Objavljeno u Nacionalu br. 469, 2004-11-09

Autor: Nacionalova redakcija

IRAN - SAD

Cenzurirana nobelovka

Iranska pravnica Shirin Ebadi, prošlogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir, poznata diljem svijeta zbog svojih napora da uvede demokratske standarde u svojoj domovini, posebno aktivna u zaštiti ljudskih prava, ovih je dana tužila američku vladu – zbog cenzure. Odlučila se na sudsku akciju zbog toga što joj američka vlada zabranjuje da su SAD objavio svoje memoare. Ona je američkom sudu predala predstavku u kojoj tvrdi da je odluka američkog ministarstva financija, kojom se zabranjuje izdavanje njenih memoara u SAD protuustavan, jer krši jedno od osnovnih načela američkog ustava, a to je sloboda govora. Ona je tu svoju tužbu podnijela zajedno sa američkog agencijom “The Strothman Agency”, koja štiti njena autorska prava u SAD.

Shinir Ebadi smatra da je američka odluka apsurdna. Naime, američko ministarstvo financija donijelo je odluku o zabrani tiskanja njenih memoara na temelju američkog propisa na što se sve trebaju staviti restrikcije kada SAD prema nekoj zemlji uvedu trgovinske sankcije. Takve su sankcije Sjedinjene Države uvele Iranu optužujući ga da njegova vlada podržava međunarodni terorizam. U sklopu sankcija zabranjeno je američkim izdavačkim kućama objavljivati knjige autora iz zemalja koje su pod sankcijama, ako te knjige nisu bile u potpunosti dovršene prije uvođenja sankcija.

Njen agent tvrdi da je odluka američkog ministarstva apsurdna, jer su sankcije protiv Irana uvedene i stoga da se tamo potaknu demokratski procesi, a sada se zabranjuje u SAD tiskanje memoara osobe, koja se upravo za tu demokratizaciju bori.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika