Objavljeno u Nacionalu br. 337, 2002-04-29

Autor: Nacionalova redakcija

MORH

Još niže mirovine za prekobrojne u vojsci

Unatoč saborskom prihvaćanju izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju za djelatne vojne osobe kojim su obuhvaćene izmjene u vezi njihovog prijevremenog umirovljenja kao i visina osnovice s čime su bili zadovoljni i dužnosnici MORH-a, iz Ministarstva rada i socijalne skrbi nedavno je u MORH stigao novi prijedlog sa znatno nižom osnovicom kojom će prijevremene mirovine za vojnike, dočasnike i časnike Hrvatske vojske biti daleko ispod očekivanih što bi moglo izazvati revolt i bunt zaposlenih u oružanim snagama.
Naime, primjerice kada bi brigadir Hrvatske vojske s trideset godina radnog staža odlazio u prijevremenu mirovinu mogao bih očekivati mirovinska primanja u visini 2,8 tisuća kuna, dok bi isti časnik sa dvadeset godina radnog staža imao mirovinu u visini otprilike 2 tisuće kuna.
U kakvoj bi tek poziciji bio vojni namještenik sa trideset godina radnog staža i osobnim dohotkom od 2,5 tisuće kuna ako se odluči ići u prijevremenu mirovinu. U tom slučaju očekuje se da bi njegova prijevremena mirovina bila na razini najniže mirovine u Hrvatskoj.
Najnoviji prijedlog iznosa prijevremene mirovine dogodio se pred sam početak otpuštanja viška zaposlenika iz oružanih snaga, te je poprilično uzdrmao MORH-ove dužnosnike koji do kraja slijedećeg mjeseca moraju upoznati svoje zaposlenike sa mjerama i načinima njihova zbrinjavanja.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika