Objavljeno u Nacionalu br. 363, 2002-10-30

Autor: Nacionalova redakcija

NJEMAČKA I ZLOČINI

Nema tužbe protiv Leni Riefenstahl

Njemačko državno tužilaštvo objavilo je da neće pokretati tužbu zbog rasne mržnje protiv filmske režiserke i nacističkog propagatora Leni Riefenstahl, jer za to nema dovoljno dokaza, a i zbog njene poodmakle dobi. Tužiteljstvo je pokrenulo akciju protiv režiserke, koja je ovog kolovoza napunila 100 godina, zbog nekih njenih izjava u kojima je kritizirala udruženje Roma u Njemačkoj.
Spor je nastao nakon što je udruženje njemačkih Roma optužilo režiserku, koja se proslavila tridesetih godina filmovima gdje je veličala nacističkog vođu Adolfa Hitlera, da je tokom snimanja svojeg filma “Tiefland” 1942. godine koristila Rome, koji su na snimanje dovedeni iz koncentracionih logora, a nakon snimanja vraćeni tamo, gdje ih je većina nastradala. Ona je izjavila da je to laž, jer je ona sve Rome koji su sudjelovali u snimanju njenog filma vidjela nakon rata, te su svi oni preživjeli rat. Udruženje Roma tada je reagiralo tvrdeći da to nije istina, jer ih je većina stradala, te je zatražilo od državnog tužiteljstva da zbog njene lažne izjave pokrene pravni postupak protiv Leni Riefenstahl.
Tužiteljstvo je sada odustalo od postupka i stoga što je Leni Riefenstahl u međuvremenu povukla svoju tvrdnju, javno se ispričala zbog nje, te obećala da je više neće ponavljati. Leni Riefenstahl se zbog lošeg zdravlja povukla u posljednje doba iz javnosti, nije čak niti prisustvovala obilježavanju svojeg 100. rođendana.

Vezane vijesti

HDS ZAMP nije vratio obeštećenje od nekoliko milijuna kuna

HDS ZAMP nije vratio obeštećenje od nekoliko milijuna kuna

Hrvatsko društvo skladatelja - Zaštita autorskih muzičkih prava tvrdi kako su obeštetili 53 diskriminirane tvrtke isplativši im milijun kuna, no… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika