Objavljeno u Nacionalu br. 482, 2005-02-08

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Abbas umirio televiziju

Novi palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je na sastanak direktore palestinske televizije te im naredio da u potpunosti promijene uređivačku politiku u skladu s novom mirotvornom politikom novog palestinskog vodstva. Zabranio je da se i dalje objavljuju pohvale palestinskim bombašima samoubojicama, koje je televizija nazivala “mučenicima”, da se prestane s prikazivanjem nasilnih ratnih scena te da se umjesto toga prikazuju romantični filmovi i programi o prirodi, koji će gledateljima popraviti raspoloženje. Čak im je dao uputu da napade palestinskih ekstremista na izraelske ciljeve više ne nazivaju “mučeničkim operacijama”, nego neutralno “eksplozijama”.
Uz to, dao je uputu uredništvu televizije da prestanu pratiti svaki njegov korak i izvještavati o svemu što on radi, kao što su donedavno činili s njegovim prethodnikom Yasserom Arafatom. Posebno je zabranio da se na televiziji emitiraju pjesme o njemu. Rekao je direktorima televizije da o njemu izvještavaju samo ako je napravio nešto što to opravdava. U skladu s njegovim uputama, drastično je smanjeno izvještavanje o njemu, a potpuno je promijenjen i duh televizije koja sada prikazuje mnogo romantičnih egipatskih filmova. Umjesto muzičkih programa s borbenim pjesmama, sviraju se tradicionalne palestinske pjesme.
Direktori televizije vrlo su zadovoljni njegovim uputama i slažu se s njegovom ocjenom da je palestinski televizijski ekran bio pun krvi. Njegovu su mjeru pozdravili i u Izraelu, tvrdeći da će to pridonijeti općem popravljanju izraelsko-palestinskih odnosa.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika