Objavljeno u Nacionalu br. 353, 2002-08-21

Autor: Nacionalova redakcija

MANIPULACIJE DESNIČARA U SLOBODNOJ DALMACIJI

Josip Jović traži 43.000 eura odštete na temelju vrlo sumnjivog ugovora

Josip JovićJosip JovićBivši glavni urednik “Slobodne Dalmacije” Josip Jović, koncem listopada 2001. godine tužio je svoju matičnu kuću. Pred Općinskim sudom u Splitu Jović je zatražio isplatu
43 000 Eura odnosno 12 bruto plaća koje mu pripadaju po odredbama navodnog menedžerskog ugovora u slučaju njegova prijevremenog otkaza bez opravdanog razloga. Jović, nekoć dugogodišnji partijski dužnosnik i predsjednik Općinskog komiteta SKH u Imotskom, koji je početkom svibnja 2001. godine razriješen dužnosti glavnog urednika, traži nadoknadu navodno nanesene mu štete, pozivajući se na ugovor sklopljen sa “Slobodnom Dalmacijom” u trajanju od 4 godine početkom siječnja 2000., dok je predsjednik njezine Uprave bio Miroslav Ivić. No, pregledom službene dokumentacije ranijeg predsjednika Uprave Miroslava Ivića, nedavno su pronađeni dokazi da je Jovićev menadžerski ugovor, kojega su Josip Jović i Miroslav Ivić, navodno sklopili i potpisali 3. siječnja 2000. obična krivotvorina. Aktualna Uprava taj dokaz će predočiti Općinskom sudu. Tako će u Splitu i unutar “Slobodne Dalmacije” izbiti još jedan skandal, koji bi mogao vrlo neugodno završiti i po Jovića i po Ivića.

Sve bi s pravne strane možda i bilo u redu da među dokumentima u Uredu predsjednika Uprave, nakon smjene Miroslava Ivića, nije pronađena službena pismena Izjava koju je Ivić 28. studenog 2000. dao Inspekciji rada. Jedna od inspektorica rada posjetila je “Slobodnu Dalmaciju”, provela kontrolu i zapisnikom utvrdila određene nepravilnosti, na koje se predsjednik Uprave Ivić trebao očitovati. Inspektorica je Iviću tada postavila i više pitanja na koja se on očitovao skoro jedanaest mjeseci nakon, navodno, potpisanog Ugovora između “Slobodne Dalmacije” i Josipa Jovića. Ivić je u Izjavi u točki 1. koja nosi naziv “Ugovori o autorskim djelima” decidirano odgovorio: “U ovom Društvu nema zaključenih menadžerskih Ugovora”.

Prema informacijama iz krugova bliskih Državnom odvjetništvu nije isključeno da će ono uskoro otvoriti istragu vezanu uz krivotvorenje isprava, jer je fantomski Jovićev ugovor po svemu sudeći antidatiran. Uspije li se dokazati da je to točno, Jović i Ivić mogli bi se naći u zatvoru.

Josip Jović bio je postavljen za glavnog urednika “Slobodne Dalmacije”, 3. siječnja 2000. Time su HDZ-ova politička garnitura u Splitu i “Slobodnoj Dalmaciji”, te Uprava i Nadzorni odbor “Slobodne Dalmacije” koju je postavio Miroslav Kutle, jasno htjeli dati do znanja strankama pobjedničke koalicije, da “Slobodnu Dalmaciju” neće ispustiti iz ruku. Bila je to poruka Mesiću, Račanu i Tomčiću da će “Slobodna” pod Jovićevim uređivačkim vodstvom i Ivićevom upravljačkom potporom, postati stožerom oko kojega će se okupljati sve desničarske organizacije i udruge u namjeri da što prije sruše demokratski izabranu koalicijsku vlast. I doista, osobno je Josip Jović, u suradnji sa čelnicima obavještajne zajednice, napisao i u “Slobodnoj Dalmaciji” objavio nekoliko feljtona koji su trebali kompromitirati predsjednika Stipu Mesića kao izdajicu i suradnika UDB-e. Jednogodišnje razdoblje pod vodstvom Josipa Jovića, “Slobodnu Dalmaciju” je učinilo glasilom HDZ-a, Čondićeva Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata i svih desničarski orijentiranih pojedinaca i skupina.

Nakon potpuno opravdane smjene Josip Jović dobio je status novinara-kolumniste i počeo pisati kolumnu pod znakovitim nazivom “Corpus separatum” ili “Izdvojeno tijelo”. Svakog tjedna Jović u svojoj kolumni i dalje, ne štedeći ni za dlaku aktualnu koalicijsku vlast, napada svaki njezin hrabriji ili logičniji potez, a brani i zagovara onu politiku kojoj se na brojnim desničarskim tribinama, skupovima i predstavljanjima knjiga i osobno pridružio. Primjerice, dosljednim protestima protiv suđenja optuženima u slučaju Lora, obranama poteza suca Lozine, Jović jasno ističe svoja stajališta o pravnoj državi, hrvatskom pravosuđu i odnosu spram Haaškog suda.

Vezane vijesti

SAD će isplatiti milijardu dolara američkim indijancima

SAD će isplatiti milijardu dolara američkim indijancima

SAD je pristao isplatiti više od milijardu dolara plemenima američkih indijanaca, njih 41, u okviru parnice o korištenju njihove zemlje i dobara,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika