Objavljeno u Nacionalu br. 385, 2003-04-02

Autor: Nacionalova redakcija

PANTOVČAK

Mesić odbio primiti policajce u štrajku

Stipe Mesić zna sve o štrajkašima MUP-a
Stipe Mesić zna sve o štrajkašima MUP-a U sakristiji Sv. Marka u susjedstvu Sabora – s promjenjivim brojem aktivnih sudionika – još traje prosvjed 34 bivših policijskih službenika koji su 2002. ostali bez posla. Premda su nakon godinu dana demonstracija postali vječna rezervna tema televizijskih kuća u razdobljima informativne suše, javnost ne zna elementarne činjenice o njihovu socijalnom i pravnom statusu. Od 34 prosvjednika samo je njih 16 zbog gubitka posla tužilo Republiku Hrvatsku nadležnom Upravnom sudu. Od toga su šestorica izgubili spor, jer je Upravni sud utvrdio da su otkazi zakoniti i pravični. Deset je slučajeva još u tijeku. Odbijajući odluku o prestanku radnog odnosa u MUP-u, otpušteni policajci ipak su svi odreda naplatili odštetu za izgubljeni posao, primajući otpremnine koje iznose između 30.000 i 45.000 kuna.
Nakon što su obaviješteni da spadaju u MUP-ov višak koji država – s obzirom na obećanu redukciju prekobrojne birokracije – mora otpustiti, bivšim policajcima ponuđena je ili mirovina ili radna mjesta u drugim državnim institucijama. Svi su takve ponude odbili, ultimativno zahtijevajući da ih se, sve i odmah, vrati isključivo u MUP. Na jednom od mnogobrojnih sastanka sa Šimom Lučinom, ministrom unutarnjih poslova, Vlado Marović, odvjetnik koji ih bezuspješno zastupa pred Upravnim sudom, održao je politički govor u kojem je Račanovu vladu optužio da je umjesto otpuštenih policijskih domoljuba zaposlila srpske ubojice.
Prema posljednjim informacijama, demonstranti iz sakristije zatražili su audijenciju kod predsjednika Stipe Mesića predstavljajući se ovaj put kao novostvorena Udruga hrvatskih policajaca-veterana Domovinskog rata koja također ima 34 člana i kojom također predsjeda Filip Lacić. Poznat po komunikativnosti, druželjubivosti i spremnosti da razgovara sa svakim tko od njega to traži, predsjednik Mesić ovaj je put čak i same demonstrante zapanjio – odbijanjem. Ipak, valja pretpostaviti da će njihovo dokoličarenje u sakristiji Sv. Marka potrajati dok god televizijski novinari u nedostatku inventivnijih tema budu eksploatirali ono što im je najlakše i nadohvat ruke.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika