Objavljeno u Nacionalu br. 351, 2002-08-05

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Velika svađa HSS-a i SDP-a zbog privatizacije ACI-ja

Duško MrduljašDuško MrduljašNakon što je koncem proteklog tjedna objavljeno da Vlada i Fond za privatizaciju kao većinski vlasnici traže poništavanje izbora novog Nadzornog odbora tvrtke ACI, tek potvrđena nova Vlada mogla bi se opet naći pred velikim političkim iskušenjima. Prema informacijama koje je Nacional dobio iz krugova bliskih vrhu HSS-a, prošlotjedna oštra prepucavanja vezana uz upravljanje ACI-jem mogla bi imati dramatične posljedice i po koalicijske odnose, posebice po odnose između HSS-a i SDP-a.
“Očito je da se radi o sukobu interesa koji uvelike nadilazi problematiku ACI-ja. Ovdje se radi o dramatičnom sukobu političkih koncepcija vezanih uz način provođenja privatizacije tvrtki koje još nisu privatizirane, a ACI je samo povod i početak razilaženja HSS-a i SDP-a na jednoj puno široj razini. HSS više neće dopustiti SDP-u da preko Fonda za privatizaciju, kojeg SDP izravno kontrolira, u procesu preostale privatizacije doslovno radi što hoće”, izjavio je za Nacional dužnosnik HSS-a koji je htio ostati anoniman.

Do zaoštravanja odnosa HSS-a i SDP-a u tek oformljenoj Vladi došlo je nakon što je 30. srpnja Nadzorni odbor tvrtke ACI, kojim je predsjedao član HSS-a Ante Markov, smijenio direktora tvrtke Duška Mrduljaša i na njegovo mjesto imenovao Borisa Seifrieda. Markov je sve do 3. srpnja 2002. u Nadzornom odboru tvrtke bio zamjenik Damiru Vrhovniku, a prije toga neko je vrijeme bio i vršitelj dužnosti direktora te tvrtke. Damir Vrhovnik je 3. srpnja na sjednici Nadzornog odbora izjavio da daje ostavku na mjesto predsjednika tog tijela, što je i konstatirano u Zapisniku s te sjednice. Ostavku je dao jer se nije složio s Antom Markovim oko načina obračunavanja amortizacije u tvrtki. Ante Markov, koji s Perom Cvjetovićem i Zoranom Anićem čini trojku koja ima većinu u peteročlanom Nadzornom odboru koga još čine Pave Župan Rusković i Vrhovnik, suprotstavio se usvajanju godišnjeg poslovnog izvješća tvrtke u komu je obračun amortizacije takav da bi ACI imao 136 milijuna kuna gubitaka. Markov tvrdi da je to način na koji se tvrtka želi obezvrijediti, da bi je potom jeftino kupio lobi pod kontrolom Damira Vrhovnika. Vjerojatno uvidjevši da većina u Nadzornom odboru neće prihvatiti poslovno izviješće koga je predložio direktor Duško Mrduljaš, Vrhovnik je napustio sjednicu i izjavio da daje ostavku.

Kada je saznao da bi Ante Markov mogao razriješiti dužnosti Duška Mrduljaša i na njegovo mjesto imenovati Borisa Seifrieda, Damir Vrhovnik je članovima Nadzornog odbora poslao pismo u komu je ustvrdio da je ostavku podnio samo figurativno, te da je ne treba shvaćati ozbiljno jer je on nije pismeno sročio. Nakon što je 30. srpnja Nadzorni odbor bez Vrhovnika i uz predsjedanje Ante Markova izglasao kadrovske promjene u tvrtki, počela su žestoka prepucavanja suprotstavljenih struja unutar ACI-ja.

Ante Markov tvrdi kako su odluke Nadzornog odbora legalne, dok Damir Vrhovnik osporavajući svoju ostavku želi osporiti i legalnost nastavka sjednice Nadzornog odbora koja je održana bez njegova prisustva. No, nakon što je koncem tjedna Fond za privatizaciju najavio smjenu svih članova Nadzornog odbora i pošto je tajnica Fonda Božena Mesec najavila kako Fond od Trgovačkog suda u Rijeci očekuje da ovaj odbije registraciju nove Uprave na čelu sa Seifriedom, što je dio dnevnog tiska protumačio kao veliku pobjedu Damira Vrhovnika, u HSS-u ovaj slučaj očito žele dići na višu političku razinu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika