Objavljeno u Nacionalu br. 352, 2002-08-13

Autor: Nacionalova redakcija

SAD

OGLAS SA SVIM SEKSUALNIM PARTNERIMA

U američkoj saveznoj državi Floridi odnedavno je na snazi zakon, koji mnogi tamošnji stanovnici smatraju nehumanim i ponižavajućim prema nevjenčanim majkama, koje žele svoju djecu dati na usvajanje. One moraju vlastima obznaniti oca svojeg djeteta, te ga kontaktirati kako bi i on dao odobrenje za usvajanje. Ako žena ne zna točno ime oca, jer je dijete začeto u slučajnoj vezi, nakon spolnog odnosa sa neznancem ili je žena u vrijeme začeća imala spolne odnose sa više ljudi, prema novom zakonu ona je dužna u lokalnim novinama četiri tjedna za redom objaviti oglas u kojem će uz svoju adresu i fotografiju objaviti detalje o svim svojim seksualnim kontaktima u vrijeme kada je začela, kako bi se oni mogli prepoznati, te, ako se protive usvajanju djeteta, na vrijeme reagirati. Tek ako se na te oglase nitko ne javi, dobit će dopuštenje da dijete bude usvojeno. Ovaj se zakon odnosi na sve žene, koje ne mogu identificirati muškarca, čak i na žrtve silovanja, te na maloljetne majke.
Udruženja za zaštitu ljudskih prava prosvjeduju protiv zakona, smatrajući ga kršenjem ljudskih prava žena, ogorčene su žrtve silovanja, a šest je žena pokrenulo i sudski postupak da se zakon ukine. On je donesen – kažu na Floridi – zato da bi se zaštitila i prava očeva, ali i prava onih koji usvajaju dijete, tako da se naknadno ne može pojaviti biološki otac i tražiti da mu se dijete vrati. Takav je slučaj bio kada je jedan bračni par 1992. godine usvojio dijete, a pet godina kasnije javio se biološki otac i sudski tražio da mu se dijete vrati. Sud je nakon tri godine, nakon mnogo pravnog natezanja, ipak presudio u korist usvojitelja.

Vezane vijesti

Strauss-Kahn pod istragom zbog prostitucije

Strauss-Kahn pod istragom zbog prostitucije

Bivši predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda, Dominique Strauss-Kahn, pod istragom je francuske policije zbog navodne upletenosti u lanac… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika