Objavljeno u Nacionalu br. 340, 2002-05-22

Autor: Nacionalova redakcija

Martin Ferris, jedan od najpoznatijih irskih krijumčara oružja, koji je deset godina proveo u zatvoru nakon što je 1985. uhvaćen na brodu punom oružja koje je iz Bostona prevozio za sjevernoirsku organizaciju IRA, postao je na prošlotjednim parlamentarnim izborima u Irskoj član irskog parlamenta. On je jedan od pet pripadnika stranke Sinn Fein, političkog krila IRA-e, koji su ušli u irski parlament, a budući da je dosad Sinn Fein u irskom parlamentu imao samo jednog svog predstavnika, taj se rezultat smatra velikih uspjehom.
Sinn Fein, stranka sjevernoirskih katolika, pridonio je sklapanju tamošnjeg mira. Njegovo vodstvo, koje je nekoć Republiku Irsku smatralo ilegalnom državom jer ne obuhvaća i Sjevernu Irsku, sada je promijenilo politiku pa se pojavljuje i na parlamentarnim izborima.
Iako je Ferris izabran u parlament u ruralnom dijelu Irske u okrugu Sjeverni Kerry, najviše uspjeha stranka je imala u radničkim četvrtima velikih gradova, jer je ponudila socijalistički program, zanimljiv onim Ircima koje nije obuhvatio veliki ekonomski procvat. Zahvaljujući tom ekonomskom procvatu dosad vladajuća stranka Fianna Fail premijera Briana Aherna, osvojivši 77 mjesta u parlamentu, ponovno je dobila mandat za osnivanje vlade, pobijedivši uvjerljivije nego ikad.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika