Objavljeno u Nacionalu br. 370, 2002-12-18

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Lobiranje Vesne Pusić

Vesna Pusić, predsjednica Hrvatske narodne stranke, boravila je 10. i 11. prosinca u Kopenhagenu na skupu europske udruge liberalnih stranaka i susrela se s nizom istaknutih europskih političara.
Ona se u dužem razgovoru zadržala s danskim premijerom Andersom Foghom Rasmussenom, a susrela se i s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem. Vesna Pusić uvjeravala ih je kako je za ovu generaciju hrvatskih političara iznimno važno da Hrvatska dobije priliku da uđe u Europsku uniju, te da se prihvati načelo individualnog pristupa EU. Tom prilikom izjavila je da bi Hrvatska u tom slučaju bila spremna pomoći svojim susjedima iz zemalja bivše Jugoslavije prilikom njihovih nastojanja da se što brže priključe EU.
Njeni sugovornici obećali su joj da će se zauzeti za pomoć takvim hrvatskim nastojanjima, ali je i zamolili da prenese hrvatskim vlastima da se što oštrije uključe u takva lobiranja i kod drugih zemalja članica EU.
Oni su Vesni Pusić poručili da bi takva lobiranja na koncu ipak mogla pomoći i tomu da se Hrvatska bar spomene u završnoj deklaraciji na sastanku o proširenju Europske unije s 15 na 25 članica koji se održao prošli tjedan u Kopenhagenu. Ona je to i učinila, ali je očekivana reakcija hrvatskih dužnosnika izostala, što je također pridonijelo činjenici da Hrvatska ni jednom riječju nije bila spomenuta u završnoj deklaraciji na kraju sastanka.

Vezane vijesti

'Hrvatska je primjer za regiju'

'Hrvatska je primjer za regiju'

Hrvatska je na putu u Europsku uniju prošla dug i uspješan put reformi i njezin uspjeh može poslužiti kao primjer za druge zemlje regije, rekao je u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika