Objavljeno u Nacionalu br. 363, 2002-10-30

Autor: Nacionalova redakcija

CAVTAT

HBOR sljedeće godine iz proračuna dobiva 630 milijuna kuna

Mato Crkvenac, ministar financija i predsjednik NO HBOR-a, najavio je na HBOR-ovoj međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza u Cavtatu dvostruko veća sredstva za dokapitalizaciju HBOR-a sljedeće godine, u odnosu na 160 milijuna kuna ove godine. Uvećanom iznosu od 320 milijuna kuna trebat će dodati i 310 milijuna kuna iz proračuna za kreditiranje izvoza, što ukupna sredstva iz proračuna zaokružuje na 630 milijuna kuna.

HBOR će u 2003. godini uvesti nove proizvode za hrvatske izvoznike: otkup potraživanja, smanjit će premije za izvozne poslove te ubrzati procedure unutar kuće, rekao je Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a. HBOR je 2000. imao profit od 10,7 milijuna dolara, a 2001. upola manji: 5,9 milijuna dolara. Kreditna aktivnost HBOR-a, državne banke s kreditnim rejtingom Moody’s Baa3, od rujna 1998. do lipnja 2002. iznosila je 13,6 milijardi kuna, od čega 4 milijarde kuna kredita za izvoz roba i usluga, i 14,4 milijarde kuna garancija od čega 13,8 milijarde za brodogradnju. Kretanja u drugoj polovici 2002. pokazuju nešto veći interes izvoznika za dugoročne poslove, naročito u susjedne zemlje poput Jugoslavije, koja se na HBOR-ovoj ljestvici rizičnosti nalazi u kategoriji najrizičnije zemlje, za koje HBOR u pravilu ne bi trebao osiguravati poslove, osim ako se ne radi o poslovima od posebnog nacionalnog interesa. No, da se tako tretiraju svi izvozni poslovi u SRJ, proizlazi iz riječi Ružice Adamović, rukovoditeljice direkcije osiguranja i izvoznih poslova HBOR-a, koja je rekla da HBOR osigurava izvoz u SRJ.

Vezane vijesti

Uspješno završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva

Uspješno završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva

U Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) predsjednik Uprave Anton Kovačev u nazočnosti ministra financija Slavka Linića predstavio je rezultate… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika