Objavljeno u Nacionalu br. 337, 2002-04-29

Autor: Nacionalova redakcija

Kartel Grupo izigrao Juraka

Jurak tužio Kurlu sudu jer ga je prevario za najmanje 400.000 njemačkih maraka

Zdravko Jurak, bivši suvlasnik tjednika Globus i ostalih izdanja Europapress holdinga (EPH), podnio je tužbu sudu protiv Miroslava Kutle i njegove tvrtke Globus holding. Razlog pokretanja spora protiv Kutle je prijevara. Kada je 1995. Jurak prodavao svoje dionice EPH Kutli, odnosno medijskom kartelu Grupo, obećano mu je da će dobiti 4,5 milijuna DEM. Pod tu cijenu spadali su tvornica Grafokarton iz Zagreba i Radež iz Blata; stan od 138 kvadrata u Vinogradima 82, vikendica u Žaboriću od 110 kvadrata; strojevi izdavačke kuće Pegaz i 500.000 DEM.
U tužbi Jurak je optužio Kutlu da mu nije isplatio još 400.000 DEM. Nakon nekoliko dana Juraka su zvali odvjetnici Globus holdinga i molili ga da povuče tužbe jer će mu sve platiti u roku desetak dana. Ne želeći stvarati medijsku buku, Jurak je pristao i povukao tužbu. No pravi šok je tek uslijedio. Kako mu je trebao novac za investicije, odlučio je prodati vikendicu u Žaboriću. Kupci su nađeni i dogovorena je cijena od 150.000 DEM. I kupci i prodavatelji sa suprugama našli su se da potpišu ugovor i predaju novac, jedino se čekalo odvjetnika koji je iz gruntovne knjige trebao donijeti sve potrebne dokumente. Nakon kraćeg čekanja, stigao je odvjetnik koji im je odmah rekao da od posla neće biti ništa. Jurak ga je unezvijereno pogledao ne shvaćajući odmah o čemu ovaj priča. Tada je odvjetnik izvadio dokumente iz kojih je vidljivo da Jurak ne samo da ne može prodati svoju vikendicu nego da on nije čak ni njezin vlasnik. Naime, na vikendicu je Privredna banka Zagreb imala upisanu hipoteku, i to u visini od 1,35 milijuna dolara za neki prije dani kredit Miroslavu Kutli.
Neugodnost koju mu je priredio Kutle pred nesuđenim kupcima i suprugom Juraku su bili dovoljno veliki argumenti da digne novu tužbu protiv Kutle, no ovaj put uvećanu i za vrijednost sporne vikendice u Žaboriću.
To nije bila i jedina Jurakova neugodnost do tada. Grafokarton mu je Kutle “prodao” a da nije rekao kako ima 15,5 milijuna kuna akumulirana gubitka. Jurak je to shvatio tek nakon nekoliko mjeseci. Da bi sanirao taj dug, trebalo mu je pet godina naporna rada.

Vezane vijesti

HDS ZAMP nije vratio obeštećenje od nekoliko milijuna kuna

HDS ZAMP nije vratio obeštećenje od nekoliko milijuna kuna

Hrvatsko društvo skladatelja - Zaštita autorskih muzičkih prava tvrdi kako su obeštetili 53 diskriminirane tvrtke isplativši im milijun kuna, no… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika