Objavljeno u Nacionalu br. 494, 2005-04-03

Autor: Berislav Jelinić

GAZETA

Sanader i ministri podržali Gotovinu

Nacional je prije nekoliko dana došao u posjed jednog dopisa odbjeglog generala Ante Gotovine Ustavnom sudu, koji neizravno objašnjava zašto glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte ni danas ne vjeruje da Vlada posve surađuje s Haaškim sudom i da je Gotovina izvan dosega hrvatskih vlasti, te smatra da on ima moćne zaštitnike u raznim dijelovima državnih struktura. Riječ je o dopisu kojim u ime Ante Gotovine njegovi odvjetnici, Ante Vukorepa, Marijan Pedišić i Ivo Farčić, traže od Ustavnog suda da preispita je li Ustavni zakon o suradnji s haaškim sudom, koji je Sabor usvojio 19. travnja 1996., uopće u skladu sa Ustavom RH. Taj su zahtjev Gotovinini odvjetnici detaljno obrazložili na devet stranica.
Od samog zahtjeva puno je zanimljiviji popis od 51 osobe koje su podržale taj zahtjev Ante Gotovine. Većinom je riječ o tadašnjim saborskim zastupnicima, koji su tada bili u oporbi. Međutim, danas su oni istaknuti dužnosnici izvršne i zakonodavne vlasti, koji jamče da Hrvatska potpuno surađuje s Haaškim sudom.
Gotovinu su u njegovoj borbi protiv Haaškog suda tada, među ostalima, podržali premijer Ivo Sanader, predsjednik Sabora Vladimir Šeks, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministri u Vladi Vesna Škare Ožbolt, Božidar Kalmeta, Ivan Šuker, Marina Matulović Dropulić, šef saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak, šef Hrvatskog olimpijskog odbora i bivši premijer Zlatko Mateša, šef HSP-a Ante Đapić, Luka Bebić, jedan od najutjecajnijih članova HDZ-a…
Od toga dana do danas političke okolnosti znatno su se promijenile, ali potpis na ovom dokumentu težak je teret za Vladu u svjetlu približavanja Hrvatske EU. Postavlja se pitanje kako Haaški sud uopće može vjerovati hrvatskom političkom vodstvu kada tvrdi da čini sve da uhiti Gotovinu, te kako će članovi Vlade uvjeriti Haaški sud da više ne stoje iza svojih potpisa kojima su 2001. dali potporu Gotovini u borbi protiv Haaga.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika