Siemens, mogli su kupiti gotovo svakog domaćeg igrača kojeg su htjeli, a imali su i nekoliko odličnih mladih igrača i najboljeg među njima Niku Kranjčara. Međutim, ego Zdravka Mamića nije mogao kraj sebe trpjeti ego Miroslava Blaževića i nakon njihove svađe Blažević je napustio klub. Dinamo je bio tako jak da se činilo kako ga može voditi svaki navijač doveden sa sjeverne tribine pa se stoga Zdravko Mamić odlučio za trenera dovesti neiskusnog Nikolu Jurčevića. Neiskustvo nije moralo značiti ništa loše, europski je trend da se za klupske trenere postavljaju dojučerašnji nogometaši, ali kod Dinama to nije funkcioniralo i prošle je godine izgubljen naslov od Hajduka.

Za Mamića problem nije bio u treneru, već u igračima, pa je odlučio kupiti sve što vrijedi na hrvatskom nogometnom tržištu. Dovedena su dva najatraktivnija mlada nogometaša Ljubojević i Pranjić iz Osijeka, uz njih Lučić iz Cibalie, Hrman iz Varteksa i Milinović iz Rijeke. Samo za dovođenje Ljubojevića i Pranjića Mamić je potrošio milijun eura. To nije bilo dovoljno jer je Dinamu zabijao golove tko je htio, a igrači se pod kraj utakmice po terenu vuku kao krepane mačke. Zdravko Mamić je potpuno izgubio živce jer je osim Siemensovog novca jako puno eura uložio i on sam, očekujući da mu se vrati od prodaje igrača u inozemstvo. No, kako ih prodati, kad klub igra ovako loše?

Zanimljivo je da Dinamovi igrači, s kojima smo razgovarali, neće uprijeti prstom u Mamića. To i ne čudi jer većina njih nigdje ne bi dobivala ovakve novce za tako lošu igru. Ipak, kada su se malo opustili, igrači su nam rekli što ne valja u svlačionici. “Nemamo vođu na terenu, to je jasno, nedostaje nam Goce Sedloski. On je možda bio lud, ali je znao zagalamit, znao je udarit šakom o stol u poluvremenu utakmice i reći glasno što ne valja. Mi igrači smo razgovarali međusobno o sadašnjoj situaciji, ali nitko neće otvoreno optužiti drugoga za lošu igru”, rekli su nam neki nogometaši Dinama. Goce Sedloski, makedonski reprezentativac, na početku ove sezone napustio je Dinamo i sada se vidi koliko je pogrešna bila Mamićeva odluka kad je dopustio njegov odlazak a nije mu ponudio bolji ugovor. Bez Sedloskog Dinamova obrana igra loše, a što je još gore, klub je ostao bez vođe jer je Niko Kranjčar premlad i bez dovoljnog autoriteta da preuzme takvu ulogu. Možda je Mamić smatrao da je on sam dovoljan autoritet.

Tako obezglavljeni igrači priznali su da nisu u dobroj kondiciji. “Pojma nemamo što se s nama događa, prošle smo godine nakon 70. minute utakmice jurili terenom i kad bi rezultat bio loš znali smo da ga možemo popraviti u zadnjih 20 minuta. Ove sezone odigramo prvo poluvrijeme dobro, a u drugome strašno padamo. Ne znamo zašto nemamo snage, a neki od igrača vježbaju i dodatno”, kažu igrači. Prema onome što se moglo saznati u klubu, Zdravko Mamić je odlučio poslušati savjete profesora s fakulteta za tjelesnu kulturu koji smatraju da se igrači trebaju pripremati drukčije nego dosad. I najslabija momčad hrvatske nogometne lige u drugom poluvremenu može Dinamu dati gol ili dva.

Najparadoksalnije je što se nakon šest prvenstvenih kola na prvom mjestu hrvatske lige nalazi Inter iz Zaprešića, neka vrsta druge momčadi Dinama u kojoj igraju oni igrači kojima uprava Dinama ne vjeruje. Tako je Inter od Dinama naslijedio talentirane Hrvoja Čalu, Marka Janjetovića, Luku Modrića, Tea Karduma, otprije otpisanog Tomislava Gondžića i veterana Damira Krznara koji se sada smiju upravi Dinama. S druge strane Mamić se “proslavio” kupnjom slabih igrača poput Dragičevića i Bartolovića koji su slučajno postigli više golova na jednoj utakmici pa su se umislili da su nogometne zvijezde, s čime se Mamić složio.

Upravo je Inter u nedjelju pobijedio Dinamo i time pokazao kakva je greška počinjena kada su spomenuti mladi igrači, samo zato jer imaju 19 ili 20 godina, prepušteni navodno slabijem klubu.Za odluku da se ti mladi igrači pošalju u Inter najveći je krivac Božidar Šikić. On je Mamićev intimus kojeg je ovaj prije nešto više od dvije godine postavio za direktora Dinamove omladinske škole. Očigledno je da se radi o krivoj procjeni jer je neobjašnjivo da je prije dvije godine Janjetović proglašavan velikim talentom, nasljednikom Jerka Leke, kojeg je Miroslav Blažević polako uvodio u prvu momčad da bi dvije godine kasnije bio poslan u Inter. Koliko Mamić vjeruje Šikiću i njegovim procjenama, govori i činjenica da je upravo Mamić menadžer Kardumu, Janjetoviću i Čali, ali nije dvojio kada ih je trebalo poslati u Zaprešić. Smiješno, ali s privatno-poslovne strane Mamić treba biti zahvalan Šikiću jer zbog njegovih preporuka Mamićevi talentirani mladi igrači igraju u vrlo dobrom Interu, umjesto da propadaju u Dinamu.

Mamić je odlučio igrati na sigurno, nije želio riskirati s mladim igračima pa je mislio da će mu iskusni i navodno kvalitetniji donijeti uspjeh u Kupu UEFA-e. Razlog tome je 10 milijuna eura koje godišnje dobiva Dinamo od glavnog sponzora Siemensa. Kada prošlog ljeta Dinamo nije uspio ući u Ligu prvaka, član Nadzornog odbora Siemensa i predsjednik Dinama Mirko Barišić zaprijetio je kako će razmisliti o daljnjem sponzoriranju Dinama. Ipak, na neki neobjašnjiv način, Mamić svake godine uspije uvjeriti i izmanipulirati Barišića kako Siemens financijski mora ostati uz Dinamo. Pitanje je vremena kada će Barišićevi živci puknuti te će se, bez sponzorskih novaca, Dinamo spustiti na razinu običnog hrvatskog kluba koji nema za plaćanje tolikog broja navodno kvalitetnih igrača.

S krivom selekcijom igrača, lošom tjelesnom pripremom i neiskusnim trenerom Jurčevićem, Dinamo igra loše. Mamić isprva nije za to želio optužiti Jurčevića jer ga je, na kraju krajeva, on doveo u Dinamo i postavio za trenera. Kako ga optužiti kad mu je baš on sve nametnuo pa je stoga jedva dočekao da Jurčević da ostavku. Mamić je zauzvrat optužio njegove pomoćnike za krivi rad i lošu tjelesnu pripremljenost, iako nije poznat nijedan primjer iz nogometnog svijeta da se za loše rezultate nekog kluba optužuju pomoćni treneri. Na kraju je jedan pomoćni Đuro Bago postao trener umjesto Jurčevića, a ostatak stručnog stožera Stipić, Stinčić i Ciprić je raspušten. Nije jasno kako je moguće da su pomoćni treneri bili dobri kad su kao Blaževićevi pomoćnici osvajali prvenstvo Hrvatske, a sada su za gotovo sve krivi?

Naravno, Mamić bi trebao priznati da je pogriješio kada je postavio Jurčevića za trenera, kada je talentirane igrače pustio otići u druge klubove, kada je kupovao na pamet i bez rezona, ali prije će maksimirski stadion biti renoviran no što će Mamić to napraviti. Novog trenera teško će naći, jer onaj koji poznaje situaciju bježi od Dinama zato što ne želi imati posla s Mamićem. Mamić se bespotrebno hvali inozemnim trenerima koji mu se nude. Radi se o trenerima sumnjive kvalitete koji će za šaku dolara raditi u bilo kojem kutku svijeta, čekajući na lokalnog naivnog i bogatog vlasnika kluba koji će vjerovati njihovim obećanjima.

Trenutno je Dinamo obezglavljena momčad, a tome pridonose Mamićeve izjave u kojima od izbornika Kranjčara traži da ne poziva u reprezentaciju igrače Dinama jer oni to ne zaslužuju, a usput je svakog igrača kaznio s 10 tisuća eura. Da Mamić gubi živce i sve više upada u afektivna stanja, govori i podatak da je nakon prošlotjednog poraza od slovenskog Primorja s 10 tisuća eura kaznio i bivšeg trenera Jurčevića. Kada ga je Jurčević nazvao i pitao zašto je on kažnjen kao bivši trener, Mamić mu je priznao da je pogriješio jer je bio u afektu kada je i njega stavio na listu kažnjenih.

Igrači su u istom stanju jer se panično boje navijača. Osim što ih grupe Dinamovih navijača čekaju oko stadiona pa ih stoga mora čuvati policija, većina navijača dobro zna gdje žive igrači te ih sada već čekaju ispred njihovih stanova. Nakon utakmice protiv Primorja grupa navijača došla je ispred kuće na Bukovcu, gdje se nalaze stanovi u kojima su smješteni Ljubojević i Pranjić sa svojim djevojkama. Tada je bilo samo dovikivanja i prijetnji, bez tjelesnog obračuna. Međutim, nakon nedjeljnog poraza od Intera navijači su se počeli nasilno obračunavati s nogometašima. Darija Zahoru dvojica su navijača dočekali ispred stana, išamarali su ga i pobjegli, dok su Zoran Zekić i Mario Lučić kamenovani kad su se vozili u svojim automobilima. Pritom je Zekiću stradala ruka od krhotina automobilskog stakla. U ponedjeljak ujutro igrači koje smo kontaktirali rekli su kako se skrivaju na periferiji ili izvan Zagreba, a zbog straha od navijača ne usude se doći u grad. I ti ispadi navijača su rezultat višegodišnje Dinamove politike prema kojoj je navijačima dopušteno svakakvo ponašanje. Poznavajući situaciju u Dinamu, ni sada se neće ništa promijeniti.

Nijedan od igrača s kojima smo razgovarali ne želi optužiti Mamića ni za što, ne shvaćaju da ih on, bez obzira što im osigurava plaće, vodi u krivom smjeru. Oni se naivno nadaju da će se u sljedećih desetak dana, kada dolazi do stanke u hrvatskoj ligi jer reprezentacija igra kvalifikacijske utakmice za sljedeće Svjetsko prvenstvo, kvalitetno pripremiti za nastavak prvenstva. Istina je da u ovom trenutku nema načina da se Dinamo spasi. Mamić godinama tvrdi da će klub propasti ako on ode. Oni, koji mu se godinama suprotstavljaju, tvrde kako će propasti ako on ostane.

Vezane vijesti

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Zdravku Mamiću nije ovih tjedana jedina briga postavljanje nove vlasti u Hrvatski nogometni savez. Medijski manje zanimljiv, ali financijski bitan,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika