15.06.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

ZAGREB

EUROPSKI DAN ŽIDOVSKE KULTURE OBILJEŽEN I U HRVATSKOJ


Danas se u 21 europskoj zemlji, već treću godinu za redom, obilježava Europski dan židovske kulture. U zagrebačkoj Židovskoj općini predviđeno je organizirano razgledavanje općine, izložba crteža djece iz židovskog vrtića, prikaz filmova Mire Wolf, predavanje dr. Theodora Gruenera o uspomenama na zagrebačku sinagogu, te degustiranje izraelskih specijaliteta.
Na ovaj dan otvaraju se vrata sinagoga, biblioteka, muzeja, groblja i memorijalnih mjesta te se organiziraju predstave, izložbe, video prikazi i domjenci. Cilj navedene manifestacije je predstavljanje židovske kulture i običaja, te otkrivanje židovske povijesne baštine. Tema ovogodišnjeg Europskog dana židovske kulture je «Židovski kalendar i blagdani».
Organizatori ovog događanja su Agencija za turizam Bas-Rhina, Europski B´nai B´rith, Europsko Vijeće židovskih zajednica i španjolska židovska organizacija Road of Spanish Judaizam. Svake godine manifestacija poprima sve šire razmjere. Tako je prošle godine u ovoj manifestaciji sudjelovalo 170 tisuća ljudi, a ove ih se godine očekuje i više.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika