Objavljeno u Nacionalu br. 370, 2002-12-18

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Linić i Račan, a ne Vojković, odgovorni za malverzacije s Leticom

Prema novim dokumentima koji su posljednjih dana stigli do Nacionalove redakcije, u aferu oko Hrvatskog teniskog saveza umiješan je i Slavko Linić, potpredsjednik Vlade iz redova SDP-a. Linić je 4. ožujka 2002., kako pokazuju dokumenti, odobrio da se poduzeću Alplan otpiše kredit u Hrvatskoj poštanskoj banci i da njihov kreditni dug od 10,5 milijuna kuna preuzme Hrvatski fond za privatizaciju. Ugovor o preuzimanju duga potpisao je u siječnju 2002. Hrvoje Vojković, tadašnji šef Fonda, ali je mjesec dana kasnije suglasnost dao Slavko Linić, u svojstvu predsjednika Upravnog odbora Fonda.
Alplan je privatno poduzeće Aladara Metzingera, vijećnika u zagrebačkoj Skupštini s liste HIP-a kojim predsjedava Miroslav Tuđman, stariji sin bivšega hrvatskog predsjednika. Metzingerova tvrtka je na Zagrebačkom velesajmu unajmila dva paviljona koja je, kako je prezentirano hrvatskoj javnosti, trebala preurediti u terene za potrebe Hrvatske teniske akademije. Kako Alplan svoje financijske obveze nije podmirivao ni prema zagrebačkom Velesajmu, taj drugi dio dugovanja od 2,7 milijuna kuna preuzeo je Hrvatski teniski savez odlukom Slavena Letice, donedavnog predsjednika Saveza.
Protiv Slavena Letice prije petnaestak dana otvorena je istraga. Kako je Nacional izvijestio u prošlom broju, bio je na informativnom razgovoru u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Vojkovićevo saslušanje tek se očekivalo, a budući da se otkriva kako je u operaciji prebacivanja dugova jedne privatne tvrtke na porezne obveznike sudjelovao i Slavko Linić, pitanje je hoće li Šime Lučin, ministar unutarnjih poslova, iz iste stranke, aferu moći ili smjeti do kraja raščistiti.

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika