Objavljeno u Nacionalu br. 369, 2002-12-11

Autor: Gazeta

EKSKLUZIVNI INTERVJU

Slavko Goldstein: "HNS najdosljednije zastupa europsku orijentaciju u hrvatskoj politici"

Slavko Goldstein javno se distancirao od svoje bivše stranke HSLS-aSlavko Goldstein javno se distancirao od svoje bivše stranke HSLS-aNakon što je proteklog tjedna Slavko Goldstein javnost informirao o tomu da će pristupiti Hrvatskoj narodnoj stranci, on je u razgovoru za Nacional pojasnio razloge svoje odluke.
NACIONAL: Zašto ste se odlučili dati javnu podršku baš HNS-u, a ne nekoj drugoj stranci? – Zato što mislim da HNS, uz IDS, najdosljednije zastupa europsku orijentaciju u hrvatskoj politici. Željeno ozdravljenje hrvatskog gospodarstva, pravosuđa, političkog života općenito, sve je više zavisno o utjecaju, pomoći i pritiscima Europe. Bezrezervno prihvaćanje europskih standarda danas je više nego ikad osnovni preduvjet bez kojeg nema vidnijeg oporavka ni ubrzanog napretka Hrvatske. Gotovo na granici sudbinske dileme biti ili ne biti. Pomalo to počinju shvaćati i pojedinci u vodstvima nekih drugih stranaka, ali najvjerodostojnije u HNS-u i IDS-u.
NACIONAL: Bili ste prvi predsjednik HSLS-a. Zašto ste se baš sada odlučili distancirati od te stranke, iako je ona i ranije prolazila kroz slične oscilacije i raskole. Koji su uzroci, a koji povodi za takvu vašu odluku? – Iz raznih razloga prestao sam sudjelovati u bilo kakvim stranačkim aktivnostima HSLS-a već u proljeće 1990. godine, ali se sve donedavno nisam distancirao od njegove politike. Naprotiv, u nekim sam prilikama tu politiku i javno podržavao. Dugo mi se činilo da je HSLS-ov potencijal najbliži mojoj upornoj europskoj orijentaciji, koju sam javno zastupao počevši od 1987. godine kad sam zajedno s pokojnim prijateljem Marijanom Korošićem objavio poznatih “10 točaka za radikalnu reformu”. Bio sam prvi put jako razočaran kad je 1997. došlo do raskola stranke, pa sam na godišnjem saboru kao uzvanik u pozdravnom govoru rekao kako se bojim da su za malu zemlju kao što je Hrvatska dvije liberalne stranke ipak malo previše.
A sada već imamo tri, po logici atomizacije sa sve manjim utjecajem, pri čemu iz matične stranke sve češće dopiru istupi koji su suprotni europskoj orijentaciji, po mojem mišljenju i štetni za Hrvatsku.
NACIONAL: Vjerujete li da HNS može biti alternativa i HDZ-u i SDP-u? – Volio bih da to bude, a odgovor će dati sljedeći izbori. Vjerujem, u najmanju ruku, da bi HNS mogao biti druga po snazi stranka u nekoj budućoj vladajućoj koaliciji, što bi već bio vrijedan korak prema europeizaciji hrvatskoga političkog života.
NACIONAL: Hoćete li u HNS ući ili ćete se ograničiti samo na javnu potporu? – Bit će upravo 14 godina otkako sam raskrstio s ambicijama za bilo kakvim položajima u politici i vlasti, pa stoga baš ne gorim od želje za stranačkom aktivnosti. Jako sam zadovoljan svojim poslom nakladnika, urednika i povremenog člankopisca. Imam ideju kojom bih mogao pokrenuti jednu izvanstranačku aktivnost u prilog europskoj orijentaciji HNS-a i uskoro ću o tome podrobnije razgovarati s vodećim ljudima stranke. Vjerujem da ćemo se dogovoriti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika