Objavljeno u Nacionalu br. 348, 2002-07-17

Autor: Nacionalova redakcija

HRVATSKA - SLOVENIJA

Slovenci se šire izvan regije, Hrvatskoj nude partnerstvo

Nova ulaganja

Slovenska poduzeća ne šire se samo na zemlje bivše Jugoslavije, gdje su među glavnim ulagačima. Najveće slovensko trgovinsko poduzeće Mercator otvara velike prodajne centre u hrvatskim gradovima, ali i u Beogradu, a slovenski investicijski fondovi najveći su ulagači u Bosni i Hercegovini te u Crnoj Gori. Nedavno je Krka iz Novog Mesta najavila gradnju pogona i u Hrvatskoj i Rumunjskoj, a farmaceutska industrija Lek iz Ljubljane osigurala je čak 12 milijuna dolara za greenfield investiciju u Rumunjskoj.
U gradu Targu Muresu položen je kamen-temeljac pogona za proizvodnju novih antibiotika. Očekuje se da će pogon biti dovršen u drugoj polovici 2003. Lek je zajedno s tvrtkom PharmaTech (gdje Lek posjeduje 90 posto vlasništva), četvrta farmaceutska kompanija po prodaji na rumunjskom tržištu, sa 4,2 posto, a prodajom ostvaruju prihod od 4,85 milijuna dolara. Predviđa se da će u drugoj fazi projekta Lekova ulaganja biti 30 milijuna dolara. Tvrtka Lek PharmaTech trenutačno zapošljava 160 radnika. Planirano je da se do 2006. polovica proizvodnje iz ovih pogona plasira na tržišta srednje, istočne i jugoistočne Europe.
Još je veće iznenađenje slovensko širenje izvan Europe. Ljubljanska burzovna kuća Aktiva je preko izraelske tvrtke Ganden Holding (u kojoj su Slovenci drugi dioničari po veličini) početkom srpnja potpisala ugovor o kupnji dijela vlasništva u najvećem izraelskom holdingu IDB. Za kupnju 52 posto kapitala uplaćeno je 540 milijuna dolara, čime je dobiveno pravo upravljanja imovinom vrijednom 10 milijardi dolara. Tom je prilikom generalni direktor Aktiva Groupa Darko Horvat izjavio da će sa izraelskim partnerom u upravljanju i rukovođenju IDB-a, koji čini 15 posto izraelske ekonomije, učiniti sve da ono bude još uspješnije. Do zaključenja ugovora kupac mora dobiti još nekoliko suglasnosti.
Uzimajući sve ovo u obzir, inicijativa slovenskog ministra vanjskih poslova o formiranju neke vrste Beneluxa Slovenije sa susjednim državama, osobito s Hrvatskom, više je odlična prilika za Hrvatsku nego slovenski pokušaj regionalnog širenja. O slovenskoj se inicijativi nije očitovala ni hrvatska javnost ni politika.
Slovence je zabrinula činjenica da njihov Petrol, koji se za kupnju Ine natječe zajedno sa izraelskim partnerom, nije u užem izboru, iako je riječ o jednom od najvećih Ininih partnera, čime i ono postaje upitno.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika