Objavljeno u Nacionalu br. 483, 2005-02-15

Autor: Nacionalova redakcija

NOVI KREATOR EKONOMSKE POLITIKE

Damir Polančec - koprivnički menadžer za gospodarski uzlet Sanaderove vlade

Damir Polančec, novi potpredsjednik vlade Ive Sanadera, doveden je kako bi zaustavio negativne ekonomske trendove s kojima se suočava Republika Hrvatska. Najnoviji podaci govore o sada već šestomjesečnom povećanju nezaposlenosti, zbog čega je na burzi rada 325.000 osoba, dok je inozemni dug premašio 30 milijardi dolara. Andrija Hebrang pokazao se potpuno nekompetentnim potpredsjednikom za gospodarstvo, a kako je ozbiljno bolestan, Sanader je morao potražiti novog kreatora gospodarske politike.

Izbor je pao na Polančeca, člana Uprave “Podravke” i predsjednika HDZ-a u Koprivnici. Riječ je o 38-godišnjem političaru i menadžeru, koji je bio zadužen a poslove u južnoj i istočnoj Europi. Relativno je mlad i PR vladajuće stranke pokušava ga predstaviti kao osobu koja će preokrenuti negativne trendove u gospodarskoj politici Vlade. Tvrdi se da je zaslužan za prodor “Podravke” na strana tržišta, inicirao je suradnju s Nestleom i osnovao predstavništva u Srbiji i Crnoj Gori, Kosovu i SAD-u.

Njegovi kritičari smatraju da je jedan od najodgovornijih za poslovni krah “Podravke” u Poljskoj i na drugim istočnoeuropskim tržištima. Osim toga, nije uspio ojačati HDZ u Koprivnici, što se vidjelo na predsjedničkim izborima kad je Stipe Mesić osvojio u prvom krugu 66 posto, dok je Jadranka Kosor izgubila čak i od Borisa Mikšića. Unatoč svemu ima podršku Ive Sanadera, kojem je pomogao u sukobu s pašalićevcima koji su u Podravini imali snažnu podršku, a za posao podizanja rejtinga slabog nacionalnog gospodarstva ionako nije bilo previše zainteresiranih kandidata.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika