Objavljeno u Nacionalu br. 382, 2003-03-12

Autor: Nacionalova redakcija

VENEZUELA

Vrijeme sporije od satova

Precizna su mjerenja pokazala da u Venezueli elektronski satovi koji struju dobivaju preko mreže idu sporije od onih na baterije ili na navijanje – dnevno kasne u prosjeku dvije i pol minute. Za obične ljude to ne predstavlja veliki problem, ali je smrtno opasno svugdje gdje je potrebno precizno mjerenje, u kontrolama leta ili na željezničkim stanicama.
Mnogi misle da je kašnjenje satova povezano s nedavnim štrajkom radnika u naftnoj industriji, zbog čega je u zemlji došlo do energetske krize, ali nije tako. U Venezueli vlada velika suša, a pogođena je i najveća hidrocentrala, smještena na u jugoistočnom dijelu zemlje. Radi štednje struje, odlučeno je da joj se malo smanji frekvencija. Izmjenična struja s malo nižom frekvencijom nema negativnih posljedica za osvjetljenje, grijanje, televiziju ili kompjutore, ali ima utjecaja na električne satove. Službama kojima je nužno da satovi budu točni vlasti preporučaju da ih što češće usklađuju s točnim vremenom.

Vezane vijesti

Povratak Chaveza nakon liječenja

Povratak Chaveza nakon liječenja

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez (57) u utorak je sudjelovao u jednoj televizijskoj emisiji koja je trajala više od dva sata, a riječ je o njegovu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika