Objavljeno u Nacionalu br. 476, 2004-12-28

Autor: Marina Biluš

PREDBOŽIĆNA NUMIZMATIČKA KRAĐA

'Novac i nakit sam prebolio, ali novčiće ne mogu'

Damiru Kovaču, uglednom zagrebačkom neurokirurgu i predsjedniku Hrvatskog numizmatičkog društva, trojica lopova pet dana uoči Božića su iz obiteljske kuće ukrala sef od 200 kilograma s neprocjenjivim zbirkom starih novčića, obiteljskog nakita i novca

Neprocjenjivo vrijednih tisuću novčića iz doba antike, Rima i Bizanta postali su plijen razbojnika koji su 21. prosinca opljačkali obiteljsku kuću uglednog zagrebačkog neurokirurga, pasioniranog numizmatičara i predsjednika Hrvatskog numizmatičkogNeprocjenjivo vrijednih tisuću novčića iz doba antike, Rima i Bizanta postali su plijen razbojnika koji su 21. prosinca opljačkali obiteljsku kuću uglednog zagrebačkog neurokirurga, pasioniranog numizmatičara i predsjednika Hrvatskog numizmatičkogSamo pet dana uoči Božića u Zagrebu je ukradena jedna od najznačajnijih privatnih numizmatičkih zbirki u Hrvatskoj. Neprocjenjivo vrijednih tisuću novčića iz doba antike, Rima i Bizanta postali su plijen razbojnika koji su 21. prosinca opljačkali obiteljsku kuću uglednog zagrebačkog neurokirurga, pasioniranog numizmatičara i predsjednika Hrvatskog numizmatičkog društva Damira Kovača. U rano jutro, nakon što su se 55-godišnji primarius Kovač, njegova supruga i kći odvezli na posao, u njihov dom na Orehovačkom brijegu upala su dvojica maskiranih, naoružanih razbojnika. Pljačkaši su u kući samu zatekli 87-godišnji baku, punicu doktora Kovača. U kupaonici, u kojoj su je tek probuđenu zaskočili dok se umivala, razbojnici su preplašenoj starici na glavu prislonili pištolj s prigušivačem i zaprijetili joj da će pobiti cijelu obitelj bude li se opirala. Dok ju je jedan od pljačkaša držao na nišanu, drugi je pretražio kuću i pronašao sef težak 200 kilograma. Razbojnici su potom telefonom pozvali i trećeg muškarca, uz čiju pomoć su iz kuće iznijeli težak kućni trezor, a potom nestali u tamnom automobilu. Lopovi, koji do danas nisu pronađeni, u privatnom su sefu Damira Kovača odnijeli njegovu neprocjenjivu zbirku drevnih novčića, obiteljski nakit i novac. Cijenjeni neurokirurg, poznati specijalist za bolesti kralježnice, iz zagrebačke Vinogradske bolnice još se ne može pomiriti s gubitkom zbirke koju je prikupljao od ranog djetinjstva, punih 45 godina.

Riječ je o jednoj od najznačajnijih privatnih numizmatičkih zbirki u Hrvatskoj s preko tisuću novčića iz Antike, Bizanta i Rima 'Novac će se legalno teško prodati jer je prikazan u raznim katalozima i jer je krađa prijavljena u zemlji i inozemstvu' Pljačkaši su 87-godišnjoj Kovačevoj punici na glavu prislonili pištolj s prigušivačem i iz kuće iznijeli sef težak 200 kg. 'Najstarije kolekcija u zbirci bila je ona s novcima kovanim na Hvaru i Visu u 4. st. prije Krista'“Toj sam zbirci posvetio skoro cijeli život. Počeo sam je stvarati nakon što sam kao desetogodišnji klinac od oca na dar dobio prve stare novčiće. Već tada zaljubio sam se u stari novac i počeo ga skupljati, mijenjati i kupovati. Putovao sam na aukcije u Graz, Beč i Munchen, a često sam od drugih kolekcionara u Hrvatskoj otkupljivao cijele kolekcije. Moja privatna zbirka je rasla i s vremenom je postala jedna od najznačajnijih takvih kolekcija u Hrvatskoj. Zbog policijske istrage ne bih volio pričati o njenoj vrijednosti, ali mogu reći da je uistinu velika. Najstarija kolekcija u zbirci koja mi je ukradena bila je ona s novčićima kovanim na otocima Hvaru i Visu u 4. stoljeću prije Krista”, ispričao je Kovač dva dana nakon pljačke njegova doma. Svoju vrijednu zbirku izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i svijetu. Pljačka je osujetila njegove pripreme velike izložbe “Falsifikati od antike do danas” na kojoj je radio zajedno s Hrvatskom narodnom bankom i MUP-om. Planirao je izdati i knjigu o osebujnoj i ekskluzivnoj zbirci medalja bana Jelačića koju je godinama prikupljao i koja nikad prije nije viđena. U toj je zbirci Kovač imao 16 medalja Josipa Jelačića, no i ona je na žalost bila pohranjena u sefu koji su iz njegova doma ukrala trojica razbojnika.

“Ne znam jesam li opljačkan upravo zbog numizmatičke zbirke ili sam bio meta lopova koji su iz čistog koristoljublja upali u moju kuću u potrazi za novcem i tek slučajno naletjeli na zbirku. Znam da postoji mogućnost da kradljivci prodaju moje novčiće, jer uvijek ima ljudi koji bi ih kupili, a da ne pitaju za njihovo podrijetlo. Međutim, mislim da na legalan način lopovi to ipak neće uspjeti učiniti jer su novčići iz moje kolekcije prikazani u raznim katalozima i časopisima. Također, zbirku će biti teško prodati jer je informacija o njenoj krađi dana u cijeloj zemlji i u inozemstvu. Svoju zbirku nikad nisam tajio ni skrivao, iako veliki kolekcionari to često rade. Meni je pak bio užitak pokazivati moje novčiće jer oni nisu predstavljali samo moju osobnu zbirku, nego i hrvatsku povijesnu vrijednost. No u jednom danu ta je zbirka nestala, a s njom i 45 godina mog rada”, ispričao je Kovač. Danas mu je, priznaje, žao što nije osigurao svoju numizmatičku zbirku. A izgleda da je ta krađa izazvala paniku među ostalim numizmatičarima koji također posjeduju vrijedne kolekcije.

“Kolege numizmatičari i sami su se uplašili jer, kako čujem, mnogi od njih svoje su zbirke požurili pohraniti u bankovne sefove. Tamo sam i ja svojedobno držao svoje albume s novčićima, no kako sam često imao izložbe i koristio ih za snimanje kataloga, bilo mi je nepraktično stalno ih uzimati i vraćati u banku. Zaista mi nikad ne bi palo na um da netko može odnijeti sef težak 200 kilograma. Osim toga, u kući imamo alarm, ali uključujemo ga samo kad nikoga nema doma. Mislio sam da je to dovoljno, ali sam se prevario. Sada vidim da sam reagirao glupo i neozbiljno i već dogovaram postavljanje ozbiljnog sigurnosnog sustava. Izgleda da su takve stvari uistinu nužne jer, kako vidimo, kriminal u Hrvatskoj uzima sve više maha, razbojstva se događaju svaki dan i očito se svi moramo zaštititi”, zaključio je Kovač.

Unatoč vidnoj potresenosti zbog gubitka svoje vrijedne kolekcije, Kovač je presretan što u pljački nitko nije ozlijeđen i što je njegova obitelj dobro. Ipak, priznaje kako se u njegovu domu od kobnog jutra osjeća nelagoda i strepnja. Još je, kaže, teže što se krađa dogodila uoči Božića, blagdana obitelji i veselja, i tako poremetila ozračje blagosti. No unatoč svemu, Kovač još vjeruje da će policija pronaći pljačkaše i da će on ponovno vidjeti svoje vrijedne novčiće.

“Tko zna, možda mi lopovi zbirku ponude vratiti uz otkup. Otkupio bih je, kada bih mogao. Ukradeni novac i nakit već sam prebolio, ali novčiće ne mogu. Numizmatika za mene zapravo nikad nije bila samo hobi. Dapače, doživljavao sam je kao svoje drugo zanimanje. Cijeli sam život numizmatiku ‘vukao’ paralelno s medicinom i mislim da sam se kroz oboje nadopunjavao. Ako imate veliki interes za nešto u životu i ako ste po nekom defaultu stvaralac, onda nije teško stvoriti tako vrijednu i rijetku zbirku. Kao što se gradi kuća ili karijera, tako se i zbirka stvara. Ona je bila i moj ispušni ventil od stresnog posla neurokirurga. Izgubio sam svoj mir i spokoj, nestalo mi je nešto čime sam se bavio skoro cijeli život i naravno da sada osjećam golemu prazninu. Ipak, negdje duboko u sebi ipak vjerujem da će moji novčići biti pronađeni”, zaključio je zagrebački neurokirurg Damir Kovač.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika