Objavljeno u Nacionalu br. 357, 2002-09-18

Autor: Nacionalova redakcija

Arhitektura

Hrvatska izostala s bijenala arhitekture u Veneciji

Antun VujićAntun VujićNa 8. bijenalu arhitekture u Veneciji, koji se održava od 8. rujna do 3. studenoga, Hrvatska nije imala svog predstavnika, što je u stručnim krugovima ocijenjeno kao kulturna sramota i skandal. Arhitekti, zapravo, ne znaju zašto su prekinute pripreme i zašto selektoru Ivanu Crnkoviću nije omogućeno da završi posao. Nenad Fabijanić, predsjednik UHA-e, tvrdi da službeno nisu dobili nikakvo obrazloženje i da ne znaju zašto hrvatski arhitekti nisu predstavljeni u Veneciji.
U Ministarstvu kulture navode da je glavni razlog bio u tome što je poziv za sudjelovanje stigao prekasno i da zato nisu uspjeli na brzinu pronaći “tako veliki novac”. Također, priznaju da je došlo do kolizije s Ministarstvom vanjskih poslova što je izazvalo nove nedoumice. No, po mišljenju arhitekata s kojima smo razgovarali, glavni problem nije bio novac, što je navodno u proljeće potvrdio i ministar Antun Vujić izjavivši u jednom društvu “da novca ima”. Uzrok je loša organizacija nastupa, nikakva komunikacija između ministarstava i Udruženja, razjedinjenost struke, u kojoj vladaju klanovi i frakcije od kojih svaka gura vlastite projekte, te manjak ideja i programa. Kao argument za tu tvrdnju naveli su nastup Krešimira Rogine i Vinka Penezića, hrvatskih predstavnika na tom bijenalu prije dvije godine, kada su grad i država izdvojili čak više od 800 tisuća kuna, te se zapitali kako se onda mogla skupiti tako velika svota. Hilda Auf-Franić, predsjednica famoznog Vijeće za arhitekturu pri Ministarstvu, priznala je da niti na jednom od tri sastanka uopće nisu raspravljali ni o nastupu Hrvatske na tom bijenalu, a niti o selektoru Ivanu Crnkoviću, kojeg je predložio Arhitektonski fakultet, što je neprofesionalno i nerazumljivo. O radu Vijeća dovoljno govori ostavka Snješke Knežević na članstvo. Ona je napustila Vijeća već nakon prvog sastanka s obrazloženjem da Vijeće ni svojim sastavom niti programom ne može omogućiti adekvatnu prezentaciju i razvoj hrvatske arhitekture u zemlji ili svijetu. Crnković nam je rekao da njega službeno “nitko nije ni postavio, a niti smijenio s mjesta selektora”, pa da “nije niti stigao realizirati svoju ideju”.

Vezane vijesti

Venecija, 9. dan: Suludi film čija je radnja misterija i redatelju

Venecija, 9. dan: Suludi film čija je radnja misterija i redatelju

Prošlo je 40 godina otkako je danas 76-godišnji William Friedkin režirao film „Francuska veza", dvije godine kasnije uslijedio je „Egzorcist", pa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika