Objavljeno u Nacionalu br. 470, 2004-11-15

Autor: Marina Biluš

PIONIRKA SEKSUALNE HIPNOTERAPIJE

'Hipnozom liječim impotenciju i preranu ejakulaciju'

Dr. Denisa Legac, potpredsjednica Hrvatskog društva za medicinsku hipnozu, već je liječila seksualne poremećaje pedesetak pacijenata metodom koja je posve nova u Hrvatskoj

Medicinska hipnoza obuhvaća veliki spektar primjene, od hipnoterapije pa do praktičnih primjena kliničke i dentalne hipnoze.Medicinska hipnoza obuhvaća veliki spektar primjene, od hipnoterapije pa do praktičnih primjena kliničke i dentalne hipnoze.Muškarac koji pati od problema preuranjene ejakulacije pomoću hipnoze ulazi u transno stanje u kojem vizualizira potok, a potom dabra koji na njemu gradi branu i sprečava vodu da se izlije iz korita potoka. Muškarac se budi iz transa i odlazi kući – izliječen. Ova situacija vjerojatno zvuči kao scenarij nekog bizarnog kratkometražnog filma, no zapravo je riječ o pojednostavljenom tretmanu seksualne hipnoterapije kojom se od nedavno i u Hrvatskoj počelo liječiti osobe s problemima poput preuranjene ejakulacije, anorgazmije, impotentnosti, vaginizma pa čak i neplodnosti. U nas dosad nepoznata vrsta terapije počiva na hipnozi – za laike nerijetko zagonetnoj metodi kojom se moderna medicina već dugo koristi. Seksualnu hipnoterapiju prva je u Hrvatskoj prije šest mjeseci počela provoditi dr. Denisa Legac, potpredsjednica Hrvatskog društva za medicinsku hipnozu (HDMH), koje je na Klinici za psihijatriju KBC Zagreb osnovano prije dvije godine s ciljem demistifikacija hipnoze i edukacije studenata i liječnika. Medicinska hipnoza obuhvaća veliki spektar primjene, od hipnoterapije pa do praktičnih primjena kliničke i dentalne hipnoze. Vrlo dobri rezultati ostvareni su u liječenju migrena, iritabilnog kolona, astme, kroničnih bolova, strahova, fobija, poremećaja spavanja i u pripremama za porod. Hipnoterapeuti tvrde da je postotak uspješnosti 70 posto. S tim se slaže i dr. Denisa Legac koja je dosad liječila pedesetak pacijenata u dobi od 25 do 50 godina, većinom muškaraca koji su imali problema s preuranjenom ejakulacijom i impotencijom. Ženske pacijentice na terapiju su uglavnom dolazile zbog vaginizma (bolan odnos) i nemogućnosti postizanja orgazma. “Kao ni hipnoza, ni seksualna hipnoterapija nije novost ni neka revolucionarna metoda liječenja. Svijetu ju je predstavio otac moderne hipnoze Milton Erickson koji je tvrdio da se svatko može hipnotizirati pod uvjetom da je snažno motiviran. Seksualna hipnoterapija počiva na sistemu simbola i metafora. Milton Erickson počeo ju je primjenjivati još 1947. godine. Mnogima zvuči čudno kada čuju da je taj terapeut ljude zapravo liječio pričama. Smišljao ih je prema prvim dojmovima o pacijentima, promatrajući detalje u njegovu ponašanju, kretanju, govoru, odijevanju. Kada bi mu pacijent ispričao svoj problem on je na osnovu svega za svakog pojedinog pacijenta kreirao ono što se naziva hipnotičkom pričom”, kaže Denisa Legac. Takve priče, nastavlja dr. Legac, služe kako bi se u čovjeku “uključilo” ono podsvjesno, a upravo je to cilj svake hipnoze – aktivirati podsvijest koja često krije odgovor na probleme koje muče neku osobu. Denisa Legac tvrdi da je aktiviranje podsvijesti ono što ona pokušava raditi sa svojim pacijentima.

SEKSUALNA HIPNOTERAPIJA 'Hipnoterapija nije novost, otac moderne hipnoze Milton Erickson primjenjuje ju od 1947.' VIZUALIZACIJOM DO RJEŠENJA 'Bitna faza hipnoterapije je pronalaženje uzroka problema, a tomu služi vizualizacija'“Kada mi primjerice dođe muškarac s problemom preuranjene ejakulacije najprije moram doznati otkad ima taj problem, ima li stalnu partnericu i podupire li ga ili je i sama frustrirana njegovim problemom. Nakon što mi ispriča anamnezu, kod pacijenta klasičnom hipnotičkom tehnikom induciram transno stanje. Ako je pacijent motiviran, on lagano ulazi u trans i tada je podložan sugestijama koje mu dajem.” Objašnjava kako su u seksualnoj hipnoterapiji te sugestije zapravo kognitivno bihevioralne vježbe zvane stop & go. U praksi takve vježbe izgledaju tako da pacijent kod kuće svaki dan u određeno vrijeme onanira, ali na način da prestane prije nego doživi orgazam. Iako takve vježbe mogu biti vrlo učinkovite, pacijentima je, kaže dr. Legac, izrazito teško prihvatiti takvu terapiju jer im je teško pričati o svojim seksualnim problemima. Jasno je da se malo tko osjeća ugodno kada mora otvoreno razgovarati o penisima, vaginama i orgazmima, a neugodnost je još veća ako čovjek ima problema u vlastitoj intimi. Denisa Legac uvjerava kako hipnoza zapravo otklanja tu blokadu straha i srama. Kaže da kada pacijenta uvede u transno stanje, sugestije i vježbe prestaju biti nešto neugodno i on to tada zapravo doživljava kao sasvim uobičajenu stvar.

“Bitna faza seksualne hipnoterapije je pronalaženje uzroka seksualnog problema. Tu se služimo vizualizacijom koju u transnom stanju vodi sam pacijent. Dakle, ako je riječ o preuranjenoj ejakulaciji pacijent će vjerojatno zamišljati nekakvu vodu, potok, rječicu. Tijekom seanse pacijent mi opisuje asocijacije i slike koje mu dolaze. Moja je zadaća da prepoznam kada je u toj priči pacijent na vrhuncu što je zapravo povezano sa seksualnim vrhuncem. Tada ga moram potaknuti da promijeni sliku. Ako je riječ o potoku za koji će pacijent s preuranjenom ejakulacijom pri vrhuncu vjerojatno zamisliti da se izlijeva, potaknut ću ga da zamisli branu koja će to zaustaviti. U vizualizaciji može pomoći gotovo sve pa pacijent često može zamisliti dabra koji će izgraditi branu ili zimu koja će zalediti potok.”

Na sličan način dr. Legac liječila je 26-godišnjeg Zagrepčanina, inače studenta medicinskog fakulteta u Grazu. Mladić koji je Denisu Legac upoznao na stručnoj izobrazbi u austrijskom društvu za medicinsku hipnozu, hrvatskoj hipnoterapeutkinji priznao je da pati od problema preuranjene ejakulacije. “Doktorica je predložila seksualnu hipnoterapiju, a kako se i sam želim baviti hipnozom, nisam imao razloga biti skeptičan. Bio sam snažno motiviran da otklonim problem koji me dugo mučio i mislim da je ta motivacija bila presudna. Odradili smo ukupno tri tretmana u kojima sam u transnom stanju radio vizualizacije i vježbe. Vježbao sam i kod kuće, a kada sam to naučio primjenjivati u trenutku spolnog odnosa, moj problem je bio riješen”, priča student medicine koji je ipak htio ostati anoniman.

Denisa Legac priča kako je, primjerice, ženi koja je patila od vaginizma (bola pri penetraciji) pomoglo to što je u transu razgovarala sa svojom vaginom! “Pacijentici sam tijekom seanse rekla da zamisli svoju vaginu i da je pita zašto je suha. Neke osobe odmah mogu ostvariti takvu vizualizaciju i dobiti odgovor na traženo pitanje. Drugima to ide teže pa ih potaknem da vaginu zamisle kao osobu s kojom će pričati. Iz takvog razgovora žena ponekad shvati da njezin seksualni problem postoji samo zato što je u svakodnevnom životu previše iscrpljena, možda ima probleme s kolegama i šefovima na poslu ili je nezadovoljna svojim izgledom.” Uzrok ozbiljnog seksualnog problema, tvrdi dr. Legac, vrlo često mogu biti takve, naoko banalne stvari. Vizualizacija u transu zapravo služi kao poticaj podsvijesti koja čuva mnoge odgovore, a metaforika i simbolika je ono na čemu i počiva seksualna hipnoterapija. Ako takve terapije ne pomognu pa pacijent i dalje ima problem, dr. Legac uzrok će potražiti dublje.

“U tom slučaju primjenjujem takozvanu timeline terapiju čiji je princip da pacijent u transnom stanju zamisli vremensku liniju. Zatim ga potičem da vizualizira kako po njoj hoda unatrag prema svom djetinjstvu i slobodno opisuje slike koje mu pritom dolaze. Pacijent zapravo pušta svojoj podsvijesti da mu šalje signale. Svaka slika može se razgovorom raščlaniti i povezati sa stvarnim događajima u životu, u kojima se može skrivati uzrok seksualnog problema. Često se pacijent prisjeti neke traume i tada mu obično kažem da zamisli kako na nešto ružno gleda odozgo kao film, potpuno siguran i zaštićen. Potičem ga da bude redatelj svog života. Tako zapravo možemo u podsvijesti promijeniti ono što je nekad bilo. Nakon takve seanse, mijenja se i čovjekova svakodnevica”, kaže Denisa Legac. Štoviše, ona tvrdi da hipnoterapija može biti učinkovita i u liječenju neplodnosti kod parova kod kojih za to ne postoji medicinski razlog. Terapija s takvim parovima izgleda tako da im se prvo svakom pojedinačno, a potom zajedno u transnom stanju sugerira da će biti dobri roditelji. Sve počinje vizualizacijom samog oplođivanja, odnosno putovanjem spermija do jajne stanice, pa do djetetova rođenja i odrastanja. “Od četrdesetak parova koji su dosad iskusili takvu terapiju, ona je uspješna bila u otprilike 70 posto slučajeva”, tvrdi dr. Denisa Legac. Do sličnih rezultata došli su i izraelski znanstvenici sa sveučilišta Soroka koji tvrde da hipnoza može udvostručiti izglede za uspješnost umjetne oplodnje. U lipnju su objavili rezultate istraživanja kojima je utvrđeno da je 28 posto žena uključenih u postupak umjetne oplodnje zatrudnjelo ako su prije toga bile podvrgnute hipnozi. Umjetna oplodnja bila je uspješna kod samo 14 posto žena koje nisu bile hipnotizirane.

Denisa Legac kaže da je cilj svake hipnoterapije, pa tako i one seksualne, da nešto promijeni. Promijeni li se jedna stvar na podsvjesnoj razini, stvara se domino efekt koji može promijeniti i kompletnu svakodnevicu. Tako priča da se jedan muškarac hipnoterapijom prisjetio da je kao dječak volio svirati gitaru. Nakon seanse ponovno ju je počeo svirati i tri mjeseca nakon toga je bio izliječen. Denisa Legac ipak napominje da ni jedna hipnoterapija nije ista te da se s pacijentima ne radi na jednak način. Upravo je zbog toga hipnoterapija iznimno specifična metoda koja mnogima zvuči mistično. “Ljudima je teško shvatiti hipnozu jer se zna da ona počiva na transnom stanju koje samo po sebi zvuči mistično. No treba znati da transno stanje mogu biti sve situacije u kojima je pozornost osobe snažno fokusirana na jednu stvar. Transno stanje je vožnja autocestom, trčanje, seks, čitanje pa čak i gledanje televizije.” Vjerojatno jedina hrvatska seksualna hipnoterapeutkinja priznaje da je i sama bila vrlo skeptična u pogledu hipnoze. Prvu knjigu o hipnozi pročitala je još u srednjoj školi, no s tom se metodom konkretno upoznala pred kraj medicinskog fakulteta u Grazu. “Moj mentor, inače profesor interne medicine i kardiolog, često mi je pričao o uspjesima hipnoze u medicini. Hipnoza me zaintrigirala no cijelo sam vrijeme sumnjala u opravdanost priča o velikim uspjesima hipnoterapije. Tek kada sam se na radionicama njemačkog i austrijskog društva za medicinsku hipnozu i praktično, sudjelujući u seansama s pacijentima, uvjerila u uspješnost hipnoterapije, prestala sam biti skeptik.”

Denisa Legac kaže da ne postoji podatak o točnom broju medicinskih hipnoterapeuta u Hrvatskoj. U HDMH trenutačno je desetak stomatologa, šest psihijatara, nekoliko defektologa i psihologa. “Koliko još hipnoterapeuta postoji izvan društva, nije mi poznato. Seksualnih terapeuta ima dovoljno, no ne znam radi li još tko seksualnu hipnoterapiju. Dosad sam imala pedesetak pacijenata, no preciznim statistikama o uspješnosti terapija ne mogu baratati jer je za to još prerano i pravi će se rezultati moći vidjeti tek za tri do četiri godine.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika