Objavljeno u Nacionalu br. 339, 2002-05-15

Autor: Nacionalova redakcija

SIGURNOSNE SLUŽBE

Obavještajne intrige

Đurđa Adlešić i njeni kandidati Davor Bišćan (lijevo) i Siniša Tatalović (desno)Đurđa Adlešić i njeni kandidati Davor Bišćan (lijevo) i Siniša Tatalović (desno)OBAVJEŠTAJNE INTRIGE

Đurđa Adlešić blokira funkcioniranje obavještajne zajednice predlaganjem svojih kandidata za obavještajne šefove

Predsjednica saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Đurđa Adlešić ne želi na mjestu Vojno obavještajne agencije (VOA-e) i Protuobavještajne agencije (POA-e) vidjeti brigadira Gordana Čačića i Franju Tureka. Za mjesto ravnatelja VOA-e umjesto Gordana Čačića nastoji dovesti Davora Bišćana, dojučerašnjeg šefa SIS-a koji je u posljednje dvije godine toliko kompromitirao sigurnosni sustav MORH-a dopuštanjem objave strogo čuvanih dokumenata i podataka o tajnim agentima MORH-a u javnost da je izgubio kredibilitet za bilo kakvo imenovanje. Profesor s Fakulteta političkih znanosti Siniša Tatalović kandidat je Đurđe Adlešić za mjesto ravnatelja POA-e a umjesto Franje Tureka.

Premda je predsjednik Republike Stjepan Mesić već potpisao rješenja o imenovanjima ravnatelja sigurnosnih službi, premijer Ivica Račan imenovanja još uvijek nije potvrdio svojim supotpisom, a glavni razlog je neslaganje predsjednice saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Đurđe Adlešić, koju navodno podržava i predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, s predloženim rješenjima. Zbog takve situacije funkcioniranje obavještajnog sustava praktično je blokirano.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić potpisao je imenovanje brigadira Gordana Čačića za ravnatelja Vojnoobavještajne agencije, Franje Tureka za ravnatelja Protuobavještajne agencije i Damira Lončarića za ravnatelja Obavještajne agencije.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika