Objavljeno u Nacionalu br. 324, 2002-01-29

Autor: Tonko Vulić

Trend

Damastni stolnjaci Korak

U novootvorenom dućanu “Korak” na Cvjetnom trgu možete kupiti stolnjake, nadstolnjake, kuhinjske ručnike i ubruse raznih boja i dezena koji su izrađeni od najfinijeg damasta i madrasa. Svi su stolnjaci dizajnirani, istkani i skrojeni u zagrebačkom TKZ-u, pod vodstvom art direktorice projekta “Korak” Ljube Gamulin. U dućanu možete pronaći stolnjake za baš svaki stan: ljubiteljima klasike namijenjeni su oni s baroknim dezenom ili s cvjetnim uzorcima neuobičajenih oblika, dok će se mlađim osobama više svidjeti stolnjaci žarkih boja i geometrijskih dezena. U istom dućanu možete kupiti i posteljno rublje, a ako su dimenzije vašeg stola ili kreveta nestandardne, možete naručiti i šivanje po mjeri.
cijena: dva ubrusa 56 kn, nadstolnjak 58 kn, stolnjaci od 184 do 224 kn
adresa: Korak, Margaretska 3, Zagreb

Alpski Renault Clio

Prije nekoliko dana počela je prodaja ograničene serije od 80 automobila Clio Janica, vrhunski opremljenog Renaulta koji nosi potpis naše slavne skijašice. Putno računalo, ABS, klima-uređaj, aluminijski naplatci, CD player sa šest zvučnika i kožom presvučen upravljač samo su dio opreme tog automobila čija je unutrašnjost obložena zeleno-sivom tkaninom boje vrhova stjenjaka alpskih masiva. Clio Janica ima troja vrata a opremljen je motorima 1.2 16v ili 1,4. 16 v. Svaki automobil na poklopcu prtljažnika ima pločicu s natpisom Clio Janica, a broj vozila u seriji od jedan do 80 ispisan je na poklopcu pretinca za rukavice. Renault je službeno vozilo Janice Kostelić i Hrvatskog skijaškog saveza od svibnja 1999., kada je Janici predan na korištenje Renault Espace.
cijena: model 1.2 16v 11.800 eura, model 1.4 16v 12.500 eura
adresa: autosaloni ‘Renault’

Med sa smrekom

Naglo povišenje temperature što je posljednjih dana zahvatilo Hrvatsku sigurno će utjecati na širenje virusa gripe i viroze. Stoga, ako se pridržavate narodne poslovice koja kaže da je bolje spriječiti nego liječiti, nabavite Fortepip med. Pripremljen je od kaduljina meda i propolisa te obogaćen ekstraktom vrhova smrekovih grančica tako da jača imunološki sustav. Prijatnog je i blagog ukusa, a djeluje tako da oblaže sluznicu ždrijela, ublažava podražaj na kašalj, olakšava iskašljavanje i ima blago antibakterijsko djelovanje. Osim protiv gripe, učinkovit je i kod svih nazeba i bronhitisa. Treba ga koristiti dulje vrijeme, a osobito je učinkovit kao dodatak terapiji koju vam odredi liječnik.
cijena: 33,06 kn
adresa: PIP, Trnjanska 33, Zagreb; Matice hrvatske 60, Split i ostale bolje biljne ljekarne

Kućni projektor

Za ljude kojima televizijski ekran nikada nije dovoljno velik “Sony” je proizveo projektor VPL-HS1 kojemu je jedino ograničenje veličine slike – veličina zida. Osim iz DVD, VHS i PlayStation uređaja, Sony VPL-HS1 može izravno primati i MemoryStick kartice sa snimljenim digitalnim fotografijama, koje tako možete gledati na zidu svoje sobe i proučavati svaki, pa i najsitniji detalj koji ste snimili. Projektor je i dizajnerski zanimljivo riješen tako predstavlja ukras u prostoru u kojem se nalazi, a sustav hlađenja i mehanika uređaja emitiraju samo 30 dB buke, što je tiše od šaptanja. Platno za projekciju i stalak za projektor ne dobivaju se u kompletu, nego se trebaju kupiti posebno.
cijena: 26.500 kn
adresa: Svijet medija, Importanne Galleria, nivo 0, Zagreb

‘Zgužvana’ moda

U trgovinu “Glamour 2” stigla je nova kolekcija talijanske modne kuće “Imperial”, koja je dizajnirana u takozvanom klošarskom stilu. Hlače su izrađene od materijala koji je kombinacija pamuka i elastina, spuštenog su struka sa zvonastim nogavicama. Iako je materijal prorezan, ne trebate se bojati da će vam se hlače raspasti ili da će se rupe proširiti jer su povezane nitima elastina. Uz hlače odlično pristaju košulja od prozirne zgužvane viskoze te jakna od neobrađenog bijelo-žutog antilopa krojena poput kratke traper jakne. U trgovini možete kupiti i hlače od bijelog ili tamnoplavog jeansa osebujnih krojeva, nagorjele majice, jednobojne šarene košulje te kožne jakne.
cijena: hlače 690 kn, košulja 590 kn, jakna 2000 kn
adresa: ‘Glamour 2’, Importanne Galleria, nivo 1, Zagreb

Parafinska umjetnost

Parafinske dekorativne ručno rađene svijeće prava su umjetnička djela koja vam mogu poslužiti kao dekoracija za stan ili kao osvjetljenje u nekim svečanim prigodama. Izrađuju se ručno tako da se osnovna, bijela voštanica zvjezdastog presjeka umače u posude sa zagrijanim parafinom različitih boja. Rubovi još tople voštanice zatim se obrađuju nožićima i drugim alatima specijalno patentiranim za taj posao, koji bi se mogao nazvati i umjetnošću. Konačni oblik i vrsta ukrasa ovisi o mašti i umješnosti onoga tko oblikuje. Tehnika obrade parafinskih dekorativnih svijeća potječe iz Meksika, a posljednjih je godina postala vrlo popularna diljem Europe, a osobito u Italiji.
cijena svijeća: mala 80 kn, srednja 130 kn, velika 200 kn
adresa: trgovina ‘Luigi’, Importanne Galleria, nivo 0, Zagreb

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika