Objavljeno u Nacionalu br. 474, 2004-12-14

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

MVP raskida ugovor sa Sanjom Kuprešak, a njezin odvjetnik ismijava Žužula

Proteklih dana tročlano povjerenstvo Ministarstva vanjskih poslova, osnovano radi ispitivanja i utvrđivanja nepravilnosti u radu treće tajnice hrvatskog veleposlanstva u Pragu Sanje Kuprešak, odlučilo je raskinuti ugovor sa spornom diplomatkinjom. Kako je poznato, upravo je Nacional otkrio sumnjive aktivnosti Sanje Kuprešak u Pragu, koja se, uz diplomatsku službu, bavila i privatnim biznisom i bila suvlasnica dviju tvrtki u Češkoj, pri čemu je bila povezana i s vođom čudne sekte Predragom Bundalom, kojem se u Hrvatskoj prije nekoliko godina sudilo za otmicu i odvođenje tada maloljetne djevojke u Sjedinjene Američke Države. Nakon Nacionalova otkrivanja afere, Žužulovo je ministarstvo 17. studenoga donijelo rješenje o povlačenju Sanje Kuprešak u Zagreb, gdje je pred članovima Povjerenstva trebala objasniti svoje kršenje Bečke konvencije, ali i hrvatskih zakona o državnim službenicima, o koje se ogriješila jer se u Pragu koristi osobnim automobilom u vlasništvu novinara Davora Butkovića, što je očit primjer sukoba interesa i moguće korupcije. Nakon što je saslušana pred Povjerenstvom, ono je u vrlo kratkom roku ocijenilo da je Sanja Kuprešak uistinu povrijedila nekoliko zakona i propisa te je predložilo ministru Žužulu da formalno raskine njezin ugovor i oduzme joj ugovorni diplomatski status, što je on, kako doznaje Nacional, odlučio i učiniti u sljedećih nekoliko dana.

Ljutita zbog takvog razvoja događaja, Sanja Kuprešak odlučila je unajmiti odvjetnika Zvonimira Hodaka, kojem je jedan od prvih zadataka bio – pisanje demantija tjedniku Nacional. Tako je u uredništvo Nacionala prošlog tjedna poštom pristigao Hodakov dopis kojim se uopće ne demantira pisanje Nacionala, ali je zanimljiv dio dopisa u kojem odvjetnik Sanje Kuprešak ismijava aktualnog ministra vanjskih poslova, odnosno njezina nadređenog: “Indikativno je da je MVP reagirao munjevito u ovom slučaju, vjerojatno želeći pokazati javnosti kako promptno reagira na ovako ‘spektakularne’ afere, dok u isto vrijeme ministar vanjskih poslova kao australski klokan skače iz afere u aferu bez ikakvih posljedica za ugled Hrvatske koji tako grozno ruši treća tajnica ambasade Sanja Kuprešak”, stoji u dopisu koji potpisuje odvjetnik Zvonimir Hodak.

Proteklih dana novinar Nacionala pokušao je kontaktirati s gospodinom Zvonimirom Hodakom, no nije ga uspio dobiti na telefone navedene u dopisu, jer su Hodaku vjerojatno zbog neplaćenih računa isključene linije. Iz tog razloga, Nacionalov se novinar preko ovih stranica obraća gospodinu Hodaku: “Poštovani gospodine Hodak, najljepše Vam zahvaljujem na dopisu u kojem komentirate moje autorske tekstove. Ne znam, doduše, kad smo se upoznali pa da mi se tako familijarno obraćate osobnim imenom, ali poštujem Vaš osebujan način izražavanja. Najljubaznije bih Vas molio da još jednom pročitate Zakon o medijima i načinite ispravak sukladan tom zakonu. Naime, u ispravku se, sukladno članku 39. Zakona o medijima, a ne čl.40. kako ste to Vi, nadam se omaškom, napisali, mora jasno navesti informacija na koju se ispravak odnosi, kao i iznijeti činjenice i okolnosti koje pobijaju objavljene informacije. Ni uz najbolji trud i volju nisam u Vašem dopisu uspio pronaći takve činjenice pa bih Vam predložio da sastavite novi dopis, ili bih, potpuno dobronamjerno, Vašoj klijentici preporučio da unajmi boljeg odvjetnika. Što se tiče tužbi koje najavljujete protiv mene, unaprijed im se radujem, premda i Vi, i Vaša klijentica i ja znamo da do njih neće doći. Jer ja imam dokaze, a Vaša klijentica samo istinu koja joj nimalo ne ide u prilog. Srdačan pozdrav, Plamenko Cvitić”.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika