Objavljeno u Nacionalu br. 344, 2002-06-19

Autor: Nacionalova redakcija

NJEMAČKA

Oslobođeni istočnonjemački stražari

Trojica istočnonjemačkih graničnih stražara, optuženih da su prije 40 godina pucali i teško ranili istočnonjemačkog dječaka, koji je pokušao prebjeći u Zapadni Berlin, oslobođeni su optužbe jer sud nije mogao utvrditi tko je od njih pucao, a moguće je da je pucao i četvrti stražar, koji je poginuo. Tako nije potpuno razjašnjeno što se dogodilo 23. svibnja 1962. u podijeljenom Berlinu.

Tada 14-godišnji Winifried Tews pokušao je prebjeći iz istočnog dijela Berlina u zapadni dio pa je skočio u kanal. Ugledali su ga istočnonjemački komunistički stražari i zapucali. Ispalili su ukupno 120 metaka, od kojih ih je sedam pogodilo dječaka u pluća i noge. Vjerojatno bi ga ubili da s druge strane kanala nisu zapucali zapadnonjemački graničari. U žestokoj razmjeni vatre jedan je istočnonjemački graničar ubijen, a ostala trojica su se udaljila, pa su zapadnonjemački graničari uspjeli dječaka izvući iz kanala i prebaciti ga u bolnicu, gdje mu je spašen život, ali je ostao invalid.

Danas 54-godišnji Tews bio je jedan od glavnih svjedoka na suđenju bivšim stražarima, 65-godišnjem Werneru Goerlichu, njegovu vršnjaku Arnu Endteru i 59-godišnjem Heinrichu Hamelu. Oni su priznali da su pucali, ali samo u zrak, te su optužili poginulog Petera Goeringa da je on pucao u dječaka. Goering je bio proglašen herojem, po njemu su nazvane brojne škole, vojarne i ulice u nekadašnjem DDR-u.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika