Objavljeno u Nacionalu br. 474, 2004-12-14

Autor: Dean Sinovčić

Ekskluzivno: europska premijera 'Oceanovih 12'

Hollywoodske zvijezde vrijedne 80 mil dolara u Rimu

Steven Sodebergh snimao je 'Oceanovih 12' s Juliom Roberts i Catherine Zeta-Jones u glavnim ženskim ulogama, a tulumi u Clooneyjevoj vili na jezeru Como bili su tako bučni da se morao ispričati susjedima

U Rim su na europsku premijeru stigli producent filma Jerry Weintraub i glumci Brad Pitt i Matt Damon.U Rim su na europsku premijeru stigli producent filma Jerry Weintraub i glumci Brad Pitt i Matt Damon.Nije čudno što je europska premijera filma “Oceanovih 12” održana u petak u Rimu, samo jedan dan nakon svjetske premijere u Los Angelesu. Najveći dio filma sniman je i događa se u Rimu, George Clooney, glavni glumac i koproducent, vlasnik je vile na jezeru Como, a da glumci svojedobno nisu bili oduševljeni Italijom, nastavak iznimno uspješnog filma “Oceanovih 11”, možda nikada ne bi bio snimljen. U Rim su na europsku premijeru stigli producent filma Jerry Weintraub i glumci Brad Pitt i Matt Damon i upravo je Brad Pitt otkrio vezu između Italije i filma “Oceanovih 12”: ?Kada smo u Rimu promovirali film ?Oceanovih 11?, uopće nismo razmišljali o snimanju nastavka. Za prekrasnom večerom, sjećam se da smo jeli fantastični bolognese, redatelj Steven Soderbergh rekao nam je ‘imam ideju za nastavak filma’. Mi glumci smo se pogledali i rekli ‘može, ali nastavak se mora snimati u Italiji’. I doista, sve se događalo prema dogovoru, pljačkaši iz visokog društva ovaj put kradu po Italiji, ali i Amsterdamu i Parizu.”

Na rimsku premijeru trebao je doći i George Clooney. Odbor za doček na rimskom aerodromu bio je šokiran kad je vidio da Clooney nije došao. Njegovi problemi s leđima, koji traju već nekoliko tjedana, zbog čega je već otkazao gostovanja u emisijama poput one Oprah Winfrey, potrajali su dulje nego što se očekivalo i on je u posljednji trenutak otkazao putovanje u Rim.

”Šaljem vam isprike Georgea Clooneyja koji je vrlo nervozan jer nije mogao doći u Rim. Prošle noći krenuo je prema avionu, ali bolovi su bili takvi da je morao otkazati let. On se osjeća kao talijanski državljanin, ima vilu na jezeru Como, voli Rim, i to je bio glavni razlog zašto smo odlučili da internacionalnu premijeru ovog filma održimo baš u Rimu”, kurtoazno je novinarima situaciju pokušao objasniti producent filma Jerry Weintraub. Na dodatna novinarska pitanja rekao je: “Ne znamo najpreciznije njegovu dijagnozu, nešto ne valja s leđima. Liječnici pokušavaju precizno utvrditi što nije u redu. To ima neke veze s diskom u leđima. Osim što ga bole leđa, ima groznu glavobolju. Mislili smo da će moći putovati u Rim.” Clooney se noć prije pojavio na premijeri filma u Los Angelesu zajedno sa svojom djevojkom, britanskim modelom Lisom Snowden, i svojom majkom. “Bio je vrlo hrabar, popio je i dosta alkohola te noći. Mislili smo da će otići kući spavati, ali on je došao na aerodrom. Njegova prtljaga već je bila ukrcana, ali morao ju je iskrcati jer nije mogao letjeti zbog velikih bolova”, tješio je Weintraub novinare.

Priča filma “Oceanovih 12” bila je napisana radi snimanja jednog drugog trilera. Naime, scenarist filma Georgi Nolfi napisao je priču o natjecanju najboljih lopovskih timova Amerike i Europe koja se zvala “Lopovska čast”. Kad je Soderbergh pročitao tu priču, odlučio je da uz neke prepravke to postane priča filma “Oceanovih 12”. Nakon što je u prethodnom filmu ekipa Dannyja Oceana (George Clooney) opljačkala varalicu i bogataša Terryja Benedicta (Andy Garcia), otevši mu 160 milijuna dolara, Benedict se u nastavku, tri godine poslije, odlučuje na osvetu. Pronalazi svakog člana bande i poručuje mu da će ga ubiti ako ne dobije natrag svih 160 milijuna dolara plus kamate. Problem je što Oceanova ekipa nije bila vješta u financijskim ulaganjima tako da mu taj novac ne mogu vratiti. Jedini izlaz su im nove pljačke. Nakon pokušaja u Amsterdamu sele se u Italiju gdje se susreću sa najslavnijim europskim pljačkašem Francoisom Toulourom (Vincent Cassel, poznat i kao suprug Monice Bellucci). S njim sklapaju dogovor o natjecanju, odnosno tko će prije ukrasti čuveno Fabergerovo jaje. Poraženi u tom natjecanju plaća dug Benedictu. Za Oceana i njegovu ekipu problem je što ih prati i želi pohapsiti detektivka Isabel Lahiri (Catherine Zeta-Jones) koja je nekoć bila u vezi sa Rustyjem Ryanom (Brad Pitt), ali nije znala da je on poznati pljačkaš. Kako to izgleda na platnu, hrvatska će publika vidjeti sljedećeg tjedna jer se film kod nas počinje prikazivati 23. prosinca.

Jerry Weintraub, Brad Pitt i Matt Damon stigli su u petak ujutro u Rim, smjestili se u hotelu “De Russie”, koji se nalazi odmah do Piazze del popolo i u kojem je cjelokupna glumačka ekipa boravila dok se proljetos snimao film “Oceanovih 12” u Rimu. Nakon kratkog odmora dovezeni su range roverima u Palazzo senatorio. Tim range roverima u filmu “Oceanovih 12” talijanska policija Oceanovu bandu vozi u zatvor. Kao što smo već navikli, Brad Pitt je bio besprijekorno elegantan, dok je Damon izgledao poprilično smušeno. Takva Pittova elegancija istaknuta je i u filmu, čini se da se vrlo lako navikao na nju. “Rado bih vam rekao da me u privatnom životu ne zanima kako sam odjeven, ali pogledajte me i zaključite sami”, rekao je nasmijani Brad Pitt kojeg, na zahtjev organizatora premijere, nismo smjeli pitati ništa o privatnom životu i braku s glumicom Jennifer Aniston.

Film “Oceanovih 12” okupio je najskuplje glumce današnjice i samo na honorare Clooneyja, Pitta, Julije Roberts, Catherine Zete-Jones i Matta Damona trebalo bi potrošiti oko 80 milijuna dolara. Međutim, Steven Soderbergh rekao je da ne želi potrošiti ni dolar više od iznosa koji je potrošio na “Oceanovih 11”, u kojem nije bilo Catherine Zete-Jones, a to je iznosilo 85 milijuna dolara. Prvi dio zaradio je 450 milijuna dolara u kinima cijelog svijeta. “Ponudio sam glumcima puno dobrog vina i zgodnih djevojaka i na račun toga oni su pristali glumiti u filmu. Šalim se, naravno. Činjenica je da, kad smo odlučili snimiti ‘Oceanovih 11’, imali smo na raspolaganju određenu količinu novca i svi su glumci smanjili svoje honorare kako bismo snimili film. Oni su silno željeli da se film snimi pa su pristali na male honorare. U suprotnom, bilo bi nemoguće snimiti ovaj film. Da se matematički gleda, samo na honorare pet najvažnijih glumaca potrošili bismo 80 milijuna dolara, ali matematika ovaj put nije bila bitna”, ponosno je u Rimu istaknuo producent Jerry Weintraub. Odmah ga je podržao Brad Pitt koji je rekao da je “glumiti u ovakvom filmu s ovakvim glumcima više od ostvarenja životnih snova. Znam koliko se volimo, znam koliko smo se zafrkavali za vrijeme snimanja filma. Mi se stvarno obožavamo, družimo se i mimo ovog filma, naše obitelji međusobno druže. Zato smo jako sretni što smo dobili drugu priliku da snimimo ovakav film. S ovim momcima napravit ću sve, pa i treći dio ovog filmskog serijala.”

Takvom odgovoru Brada Pitta nitko se ne treba čuditi jer je provod na snimanju filma, osobito u Clooneyjevoj vili na jezeru Como, bio takav da se na kraju Clooney morao ispričati svojim susjedima. Pittova reakcija na novinarsko pitanje o provodima bila je vrlo kratka. “Imate li vi nešto protiv dobrog provoda?”, protupitanjem je odgovorio Pitt i tu je bio kraj svake rasprave. Nešto umiveniju varijantu ponudio je Matt Damon: “Obično, kad imate 100 dana snimanja filma u kojem glumite glavnu ulogu, radite svih 100 dana. S ovakvim glumačkim imenima svatko od nas snimao je tri do četiri dana u tjednu. To je bilo jako dobro i imali smo vremena za zabavu.” Da ne bi bilo zabune, scene koje su snimane u vili kraj jezera Como nisu snimane u Clooneyevoj vili nego u vili Erba koja je nekoć pripadala obitelji čuvenog talijanskog redatelja Luchina Viscontija a od 1986. u državnom je vlasništvu. Tijekom snimanja u Rimu glumci su bili nešto mirniji, Matt Damon kaže da su svake večeri uživali na terasi hotela “De Russie”, gdje su jeli i pili, samo je “Brad Pitt stalno pitao gdje mu je kostim iz filma ‘Troja’”. Očito zbog uloge u velikom ovogodišnjem financijskom razočaranju, “Troji”, Brad Pitt trpi zafrkanciju svojih kolega. Međutim, Damon ga je pet minuta kasnije čuvao pred novinarima kad se postavilo pitanje misli li Pitt ubuduće glumiti samo u komercijalnim filmovima: “Ako pogledate Pittove filmove ?’12 majmuna’ i ‘Snatch’, primijetit ćete da on stalno glumi drukčije likove. Možda mu to prišivaju u novije vrijeme zbog uloge u filmu ‘Troja’, no njegova karijera sastoji se od uloga koje je birao suprotno očekivanjima mnogih ljudi.”

Damon nije tako štitio i Georgea Clooneyja kad se postavilo pitanje tko je zaslužniji za snimanje ovog filma, jer su kao producenti potpisani i Jerry Weintraub i kompanija “Section Eight” čiji su vlasnici Soderbergh i Clooney. “Weintraub je producent ovog filma, bez ikakve diskusije. On je snaga u Hollywoodu i u cijelom svijetu i nitko mu ne može oduzeti titulu producenta ovog filma. No glumci su u posljednje vrijeme često i producenti jer se uz njihovu pomoć neki filmski projekti lakše razvijaju. Clooney i Soderbergh rade zajedno već nekoliko godina i kako imaju određenu težinu u Hollywoodu, oni omogućuju da se lakše snime neki manji filmovi. Primjer za to su ‘Daleko od raja’ i ‘Insomnia’”, rekao je Damon, ali pitanje je što bi rekao da je kraj njega u Rimu sjedio Clooney. Da ne bi zvučao prestrogo, Damon je odmah dodao da “Clooney ima sjajan osjećaj za dobre filmove, i kao glumac i kao producent, zato mi je drago da ćemo zajedno glumiti i u sljedećem filmu ‘Syriana’.”

A u sljedećem filmu zajedno bi mogli glumiti Brad Pitt i Catherine Zeta-Jones. Naime, kad su hollywoodski producenti vidjeli kako njih dvoje dobro funkcioniraju kao par u filmu “Oceanovih 12”, počelo se planirati snimanje filma s njih dvoje u glavnim ulogama. Pitanje je koji bi žanr odabrali, a kad su mu u Rimu sugerirali da bi to mogao biti neki mjuzikl, jer je Catherine Zeta-Jones bila uspješna u filmu “Chicago”, on je rekao: “Volio bih to, samo što postoji jedan problem, grozno pjevam. Zato je to teško ostvarivo.” Tko zna što bi na to rekla Julia Roberts koja je prije nekoliko tjedana digla popriličnu galamu u Hollywoodu kad je shvatila da će na plakatu za film ime Catherine Zete-Jones biti ispred njezina, a do toga tašti glumci osobito drže. Julia Roberts u filmu “Oceanovih 12” doista ima manje važnu ulogu od one koju ima Zeta-Jones, ali se stalno pozivala na to da Zeta-Jones nije glumila u prvom dijelu a ona jest i zato ne smije biti potpisana ispred nje.

Petak poslijepodne ekipa iz filma provela je u hotelu “De Russie” ispred kojeg su ih čekali brojni obožavatelji. Osobitog straha od paparazza nije bilo jer je Matt Damon rekao: “Mislim da bi naši paparazzi mogli učiti od vaših paparazza koji su izmislili tu riječ. Talijanski paparazzi uopće nisu bili agresivni prema nama dok smo snimali film u Rimu, ponašali su se vrlo civilizirano.” Iz hotela su izišli oko 20 sati kad su se uputili na premijeru u kinu kompanije Warner Bros. u sklopu hotela “Exedra” na Piazzi della Republica, glavnom rimskom trgu. Na njemu je bila podignuta pozornica s velikim fotografijama glavnih glumaca tako da su se neupućeni Talijani u prolazu raspitivali znači li to da su u Rim stigle sve zvijezde filma “Oceanovih 12”. Iznenađenje je bilo i to što je na velikim premijerama pravilo da svi uzvanici dođu ranije te da se tek na kraju pojave glumci iz filma. U Rimu nitko za to nije mario, Jerry Weintraub, Matt Damon i Brad Pitt stigli su, ponovno u range roverima, u 20.30, dok su domaći uzvanici stizali kasnije, sve do 21.15. Bilo je bitno vidjeti najzgodnije lopove ponovno na djelu, iako je Brad Pitt Talijanima rekao: “Vrlo sam iskren i bogobojazan i nikad u životu ništa nisam ukrao.” Matt Damon dodao je da su u tome njih dvojica isti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika